Торік Держфінінспекція та її територіальні органи забезпечили відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів держави майже на 1,5 мільярда гривень, з яких понад 500 мільйонів — відшкодування втрат, виявлених у попередні роки. Цю статистику озвучив голова відомства Петро Андрєєв під час розширеного засідання колегії Держфінінспекції.

Серед найбільших марнотратників — облавтодори. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Суцільні зловживання

— Торік помітно збільшилася результативність наших контрольних заходів, — зазначив він. — Сума виявлених втрат ресурсів у розрахунку на один перевірений об’єкт збільшилася з 417 тисяч гривень до 617 тисяч.

Завдяки перевіркам, що їх провели фінінспектори, до бюджетів, бюджетних установ, організацій та підприємств надійшло майже 390 мільйонів гривень. Контролери забезпечили відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та нестач ресурсів на загальну суму майже 1,1 мільярда гривень. Загалом торік Держфінінспекція перевірила майже 6 тисяч підприємств, установ та організацій і на 95,5% з них виявила порушення фінансово-господарської дисципліни.

Давно відомо, що чи не найблагодатнішим полем для зловживань є сфера держзакупівель. Тут за минулий рік фінансові інспектори, навіть не виходячи на об’єкт для перевірки, а лише затребувавши необхідні документи, запобігли зайвим витратам державних коштів майже на 1,9 мільярда гривень (2012 року ця сума становила майже 1,7 мільярда). За словами Петра Андрєєва, через виявлені фінансові порушення було скасовано конкурсні торги на загальну суму понад 723 мільйони гривень та розірвано вже укладених договорів більш як  на 1,1 мільярда.

У регіонах найбільших успіхів у боротьбі з розтринькуванням бюджетних коштів під час держзакупівель досягли держфінінспектори Донецької області, які «пригальмували» 450,4 мільйона гривень, що пішли б за вітром. Це більш як чверть урятованих коштів. За донеччанами йдуть кияни, на чиєму рахунку 195,8 мільйона. На третьому місті львів’яни із сумою 178 мільйонів гривень.

Переважно об’єкти потрапляли під приціл контролерів на підставі моніторингу ризикових операцій, інформації ЗМІ та звернень громадян до Держфінінспекції чи дзвінків на телефон довіри. Перехід ще у 2011 році відбору об’єктів контролю на основі так званої ризикоорієнтованої системи, яка передбачає проведення попереднього аналізу фінансово-господарської діяльності підконтрольного об’єкта, дав змогу останніми роками уникнути проведення малоефективних та малорезультативних перевірок.

Так, якщо у 2011—2012 роках органи Держфінінспекції щороку охоплювали контролем близько 481 мільярда гривень фінансових та матеріальних ресурсів, то торік — понад 672 мільярди, або в 1,4 раза більше. В розрахунку ж на один перевірений об’єкт відповідний показник зріс майже втричі. Орієнтування контролерів на охоплення найбільш ризикових сфер та фінансових потоків підвищило результативність перевірок.

Не все котові масниця

З огляду на те, наскільки масові правопорушення, може скластися враження, що крадії бюджетних коштів залишаються непокараними. У Держфінінспекції спростовують цю думку. Там стверджують, що тісно співпрацюють із правоохоронними органами. Як повідомив Петро Андрєєв, протягом 2013 року для належного реагування на фінансові порушення правоохоронцям передано понад 2,6 тисячі ревізійних матеріалів, що в розрахунку на один перевірений об’єкт майже у 1,5 раза більше, ніж у 2012-му.

Як наслідок, правоохоронні органи розпочали майже 2,7 тисячі досудових розслідувань, що вдвічі більше порівняно з попереднім роком. Ще  понад 1,1 тисячі досудових розслідувань ведуть за результатами тих перевірок, які силовики проводили разом із фахівцями Держфінінспекції. Тих чиновників, які скоїли менш значні порушення фінансової дисципліни, притягували до адміністративної відповідальності. У цьому переліку 23,4 тисячі посадових осіб. Сума штрафів, накладена на них, сягнула майже 6,5 мільйона гривень.

Були й інші покарання. Скажімо, торік поліпшили показники притягнення до відповідальності за корупційні діяння: складено 445 відповідних протоколів. За недотримання фінансової дисципліни звільнили майже 1,8 тисячі посадових осіб підприємств, установ та організацій, фінансово-господарську діяльність яких перевіряли фахівці Держфінінспекції та її територіальні органи. Зі своїми кріслами розпрощалися в 2,5 раза більше недобросовісних посадовців, ніж у 2012 році. Ще понад 1,5 тисячі осіб  притягнуто до матеріальної відповідальності. Окрім того, за результатами контрольних заходів керівники центральних і місцевих органів влади, підприємств, установ та організацій прийняли 7,6 тисячі управлінських рішень.

Список тих, хто повертатиме у державну скарбницю поцуплені кошти, може будь-якої миті поповнитися, адже Держфінінспекція подала понад 8,4 тисячі висновків та пропозицій щодо застосування фінансових санкцій та майже 1,2 тисячі позовів до суду на суму 1,2 мільярда гривень.