Я отримав повістку у військкомат. Якщо треба буде захищати Батьківщину, піду. Але нещодавно я взяв кредит на побутову техніку. Якщо піду до війська, дружина, яка нині в декреті, не зможе погашати цей кредит. Чи можлива відстрочка платежів у таких випадках?

Валентин НАГИЙ, Київська область 

Консультує В’ячеслав ГОРБЕНКО,
юрист Рівненської обласної громадської організації
«Комітет виборців України»

— Як зрозуміло з поставленого питання, йдеться про споживчий кредит. Оформивши в банку кредитний договір на побутову техніку, ви взяли на себе обов’язок своєчасно, за визначеним графіком та у строки сплачувати встановлену цим договором суму коштів. Тобто всі права, обов’язки, відповідальність тощо як кредитора (банківської установи), так і позичальника-громадянина чітко прописано в договорі.

Тож радимо спочатку ретельно продивитися договір. Можливо, там є розділ під назвою «Порядок внесення змін, доповнень, розірвання договору». Якщо так, вам слід уже зараз звернутися до банківської установи, де оформлювали кредит, і повідомити про обставини, які склалися і в подальшому можуть призвести до затримки з внесенням плати за кредитом. Тобто показати повістку з військового комісаріату, повідомити про те, що дружина перебуває у декретній відпустці, не працює. Це нові умови, за наявності яких є підстави для внесення змін і доповнень до договору кредитування, а отже, можна домовитися про відстрочення платежів у разі мобілізації до Збройних сил.

Навіть якщо договору на руках немає або в ньому не прописано умови, за яких вносять зміни та доповнення, слід знати, що ситуація з невиплатою коштів за кредитним договором не вигідна не лише вам, а й банківській установі. Тому банк може надати можливість виплачувати кредит на нових умовах, які будуть прийнятними і для вас, і для банку.

Для реальнішого врегулювання ситуації з відстроченням кредиту можна підготувати письмову заяву на адресу банку про надання відстрочення кредитних платежів, у якій чітко вказати на наявність обставин, котрі можуть призвести до затримки в цих виплатах, та обов’язково додати документи, що це підтверджують: повістку з військкомату, копію листка непрацездатності, який підтверджує перебування дружини в декретній відпустці, тощо.

Отже, питання щодо відстрочення внесення платежів за договором кредитування вирішують шляхом перемовин громадянина-боржника з банком, і завершується воно укладенням додаткового договору. Строк, на який надається відстрочення платежів, визначає сам банк. І остання порада: будьте дуже уважними під час підписання додаткової угоди, що стосуватиметься відстрочки платежів, аби уникнути необгрунтованого збільшення розміру вашого кредиту.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua