Недавно на українських сайтах вакансій з’явилося повідомлення такого змісту: «У російське онлайн-видання на проектну роботу потрібен журналіст. Тема роботи — пошук і аналіз доказів про порушення прав людини в Україні й переслідування з політичних мотивів. За підсумками роботи планують випустити доповідь і представити його світовій спільноті. Робота виключно в правовому полі і не має пропагандистських цілей та завдань. Цікавлять тільки реальні факти. Перевага надається журналістам, які  мають змогу  взаємодіяти із правоохоронними органами України та місцевими громадськими організаціями. Робота за контрактом. Оплата обговорюється індивідуально».

Такі оголошення роботодавець — російський інтернет-ресурс PolitRussia розмістив на сайтах Києва, Харкова, Одеси, Дніпропетровська тощо.

Ми з’ясували, що проект PolitRussia працює майже рік, але офіційну реєстрацію від Роскомнагляду отримав 7 травня 2015-го. Тепер це повноцінний засіб масової інформації «Суспільно-політичний журнал PolitRussia». Паралельно було запущено відеоканал на хостингу YouТube.

Із перших публікацій  PolitRussia позиціонує себе як прокремлівський таблоїд. Це доводить агресивна антиукраїнська риторика публікацій, яка перегукується з телеканалом «Росія-24».

Інтернет-журнал PolitRussia створив топовий блогер Fritzmorgen Олег Олександрович Макаренко, 37 років, засновник ресурсу «Руксперт».

Ще 2012-го Олег Макаренко засвітився як позаштатний проплачений медійник Кремля. Коли хакер Kennettudyfe зламав скриньку Fritzmorgen, то виявилося, що такса Макаренка — 20 тисяч рублів за одну публікацію.

А тепер подивімося, яку «проектну роботу виключно у правовому полі» пропонує українським журналістам PolitRussia.

Ось заголовки статей, які там розміщено (мовою оригіналу): «Донецк доводит свидомых до психоза», «Прибалты страдают паранойей», «На майдане использовали наркотики», «Пыточный подвал «Торнадо» — микромодель современной Украины. Потенциальная жертва — любой русский и пророссийский украинец, имеющий несчастье жить на подконтрольных Киеву территориях»,  «Запрет рассказывать про наркоманию среди хероев революции», «Появились свидетельства, что для поддержки эйфории и тумана в голове в еду и питье на майдане подмешивают наркотики», «Есть данные, что украинские военные часто идут в бой в состоянии наркотического опьянения».

Проте ні джерел, ні авторів цих даних таблоїд не наводить, крім слів  анонімних блогерів або осіб, які відомі своєю антиукраїнською позицією, наприклад сумнозвісний Шарій.

Не соромляться автори і відвертого перекручування фактів і слів українських посадовців. З посиланням на виступ голови Комітету Верховної Ради  з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, в PolitRussia з’явилися брехливі повідомлення: «Симптоми хвороби, яку звуть «донбаським синдромом», відчувають 8 з 10 бійців Нацгвардії і військовослужбовців ЗСУ. Половина солдатів під час служби стає наркоманами і алкоголіками».

Крім того, таблоїд відверто сіє ворожнечу і розбрат в Україні. Ось початок статті із заголовком «Ненависть на Украине»: «Шесть дней французские журналисты провели на подконтрольных «официальному Киеву» территориях возле линии соприкосновения с Донбассом, восставшим против лиц, совершивших антиконституционный захват власти на Украине в 2014 году». Отже, які факти шукають і до якого аналізу подій закликають українських журналістів? Вочевидь, це черговий виток антиукраїнської пропаганди, для якої Кремль придумав новий інструмент.

Потреба у проросійських агентах-журналістах в Україні актуалізувалася після розгляду у Верховній Раді законопроекту «Про вдосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції». Через три дні агентство PolitRussia розмістило вакансію з пошуку журналістів в Україні. Мабуть, саме тому одна з вимог — взаємодія із правоохоронними органами та місцевими громадськими організаціями.

Захисту та правової допомоги для цих журналістів роботодавець не надає. Це видно з опису вакансії. Робота буде тимчасовою і віддаленою. Між рядків — «камікадзе з диктофоном і прихованою камерою». Повний набір для агента російської пропаганди.

Журналіст, який віддав свій матеріал у PolitRussia, не зможе більше знайти роботу в Україні, але й у Москві кар’єри не зробить. Зрадники нікому не потрібні. За великим рахунком, це одноразова робота на «дядю Вову».

Від редакції.Ми намагалися з’ясувати, яким чином на українські сайти вакансій потрапляють пропозиції такого змісту. Проте нам не вдалося отримати коментар сайту щодо цього питання.

В’ячеслав ГУСАРОВ,
експерт групи «Інформаційний спротив», для «Урядового кур’єра»