Частіше, ніж цигарки, хоч і в менших обсягах, через пости Чернівецької митниці Міндоходів зловмисники намагаються провести контрабандою психотропні речовини, наркотики, а також зброю.

Веселий кокер-спанієль Графіт — гроза наркоконтрабандистів, від нього «кокс» не приховати. Фото надане прес-службою Чернівецької митниці

Тютюновий рейс не відбувся

Винахідливості цигаркових контрабандистів немає меж. Зухвалості також. Так, скромний на перший погляд громадянин Греції, який прямував у рідну країну в службових справах через митний пост Вадул-Сірет, законослухняно скерував свій бус на смугу «червоного» коридору, повідомивши в декларації, що везе трохи валюти. Кого він хотів обдурити? Майже 16 тисяч пачок цигарок та 330 пляшок горілки (нашої марки, що приємно) чернівецькі митники знайшли у хитрих схованках машини на третій хвилині огляду. За один раз вилучили прихованих від контролю підакцизних товарів майже на чверть мільйона гривень. Це вразило навіть досвідчених чернівецьких митників. Контрабанду і транспортний засіб, як належить, затримали до розгляду справи у суді.

Нині Чернівецька митниця та всі її пункти пропуску працюють у звичному режимі. «Цього року маємо спад обсягів у переміщенні товарів через кордон — експорту та імпорту водночас. Пропорційно зменшилася і кількість правопорушень», — зазначає виконуючий обов’язки начальника митниці Валерій Губарєв.

Позначився і введений нещодавно Євросоюзом для захисту своїх ринків та національного товаровиробника спеціальний режим контролю на пунктах пропуску, що розташовані на зовнішніх кордонах ЄС, зокрема українсько-румунському.

Зловмисники залягли на дно?

Проте у генерал-лейтенанта митної служби, колишнього начальника Вадул-Сіретської митниці Миколи Салагора, добре обізнаного з усіма нюансами функціонування українських митниць, власна версія нинішнього затишшя на «зелених» і «червоних» митних коридорах: тимчасовий порядок там передусім забезпечує, мовляв, відсутність руху на коридорі «чорному», контрабандному.

— Рівень корупції на митних постах краю також упав до історичного мінімуму: одні бояться брати хабарі, інші — їх давати. Це, очевидно, затишшя перед бурею, яка має статися у цій важливій для економіки країни структурі, щоб зруйнувати контрабандні схеми і очистити від плям її службовий мундир, — переконаний Микола Михайлович, який у 2005 році був першим заступником голови Держмитслужби України і особисто керував операцією «Контрабанді — стоп!» Тоді лише за місяць надходження до державної скарбниці збільшились у 2,5 раза, а митна служба країни за результатами діяльності була чи не найкращою з усіх владних структур, ставши реальним донором дохідної частини держбюджету.

Митна справа не терпить дилетантства і вимагає великих знань у багатьох галузях, найперше економічній і юридичній. Проте, стверджує генерал Салагор, за останні роки українська митниця подекуди перетворилася на такий собі кадровий відстійник, куди на «теплі і хлібні» місця, відтіснивши професіоналів з хорошою репутацією, влаштовувалися колишні співробітники правоохоронних органів, від яких найперше вимагали безвідмовно знати «табличку ділення».

Озвучувані час від часу депутатом Чернівецької облради обсяги тіньових обігів і недоборів до бюджету країни вражали кількістю нулів. Так, Микола Салагор запевняє, що одне з останніх його розслідувань документально доводить факт несплати трьома чернівецькими фірмами мита і відповідних податків за ввезений у 2010 році через буковинські митні пости на територію України товар, від чого держбюджет зазнав збитків на 1,6 мільярда гривень. І це лише один епізод з багатьох інших. Відповіді від правоохоронців на заяви шанованого митника і керівника чернівецького антикорупційного бюро немає досі. Лише викривальними промовами порядок на кордонах не забезпечити.

Порушників — на білборди!

— Ми самі винні в тому, що в суспільстві сформувалася думка, ніби митниця — це останній рубіж і перші корупціонери. Потрібно активніше висвітлювати свої досягнення, а вони значні. Торік Чернівецька митниця перерахувала до державної скарбниці мільярд гривень податків і зборів. В області це чи не найбільший показник, — зазначає Валерій Губарєв. — Ми готові до будь-яких люстраційних процесів, проведених об’єктивно, на основі вимог законодавства. Вношу пропозицію: окрім жорсткого контролю і суворої фінансової відповідальності, запровадити відповідальність моральну — оголошувати через ЗМІ прізвища і навіть публікувати на сайтах і білбордах фото всіх причетних до корупційних діянь і контрабанди — як митників, так і контрабандистів.

Значною підмогою у руйнуванні нелегальних схем переміщення товарів і транспортних засобів на митну територію України стало пристойне технічне оснащення буковинських пунктів пропуску. Сприяють поліпшенню роботи Чернівецької митниці й постійні зустрічі її керівників з підприємцями, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. Чергова з них завершилася конструктивним рішенням: наприкінці березня Верховна Рада таки скасувала сплату утилізаційного збору та акцизного податку з переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу.

— Як бачимо, співпраця з громадськістю дала очікуваний результат, — розповідає Валерій Губарєв. — Сподіваємось на збільшення кількості ввезених на митну територію України автомобілів, що, безумовно, сприятиме наповненню державного бюджету України.

МОВОЮ ЦИФР

♦ В електронному вигляді в області нині подається 91,3% усіх оформлених вантажно-митних декларацій. Ще два роки тому цей показник становив лише 6,2%.

♦ Цього року на Чернівецькій митниці викрито порушень на 3 мільйони гривень, запроваджено 209 справ про порушення митних правил.

ПРЯМА МОВА

«Знищити корупцію на  постах нескладно»

Володимир ОНУФРІЙЧУК,
громадський діяч, керівник комісії Чернівецької ради Майдану:

— Знищити корупційні схеми на митницях не так і важко. Для цього найперше потрібно унеможливити під час оформлення дозвільної документації і проходження митних процедур будь-який контакт співробітників митних органів та інших контролюючих структур (фітосанітарної, екологічної, санітарно-епідеміологічної) із суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Усю роботу повинен здійснювати комп’ютер через відповідне програмне забезпечення. Так, ми сьогодні маємо електронне декларування. Але за суттю воно мало відрізняється від старого паперового. Все одно потім представники зазначених служб разом з декларантами йдуть на огляд продукції, призначеної для переміщення через кордон.

На мій погляд, потрібно запровадити такий порядок: підприємство, маючи електронно-цифровий підпис і доступ до програми митниці, декларує товар чи імпорту, чи експорту, не з’являючись на митницю. Митник та інші контролери, якщо у них виникли певні підозри, мають самі, без декларанта, піти і перевірити товар на його відповідність декларації. Ці питання потрібно якнайшвидше врегулювати на законодавчому рівні.

Картка обліку особи, яка здійснює операції з товаром, — ще один корупційний важіль у руках митників, який формально дає їм змогу суб’єктивно визначати, кого з представників бізнесу допустити чи не допустити до зовнішньоекономічної діяльності. Хоч достатньо витягу з Державного реєстру, який містить усі необхідні дані про суб’єктів господарювання. Загалом митне оформлення потребує негайного спрощення документальної частини.