В України з’явився шанс стати на шлях подолання корупції у правоохоронних і фіскальних органах. Наприкінці лютого уряд відсторонив від виконання обов’язків усе керівництво Державної фіскальної служби. А Прем’єр Арсеній Яценюк закликав Президента провести кадрові чистки в СБУ і прокуратурі. Якщо службові розслідування будуть об’єктивними, країна може позбутися багатьох ганебних корупційних схем, а також істотно поліпшити інвестиційний клімат.

Формальним приводом для відсторонення керівництва ДФС від виконання обов’язків став скандал довкола нелегальних поборів з експорту горіхів на Одеській митниці, що їх нібито обговорювали в смс-листуванні голова Одеської ОДА Ігор Палиця і народний депутат Віталій Хомутиннік. Насправді ж час для радикальних змін у правоохоронних відомствах і фіскальній службі настав набагато раніше. Адже більшість корупційних схем колишньої влади, зокрема на митниці і в податкових органах, і досі залишаються не зламаними. У їх функціонуванні багато зацікавлених. Приміром, горіхову схему ми в податковій міліції розкрили ще наприкінці минулого року завдяки оперативно-розшуковим заходам і співпраці із профільними асоціаціями. Однак впливові сили у різних відомствах не давали цій схемі зламатися. Гроші — навіть кримінальні — люблять тишу. Тому варто лише порадіти, що ця схема стала публічною, а причетних, сподіватимемось, покарають.

Що ж змінилось і звідки з’явилася політична воля до боротьби з корупційними схемами на митниці, в податкових органах, у правоохоронній системі загалом? По-перше, глибока економічна криза змушує шукати нові шляхи поповнення бюджету і притоку інвестицій у країну. Без чесної сплати податків і зборів скарбниця так і залишатиметься хронічно порожньою. Без боротьби з хабарництвом і схемами інвестори ніколи не вишикуються в чергу, щоб вкладати гроші в Україну.

По-друге, це суспільний запит як від бізнесу, так і від звичайних громадян на якісні кадрові зміни. Приклад горіхової схеми показує, що доки корупційних ланцюжків внизу не розірвано, жодна зміна верхівки не допоможе.

Як розірвати ці ланцюжки? Тіньова економіка — це здебільшого (крім неприхованого криміналу) наслідки несприятливих умов для бізнесу. Тому передусім потрібно послаблювати регуляторний тиск, спрощувати дозвільні процедури, знижувати податкове навантаження. Це буде істотно знижувати попит на послуги «конвертаційних» центрів, бажання ухилятися від сплати податків. Однак за нинішніх умов головна проблема — спайка кількох правоохоронних органів у «контролі» за сплатою податків бізнесом. Кожен — СБУ, міліція, прокуратура, податкова — хоче отримати свій шмат пирога у боротьбі з економічними злочинами.

Світовий досвід показує: виходом із ситуації має стати створення незалежного цивільного органу, який опікуватиметься аналізом фінансових потоків і розслідуватиме економічні злочини, зокрема ухилення від сплати податків, чорні та сірі товарні потоки, виробництво і збут контрафактної продукції.

Нині ці функції виконує податкова міліція. Проте для підприємця це монстр. Будь-який керівник податкової міліції може віддати наказ про проведення обшуків чи вилучення документів на підприємстві, яке здається йому підозрілим, не надаючи жодних документальних доказів ймовірної провини.

Щоб цього уникнути, необхідно розділити функції контролю й аналітики (розслідувань) у сфері економічних злочинів, а також ліквідувати податкову міліцію у її нинішньому вигляді. Це значно спростило б життя бізнесу завдяки кратному зниженню кількості перевірок, а також підвищило б ефективність виявлення справді небезпечних економічних злочинців. Завдяки скороченню штату і об’єднанню кращих фахівців зі сфери протидії фінансовим правопорушенням і з податкових, і з митних органів, УБЕЗ та УБОЗ отримаємо високоякісну команду, орієнтовану на створення комфортних умов для роботи чесного бізнесу і нестерпних — для мінімізаторів.

Далеко не всі із системи корупціонери. Є професіонали, які не заплямували своєї гідності, й таких багато. Ситуація, що склалася довкола відсторонення керівництва ДФС від займаних посад, тільки підтверджує необхідність якнайшвидшого проведення таких реформ незалежно від того, хто очолить відомство у разі кадрових змін. Час змінювати декорації, репертуар і трупу настав. 

Володимир ХОМЕНКО,
перший заступник голови ДФС — 

начальник податкової міліції