ФІНАНСИ

Мінімальний дефіцит бюджету закладає підвалини стабільності  фінансової системи

В України достатньо ресурсів для розрахунку за своїми зовнішніми зобов’язаннями і немає потреби негайно отримувати кредити МВФ. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з учасниками саміту міністрів фінансів країн-учасниць СНД, що відбувся у Києві.

Переговори між Україною та МВФ проходять конструктивно. «Ми сьогодні ведемо переговори з МВФ, виходячи з ситуації, що, по-перше, у нас немає жодної потреби негайно одержувати кредити МВФ. У нас досить ресурсів, аби самим розплачуватись за своїми зовнішніми зобов’язаннями. Це перше і найголовніше. По-друге, ми високо цінуємо співробітництво з Міжнародним валютним фондом, але ми можемо надзвичайно плавно вирішувати, скажімо, питання оптимізації  тарифів і пенсійної реформи, щоб не спровокувати інфляцію і соціальну напругу», — розповів Микола Азаров.

Він додав, що Україна готує проведення зваженої пенсійної реформи. Нині в державі на 13 мільйонів пенсіонерів припадає 14 мільйонів працездатного населення. Тому до проведення пенсійної реформи слід підходити гнучко, оскільки необхідно, щоб люди не лише усвідомили її безальтернативність, а й зрозуміли, що створюється справедлива і вигідна для пенсіонерів система.

Загалом вирішення питань щодо пенсійної реформи та тарифоутворення є основними у переговорах з МВФ, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

А за 5 місяців поточного року дефіцит державного бюджету трохи перевищив 1 відсоток. Саме тому уряд має достатньо резервів для обслуговування всіх видатків держбюджету і зовнішнього боргу. Микола Азаров також наголошує на необхідності вироблення спільних позицій для збереження стабільності світових резервних валют на довгострокову перспективу.

«Та нестабільність і проблеми, що є в економік, які емітують світові резервні валюти, ставить питання про надійність розрахунків і прогнозів розвитку наших економік. І тут необхідно знаходити рішення. Я вважаю важливим вироблення на світовому рівні позицій щодо збереження стабільності світових резервних валют на найближчі 5 — 10 років», — переконаний глава вітчизняного уряду.

***

У роботі 5-го засідання постійно діючої наради міністрів фінансів держав-учасниць СНД взяли участь делегації всіх 11 держав Співдружності, 8 з яких очолили міністри фінансів. Темою зустрічі стало обговорення фінансово-економічного стану в державах-учасницях СНД, напрацювання та реалізація спільних заходів з подолання наслідків світової фінансової кризи минулих років. Саме співпраця країн СНД покликана зміцнити позиції у світовій економіці, розробити та впровадити спільні механізми розвитку державних фінансів, передбачити й запобігти потенційним загрозам фінансово-економічної системи.

Учасники зібрання зійшлися на думці, що фінансові системи країн Співдружності після сильного спаду в 2009 році внаслідок фінансової кризи стабілізувалися і демонструють тенденцію зростання, повідомляє прес-служба Мінфіну. 

Федір Ярошенко поінформував про підтримку пропозиції України про багатосторонню співпрацю, в рамках якої більшість учасників схвалили та підписали підготовлений Мінфіном Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва між міністерствами фінансів членів Співдружності незалежних держав.