ОБЕРЕЖНО 

Телепрограми про кардинальне покращення зовнішності агресивно рекламують пластичну хірургію
 

«Я  хочу негайно зробити пластичну операцію. Закачати силікон в губи, прибрати чотири ребра, вставити в груди імпланти, щоб бюст був 5-го розміру. Ні, 7-го. А більше буває? Тоді ще більше. Я хочу все й одразу. Ріжте мене як хочете, адже після цього моє життя миттєво стане прекрасним і безтурботним».

Ой! Що це зі мною? Я ж не хочу під ніж. Це мене, немов чорна діра, невідворотно затягує у свої глибини програма «Операція краса».

З Попелюшки — на принцесу?

Другий місяць канал «1+1» показує це шоу за форматом Extreme Makeover. Це друга спроба українських каналів запустити проект перевтілень, де основні зміни учасників відбуваються за допомогою пластичної хірургії. Раніше таку спробу робив канал ICTV, але «Фабрика краси» довше одного сезону в ефірі не затрималася.

 Подібних форматів у світі чимало, проте жанр досить спірний, адже проект наполегливо популяризує пластичну хірургію. Оригінальну версію Extreme Makeover, яка протрималася на АВС протягом п’яти років, супроводжували скандали та судові позови.

Найсильніше наше почуття — віра в диво. Перед ним відступають доводи розуму і логіки, інстинкт самозбереження і елементарна обережність. Нам показують некрасивих, нещасних, закомплексованих людей. Всі вони протягом багатьох років страждають від своєї зовнішності і мріють змінитися. І диво відбувається. «Чарівники-хірурги можуть усе», — переконують нас творці телепрограми. Перетворення відбуваються на очах у телеглядачів.

Закомплексована жінка все життя страждала від своєї непривабливої зовнішності (що, до речі, не завадило їй тричі виходити заміж). Ставши учасницею програми, вона готова на будь-які експерименти. Глядачам повідомляють, що саме збираються з нею зробити: провести ліпосакцію живота, збільшення грудей, підтяжку обличчя, пластику шиї. Тобто практично перекроїти наново все, що створила природа. Бадьорий голос за кадром радісно коментує всі етапи операцій, а глядачам показують те, що, на думку творців передачі, можна показати. І, нарешті, момент істини: з пацієнтки знімають бинти, їй роблять макіяж і зачіску, одягають красиву сукню і випускають на публіку. Сльози радості на очах учасниці, її друзів і близьких. Перед нами — просто-таки приголомшлива краса. Ніс, груди, живіт, вилиці — все новеньке, наче з супермаркету або дорогого бутика. Жодного шраму, рубця та інших наслідків втручання скальпеля.

Перша героїня проекту перенесла за два місяці 8 пластичних операцій, у тому числі і збільшення грудей за допомогою імплантів (і це після складного онкологічного втручання та хіміотерапії!)

Щоправда, на екрані глядачам її показують якось сором’язливо, більше здалеку. Зате широко тиражують фотографії та радісні висловлювання Попелюшки, яка завдяки помаху скальпеля перетворилася на принцесу.

Чи вийде втручання вдалим?. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

До Барселони — за свій рахунок

Над чудовим перетворенням учасниць програми, повідомляє голос за кадром, працюють найкращі пластичні хірурги Ізраїлю, Іспанії та Німеччини. Коштує така краса від 50 до 75 тис. євро (для учасниць все безкоштовно). Навіть дивно: з чого б так розщедрилися дорогі клініки? Невже їх так схвилювала доля невідомих українських жінок? Отже, виявляється, є ще в світі доброзичливі люди!

Втім, що більше дивишся програму, то більше дивуєшся. Побачивши анонси шоу, героями «Операції краса» уявляєш людей, які справді мають серйозні проблеми із зовнішністю (вроджені каліцтва, травми, опіки). До речі, на форумі програми безліч повідомлень від жінок і дівчат, яким пластична операція справді потрібна. Вони криком кричать: поясніть, чому неможливо відправити анкету, чому не відповідає телефон, який вказали організатори акції. Їм не відповіли, їх не взяли. Тож за яким принципом підбирали учасників? Навіщо пластична операція держчиновнику, у якого чарівні діти і любляча дружина-красуня? Навіть якщо у нього задовгий ніс.

То що ж робити тим, чиї анкети не прийняли? Летіти до Барселони за свій рахунок? Далеко не у всіх він є. А програма наполегливо вбиває в голову думку: пластичні операції творять дива, їм під силу все. Ось же, нам показали, пред’явили, продемонстрували. І жінки, увірувавши в чарівну силу пластики, біжать в клініки, де дешевше. Про них наша газета вже писала. Нагадаю лише деякі  моменти.

— Кількість жінок, покалічених операціями зі збільшення грудей, зростає з кожним роком, — каже лікар-рентгенолог Людмила Крахмальова. — Результати такого втручання жахливі. Практично у всіх жінок відбувається  переродження тканини молочної залози. В результаті в грудях створюється конгломерат різноманітних пухлин. Наслухавшись реклами, жінки біжать в перші-ліпші «центри краси» і віддають своє тіло невідомо в чиї руки. Часто це молоді жінки, яким ще треба народжувати і годувати дитину грудьми. А наслідки таких операцій бувають катастрофічними. До нас приходили юні красуні, яким доводилося видаляти груди. Будь-яке хірургічне втручання на молочній залозі має бути стовідсотково обумовленим, оскільки рубець на цьому органі може призвести до раку (доведено, що жінки після хірургічного втручання хворіють на нього у 14 разів частіше). Груди навіть масажувати не можна, найменша травма може стати пусковою кнопкою для переродження доброякісного ущільнення в злоякісну пухлину.

