На Черкащині перспективний план формування територій громад таки народився. Хоч і не одразу. На попередній сесії його провалили, мотивуючи слабко організованим обговоренням на місцях, нав’язуванням згори. Тепер же відкоригований, ще раз обговорений проект об’єднання громад визрів, хоч і не без застережень та зауважень. Але так і має бути. Та й людей можна зрозуміти.

Критичний стан медицини

Щодня стикаючись із труднощами та проблемами, вони  не бачать, як їх можна розв’язати найближчим часом. Роки ігнорування потреб територіальних громад тепер даються взнаки. Тому й наголошують представники міст, сіл та селищ на тих каменях спотикання, об які доводиться раз у раз перечіпатися, звертають увагу на тривожні тенденції.

Зокрема на те, що скорочується кількість відділень райлікарні у Звенигородці, «яку відкрив ще царський уряд, а наш патріотичний уряд виносить постанови про закриття».

Про це зауважив у зверненні до керівництва області депутат Олексій Озір ний. Критична ситуація склалася і в дитячій лікарні міста Умань, а також у пологовому будинку та міській лікарні: тут немає гарячої води, бо через борги відімкнули постачання газу. Необхідно бодай півтора мільйона гривень для поліпшення ситуації охорони здоров’я в Умані. Про це як рупор місцевої громади поставила питання депутат Галина Кучер. В обласну ж лікарню за 200—240 кілометрів люди не по їдуть. Закриваються відділення Ощадбанку, і, щоб отримати пенсію, сільському голові доводиться наймати машину й возити людей у сусіднє село.

Подібних гострих проблем нагромадилося багато. Тому й турбує громаду: як їх вирішуватимуть після реформи? Чи з’являться для цього відповідні ресурси та можливості?

Фото з сайту region51.com.

Додатковий ресурс

— Просте механічне об’єднання аж ніяк не може привести до створення самодостатніх адміністративних одиниць, — спробувала розставити акценти депутат Наталія Старикова. — Їм потрібні відповідні повноваження. Необхідно провести земельну, фінансово-бюджетну, податкову реформи. Тому ми напрацювали багато звернень і пропозицій обласної ради до Кабміну із проханням під час розгляду проекту плану формування територій громад Черкаської області врахувати позиції депутатів щодо змін до відповідних законодавчих актів. Депутат Олександр Лошков зауважив, що багато їздив по селах, зокрема Золотоніського району, і брав участь в обговоренні плану об’єднання громад. Багато хто виступає проти. Очевидно, спрацьовує негативний досвід. Приміром, Шабельники свого часу були приєднані до Дмитрівки. Як наслідок, там відбулося зменшення кількості населення. А Дмитрівський сільський голова Любов Іллічова зізналася: «Ми боїмося одного дня прокинутися й почути, що нас примусово кудись приєднали». Звичайно, побоювання та недовіру до закликів реформаторів зрозуміти можна. Варто лише згадати, що від попередніх змін, зокрема на селі, ставало тільки гірше. Однак багато громад, зокрема у Шполянському, Смілянському, Уманському та Черкаському районах, уже готові до добровільного об’єднання. І позбавляти їх цього права не можна. Саме тому й проголосували обласні депутати за перспективний план формування територій громад, хоч вносити зміни до нього ніхто не забороняє.

Згідно із ухваленим планом, на Черкащині мають сформувати 93 об’єднані територіальні громади. За інформацією директора департаменту фінансів облдержадміністрації Наталії Кравченко, після об’єднання громади одержать додатковий фінансовий ресурс у сумі 1,7 мільярда гривень.