«Кілька місяців тому став винуватцем ДТП. Одразу на місці пригоди зателефонував до страхової компанії й повідомив про настання страхового випадку. Наступного дня після скоєння аварії в офісі компанії я офіційно оформив повідомлення про настання страхового випадку й надав усі необхідні документи. Через деякий час страхова компанія пред’явила мені регресну вимогу на відшкодування шкоди, з якою я категорично не погоджуюсь, адже я вчасно про все повідомив. Чи законні дії страхової?» 

Сергій МИКИТЕНКО, м. Київ

Консультує Анна СВИРИДЕНКО,
юрист-практик

— Регрес — це право зворотної вимоги страховика до особи, яка є винною у спричиненні шкоди. Важливим моментом є те, що страховик може реалізувати право регресу виключно після виплати ним страхового відшкодування потерпілій у ДТП особі й тільки в межах цього відшкодування. Страхова компанія має право стягнути з особи суму виплаченого страхового відшкодування у разі, якщо цю особу було визнано винною у встановленому законом порядку — судом (ст. 993, 1191 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 38 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника чи водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив ДТП, у таких випадках:

– якщо він керував транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

– якщо він керував транспортним засобом без права на керування транспортним засобом відповідної категорії;

– якщо він після дорожньо-транспортної пригоди за його участю самовільно залишив місце пригоди чи відмовився від проходження відповідно до встановленого порядку огляду щодо стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, або вживав алкоголь, наркотики чи лікарські препарати, виготовлені на їх основі;

– якщо ДТП визначена в установленому порядку безпосереднім наслідком невідповідності технічного стану та обладнання транспортного засобу чинним вимогам Правил дорожнього руху;

– якщо страховий випадок настав з використанням забезпеченого транспортного засобу в період, не передбачений договором внутрішнього страхування;

– якщо він не повідомив страховика у визначені законом строки (не невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання дорожньо-транспортної пригоди потрібно письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (у випадках, передбачених статтею 41 цього закону, — МТСБУ), повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду встановленого МТСБУ зразка, а також відомості про місцезнаходження свого автомобіля й пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу). Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

Якщо водій виїхав на дорогу на технічно несправному автомобілі й скоїв ДТП, страхова, виплативши відшкодування постраждалому, має право на регресну вимогу. Фото з сайту 100bankov.com

Отже, законодавчо існує багато підстав для подання регресу до винуватця ДТП. Потрібно зрозуміти, чи не порушили ви інші законодавчі норми при вчасній подачі документів до страхової компанії.

Чи належать мені пільги при оформленні страховки

Степан Петрович ОЛЕКСЕНКО, м. Бровари Київської області: «Я інвалід 2 групи. Підкажіть: чи маю право на отримання пільги під час обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортів?»

— Безумовно, Законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачені пільги для деяких категорій громадян.

У вашому випадку, відповідно до п. 13.2, вам як інваліду 2 групи передбачено зменшення розміру страхового платежу за одним договором внутрішнього страхування (на території України) на 50%.

Але для отримання пільги існують певні законодавчі вимоги:

– ваш забезпечений транспортний засіб повинен мати робочий об’єм двигуна до 2500 см кубічних включно;

– ваше авто повинно належати безпосередньо вам на праві власності;

– зазначена пільга буде надана вам за умови особистого керування транспортним засобом без мети надання платних послуг з перевезення пасажирів або вантажу.

Яка компанія виплачуватиме відшкодування

Петро АВДЄЄНКО, Полтавська обл.: «Сталося ДТП за участю вантажного автомобіля з причепом та легковика. Від причепа відлетіло колесо й пошкодило моє авто. У цій пригоді я — потерпілий. Відповідальність вантажного автомобіля зареєстрована в одній страховій компанії, а причепа — в іншій. Яка страхова компанія повинна відшкодувати мені матеріальний збиток: та, де застраховано вантажний автомобіль, чи та, де причеп?»

— Нерідко трапляються випадки, коли автомобіль застрахований в одній страховій компанії, а причіп — в іншій. І коли постає питання виплати страхового відшкодування потерпілій в ДТП особі, то страхова компанія може свідомо затягувати виплату на невизначений час, мотивуючи це тим, що необхідно детально розібратися в ситуації, проаналізувати законодавство, чітко з’ясувати матеріальний збиток тощо.

Але постраждалим потрібно знати, що п. 2 ст. 36.3. Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» чітко встановлює: якщо дорожньо-транспортна пригода сталася за участю кількох транспортних засобів, що перебували у з’єднанні між собою (у складі одного транспортного состава або під час буксирування із застосуванням жорсткого зчеплення чи з частковим навантаженням буксируваного транспортного засобу на платформу або на спеціальний опорний пристрій), страхове відшкодування виплачує страховик, який уклав договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності щодо тягача, а якщо цей тягач незабезпечений, регламентну виплату здійснює МТСБУ.

Тобто виплату вам має відшкодувати страхова компанія, в якій був застрахований вантажний автомобіль.

Хто відповість за без п’яти хвилин банкрута

Олена Д., м. Львів: «Страхова компанія вже кілька місяців затягує належну мені за законом виплату страхового відшкодування, мотивуючи це тим, що в компанії серйозні фінансові проблеми і вона без п’яти хвилин банкрут. Як дізнатися, чи правду мені говорять у страховій, чи є якісь способи отримати гроші, не звертаючись до суду?»

— Якщо всі ваші звернення до страхової компанії марні, не втрачайте надії вирішити це питання в досудовому порядку. Спочатку необхідно перевірити інформацію, яку надає вам страхова. Для цього потрібно написати скаргу на дії (бездіяльність) страхової компанії до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Ця компанія є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України та підзвітним Верховній Раді. Основні завдання комісії — здійснення в межах своїх повноважень державного регулювання й нагляду за наданням фінансових послуг і дотриманням законодавства у відповідній сфері та захист прав споживачів фінансових послуг шляхом застосування у межах своїх повноважень заходів впливу з метою запобігання і припинення порушень законодавства на ринку фінансових послуг.

Також комісія відповідає за затвердження й видачу ліцензій на провадження господарської діяльності. Отже, страхові компанії не зацікавлені у постійних перевірках їхньої діяльності. Кількість скарг громадян до Нацкомфінпослуг вирішує долю страхової, бо якщо комісія позбавить страхову ліцензії, компанія втратить свій бізнес. Звернення має бути адресовано голові Нацкомфінпослуг, написано в довільній формі, де викладено суть порушеного питання. До звернення слід додати наявні у громадянина копії документів, необхідних для розгляду звернення.

Щодо отримання страхового відшкодування без судової тяганини ви можете звернутися до Моторного (транспортного) страхового бюро України. МТСБУ є єдиним об’єднанням страховиків, які здійснюють обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою провадження діяльності щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (стаття 39 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).

МТСБУ має право робити регламентні виплати з централізованих страхових резервних фондів. А також — за рахунок коштів фонду захисту потерпілих — відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим законом, у разі її заподіяння: через недостатність коштів та майна страховика — учасника МТСБУ, що визнаний банкрутом та/або ліквідований, для виконання його зобов’язань за договором обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

До визнання компанії банкрутом МТСБУ може виплачувати кошти потерпілим на основі договорів про співпрацю з гарантійних фондів компанії. Отже, звертаєтеся зі скаргами на страхову до Нацкомфінпослуг, а за виплатами — до МТСБУ. 

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його на адресу: редакція газети «Урядовий кур’єр», вул. Садова, 1, м. Київ, 01008 або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua

Матеріали підготувала Лариса УСЕНКО,«Урядовий кур’єр»