Але про це чомусь «забувають» сказати творці передач, подібних до «Фабрики краси» та «Операції краса». Як і про те, що станеться з героями програми за рік-два.

Малюнок на комп’ютері

 Людське тіло — не пластилінова маса. Кожна людина має індивідуальну реакцію на хірургічне втручання, свої хвороби і протипоказання. Мало хто з тих, хто дивиться подібні передачі, знає, що післяопераційні шви у деяких людей можуть перетворюватися на келоїдні рубці. Чому це відбувається, не знають навіть лікарі. У пацієнта можуть бути прекрасні аналізи, операція пройде успішно, а шов перетвориться на грубий рубець. Просто організм так відреагував на хірургічне втручання. Пацієнтам не говорять про те, що ринопластика (виправлення форми носа) — одна з найскладніших у пластичній хірургії, і негативних наслідків після такого втручання — безліч. Пацієнт повинен знати, що малюнок на комп’ютері може кардинально відрізнятися від того, що насправді вийде з-під рук хірурга. Але й про це в програмі не сказано жодного слова. Нещодавно на каналі СТБ демонстрували дуже цікаву передачу — «Спотворені пластикою». Людей, які стали жертвами пластичної хірургії, тепер називають чудовиськами Франкенштейна. А колись (до операцій) вони були зірками екрана і секс-символами. Мікі Рурк, Ніколь Кідман, Присцила Преслі, Майкл Джексон, Мелані Гріфітс — це не повний список…

На щастя, є інші приклади. У легендарної актриси Барбри Стрейзанд зовнішність не набагато краща, ніж у будь-якої з героїнь проекту «Операція краса». Але цією жінкою захоплюється весь світ, безліч чоловіків її обожнюють. І її зовсім не ідеальний ніс цьому аж ніяк не заважає.

ЦІКАВО ЗНАТИ

Гармонію перетворювали на каліцтво

Ідея кардинально міняти зовнішність людини — не винахід нашого часу. Кілька століть тому компрачікоси (буквально «покупці дітей») робили з тілом людини фантастичні речі. Вони обробляли його, як дерево або глину. Щоправда, з-під їхніх рук виходили не красені, а жахливі потвори. Нормальний зір замінювався косоокістю. Гармонія рис перетворювалася на каліцтво. Там, де природа досягла досконалості, відновлювався чорновий зразок творіння. Існувало навіть жахливе мистецтво «виливки живої людини». Так, дворічну або трирічну дитину засовували в вазу без дна, щоб голова і ноги проходили вільно. Вдень ваза була у вертикальному положенні, вночі — в горизонтальному, щоб дитина могла спати. Тож росла вона тільки в ширину, заповнюючи своїм стиснутим тілом і викривленими кістками порожні місця усередині посудини. Це тривало кілька років. Після закінчення певного часу жертва була знівечена непоправно. Переконавшись, що експеримент вдався, вазу розбивали, і з неї виходила людська істота, яка повністю набула форми вази.

У стародавньому Китаї дітей спотворювали не тільки заради забави, а й для того, щоб догодити своїм правителям. Іноді діти імператорів народжувалися з тими чи тими фізичними недоліками, і придворні свідомо «перекроювали» своїх цілком нормальних дітей за образом і подобою нещасного нащадка правителя.

Крім того, в Китаї існував звичай бинтувати ноги китайським дівчатам, схожий на методи компрачікосів. Інститут бинтування ніг практикувався  упродовж десяти століть. Ідеальна красуня в  Китаї повинна була мати ніжки, схожі на квітку лотоса. При підготовці до шлюбу батьки нареченого спочатку цікавилися розміром ніг нареченої, а вже потім  її обличчям. «Ніжка лотоса» була не тільки гордістю жінок, а й предметом вищих естетичних і сексуальних прагнень китайських чоловіків. Дівчину, яка не пройшла через процес бинтування ніг, ніхто не брав заміж.

Але китайські жінки розплачувалися за красу і сексапільність дуже високою ціною. Власниці «ідеальних» ніжок були приречені на довічні фізичні страждання. Мініатюрність ступні досягалася за рахунок її важкого каліцтва. Цей страшний процес нагадував тортури. Ноги 4—5-річної дівчинки бинтували смугами тканини доти, доки чотири маленьких пальці не притискалися впритул до підошви. Потім ноги обмотували смугами тканини горизонтально, щоб вигнути стопу, як лук.

З часом стопа вже не росла в довжину, а випирала вгору і набувала вигляду трикутника. Вона не давала міцної опори, нігті вростали в шкіру, стопа кровоточила і гноїлася, кровообіг практично зупинявся. Жінки майже не могли ходити. За тисячоліття існування цього звичаю через бинтування ніг пройшло понад мільярд китайських жінок…