Головним успіхом перебування із робочим візитом у Словаччині Президента Петра Порошенка можна назвати його домовленість з главами країн Вишеградської четвірки започаткувати новий формат співпраці.

У Братиславі на прес-конференції за підсумками зустрічей глава Української держави повідомив, що зокрема вирішено налагодити постійну взаємодію на рівні міністрів закордонних справ та оборони країн Вишеградської четвірки та України. За словами Петра Порошенка, ця підтримка Україні була необхідна: «Всі країни засвідчили, що ми маємо справу з агресією. Маємо продемонструвати єдність усієї Європи та солідарність з Україною в питаннях і безпеки, й економіки. І я побачив цю солідарність та підтримку у Братиславі».

Стилістикою переговорів він залишився задоволений також, оскільки йшлося про «питання конкретної підтримки».

Взаємодія   у постійному форматі

Найбільше під час зустрічі йшлося про безпеку України. Суть теми Петро Порошенко перефразував так: «Це війна за свободу і демократію всього ЄС». Про потребу проведення формату зустрічі Вишеградської четвірки за участі українського Президента сказав главі Словаччини Андрею Кісці Президент Польщі Броніслав Коморовський. Він заявив, що Вишеградська четвірка солідарна і підтримує Україну, яка протистоїть російській агресії, та підтримав ідею створення постійного формату взаємодії «Вишеградська четвірка і Україна» на різних рівнях.

Президент Угорщини Янош Адер подякував Петрові Порошенку за його зусилля, спрямовані на мирне врегулювання ситуації. Його країна із самого початку виконувала всі рішення щодо запровадження санкцій до Росії, так діятиме і надалі.

Президент Чехії Мілош Земан зазначив, що якби був громадянином України, то на парламентських виборах обрав би Блок Петра Порошенка. «Вірю, що Президент Порошенко ввійде в історію як президент миру», — наголосив він.

А Президент Словаччини підкреслив, що всі країни Вишеградської четвірки солідарні з Україною, і наголосив, що санкції необхідні в той час, коли діалог не діє.

Глави Вишеградської групи: Мілош Земан, Броніслав Коморовський, Андрей Кіска,  Янош Адер (зліва направо) допоможуть нам з реформами. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Гарантія реверсу

А кілька годин раніше в ході спільної прес-конференції із Президентом Словаччини глава Української держави повідомив представникам ЗМІ про те, що наша країна отримала гарантії від словацької сторони щодо забезпечення постачання реверсного газу. «Ми отримали чіткі гарантії, що питання реверсу і забезпечення України європейським газом чітко виконуватимуть словацькі партнери, — сказав він. — Ми дякуємо Словаччині за те, що в тяжкі часи вона забезпечила реверсні поставки газу».

Надійність таких поставок має забезпечити робоча група, яка напрацює систему інтерконнекторів. Ідеться про розширення співпраці та створення хабу із залученням Словаччини, Польщі та Угорщини, який дасть змогу зробити газове питання не засобом тиску, а ринковим механізмом. Глава держави підкреслив, що Євросоюз має брати активну участь у цих процесах, адже йдеться про енергетичну безпеку всієї Європи.

А ще зазначив, що питання євробезпеки було головним під час переговорів із главою Словаччини. Він подякував Андрею Кісці за слова підтримки, зазначивши, що українські солдати воюють не тільки за Україну, а й за Європу, за європейські цінності та безпеку. «Головне, що ми відчуваємо з боку ЄС єдність і солідарність з Україною. Ми вдячні вам за все, пане Президенте», — наголосив Петро Порошенко.

Андрей Кіска запевнив главу Української держави, що Словаччина стоятиме на позиції підтримки міжнародного права у питанні щодо суверенітету та територіальної цілісності України, визнання її права самій вирішувати свій шлях. «Це не дипломатична фраза, це принципово важливий підхід не тільки для України, — наголосив він. — Наша допомога в тому, що ми в Європі єдині, і Росія має чути наш спільний голос. Хочу, щоб Україна завжди бачила в нас друга, який простягне руку допомоги».

Також Словаччина допомагатиме Україні впроваджувати реформи: співпрацювати на президентському рівні та на рівні керівників урядів, міністерств і відомств.

Спільне засідання урядів країн відбудеться одразу після формування нового Кабінету Міністрів. Цей захід започаткує міжвідомчу співпрацю та допоможе напрацювати механізми узгодження українського законодавства з європейськими стандартами. У цьому контексті Петро Порошенко додав, що Словаччина — одна з найцікавіших країн щодо досвіду імплементації угоди з ЄС.

Окрім цього, сторони домовилися про спільний контроль на кордоні, облаштування спільних пунктів пропуску. «Це буде одним з найефективніших кроків, щоб подолати корупцію на митниці», — цитує слова Президента його прес-служба. Потім Президент Словацької Республіки прийняв від українського колеги запрошення в найближчій перспективі відвідати із візитом нашу країну.

Санкційна складова безпеки

Петро Порошенко вважає, що запровадження міжнародних санкцій щодо Росії не має на меті зашкодити східному сусідові України, натомість повинно зупинити агресію. «Санкції — це не питання економіки, шкоди комусь, це питання цінностей, безпеки і права», — наголосив він.

У свою чергу Президент Словаччини, відповідаючи на запитання про підтримку заборон для Росії, підкреслив: «Якщо діалог не діє, якщо одна зі сторін порушує міжнародне право, санкції мають бути. ЄС має бути солідарним і єдиним: якщо діалогу немає, на порядок денний виходять санкції».

Окрім цього, у Братиславі Петро Порошенко мав зустріч із Президентом Федеративної Республіки Німеччина Йоахімом Гауком. Сторони обговорили ситуацію на Донбасі. Глава держави подякував за виняткову роль Німеччини у пошуку шляхів деескалації ситуації на сході України та зокрема за особисті зусилля Йоахіма Гаука у цьому напрямку.

А Президент ФРН запевнив його у підтримці України та у готовності до пошуку нових шляхів врегулювання ситуації, зокрема в рамках ЄС. «Ми підтримуємо вільні країни», — сказав він.

Окремо глава держави провів зустріч із Президентом Польщі. Вони скоординували позицію перед засіданням Ради Європи на рівні міністрів закордонних справ (відбудеться у Брюсселі 17 листопада).

Петро Порошенко повідомив, що на зустрічі сторони напрацювали спільні узгоджені кроки до кінця року. Зокрема, 20 листопада Петро Порошенко та Броніслав Коморовський здійснять спільний візит до Молдови, аби підтримати євроінтеграційні прагнення цієї країни.

На думку Президента, Молдова має стати для України позитивним прикладом у проведенні реформ і євроінтеграційних процесів. 17 грудня він планує здійснити й державний візит до Польщі. А Броніслав Коморовський того дня прийняв запрошення відвідати Україну із візитом на початку наступного року.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»