На ранок учорашнього дня перспективи ухвалення Державного бюджету залишалися досить примарними. Представники опозиційних парламентських фракцій, як і обіцяли, заблокували роботу Верховної Ради. Разом із політичними вимогами нардепи також виступали за внесення поправок до проекту документа. 

До слова, пропозицій і зауважень налічувалося близько 3 тисяч. Для унеможливлення початку роботи пленарного засідання, а отже й ухвалення бюджету, опозиційні парламентарії заблокували і приймальні Голови Верховної Ради Володимира Рибака та його першого заступника Ігоря Калєтніка. Втім, це не дало очікуваного результату: перший віце-спікер таки спромігся дістатися сесійної зали і відкрити ранкове засідання. Щоправда, не з президії, яка залишалася в блокаді, а з залу. В оточенні нардепів від більшості Ігор Калєтнік заявив, що депутати від опозиції унеможливлюють розгляд проекту бюджету згідно з  регламентом.

Вони перешкоджають, блокують трибуну, заважають роботі головуючого на пленарному засіданні, а також голосуванню інших депутатів. «Доповідати та обговорювати бюджет за таких умов неможливо, тому будемо приймати бюджет без обговорення», — зауважив перший віце-спікер.

З пропозиціями комітету

Після того, як голова Комітету з питань бюджету Євгеній Гєллєр оголосив з  урядової ложі (де також були присутні урядовці, зокрема перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Кололбов), що комітет ухвалив рішення запропонувати парламенту прийняти законопроект про Держбюджет на 2014 рік за основу і загалом як закон з урахуванням пропозицій комітету, Ігор Калєтнік поставив законопроект на голосування.

Документ підтримали 249 народних депутатів (Партія регіонів — 192; позафракційні — 25; Комуністична партія — 32). Вся процедура тривала буквально кілька хвилин, й Україна в підсумку отримала довгоочікуваний Державний бюджет на 2014 рік.

Основні показники головного фінплану такі: доходи державного бюджету — 392 мільярди 404 мільйони 327,7 тисячі гривень (доходи загального фонду — 347 мільярдів 515 мільйонів 815 тисяч гривень, доходи спеціального фонду — 44 мільярди 888 мільйонів 512,7 тисячі гривень); видатки Державного бюджету — 447 мільярдів 294 мільйони 687,9 тисячі гривень (видатки загального фонду — 401 мільярд 113 мільйонів 217 тисяч гривень, видатки спеціального фонду — 46 мільярдів 181 мільйон 470,9 тисячі гривень); повернення кредитів до Державного бюджету — 4 мільярди 390 мільйонів 745,1 тисячі гривень; надання кредитів з Державного бюджету — 9 мільярдів 47 мільйонів 619,9 тисячі гривень; граничний обсяг дефіциту Державного бюджету — 59 мільярдів 547 мільйонів 235 тисяч гривень (граничний обсяг дефіциту загального фонду — 53 мільярди 548 мільйонів 652,3 тисячі гривень, граничний обсяг дефіциту спеціального фонду — 5 мільярдів 998 мільйонів 582,7 тисячі гривень); граничні обсяги державного боргу — 580,1 мільярда гривень;  державні гарантії — 50 мільярдів гривень.

Повернутися до діалогу

Напередодні, у середу, Президент Віктор Янукович обговорював питання ухвалення бюджету з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Глава держави підкреслював, що в разі неприйняття бюджету наслідком стане скорочення заробітних плат, перш за все доплат, запланованих уже із січня цього року, повідомляє його прес-служба.

За словами Віктора Януковича, на цей рік заплановано зростання економіки, збільшення інвестицій, підвищення соціальних виплат, заробітних плат, пенсій. «Дуже важливо, щоб народні депутати зрозуміли відповідальність перед виборцями», — сказав Президент, звернувши увагу на важливість своєчасного фінансування соціальних виплат, зарплат, пенсій у січні.

Крім того, глава держави висловив переконання, що парламент повинен повернутися до вирішення соціальних питань. «Принциповою моєю позицією є підбиття підсумків за 2013 рік. Нам не треба приховувати будь-які наші недоліки. Нам потрібна справедлива, об’єктивна дискусія, чого нам не вдалося зробити, чому і хто за цим стоїть. Я маю на увазі і міністрів, і керівників із регіонів», — додав Президент.