Колектив науковців Національного інституту стратегічних досліджень зробив першу комплексну спробу узагальнити гіркий досвід України, чию територіальну цілісність було грубо порушено, і змоделювати сценарії, за якими цю територіальну цілісність може бути відновлено, у монографії «Донбас і Крим: ціна повернення».

РФ має піти

«Чи можливе повернення Донбасу і Криму в близькому майбутньому? На це запитання у монографії ми даємо позитивну відповідь», — сказав під час презентації книжки директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін. Він порівняв повернення Донбасу зі спринтерською дистанцією, а повернення Криму — зі стаєрською.

Володимир Горбулін, який входить до складу Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, заявив, що повернення тимчасово окупованих територій не залежить лише від України, бо на цю проблему впливають і рішення Кремля. За його словами, ні в Києві, ні в Москві не піддають сумніву того, що «Донбас і Крим не мають майбутнього у складі Росії». «Проте доти, доки там перебуває російська окупаційна армія, спецслужби і маріонеткові режими, повернення неможливе», — наголосив науковець.

Засобів, за допомогою яких можна змусити Росію піти з української землі, у Києва не так багато. Це дипломатичний тиск, робота неурядових організацій, незалежних мас-медіа і санкції Заходу проти Кремля. Пан Горбулін також наголосив, що, незважаючи на критику мінських переговорів, на сьогодні не існує альтернативного несилового способу узгодження інтересів сторін конфлікту.

Для цих людей поняття «батьківщина» наповнене особливим змістом. Фото з сайту radiosvoboda.org

Теорія повернення

Поки що українські аналітики та науковці вбачають три ймовірні сценарії повернення територій Донбасу, і всі вони мають очевидні переваги і вади. Так, хорватський сценарій передбачає силове визволення територій без будь-яких компромісів, проте він може призвести до втрати Україною підтримки західних союзників.

За другим, молдовським сценарієм, до якого, за словами Володимира Горбуліна, нас підштовхують мінські угоди, може відбутися компроміс з окупаційним режимом і призупинення воєнних дій, що фактично означатиме легалізацію «ЛНР» і «ДНР». Третій сценарій — німецький: через об’єднання країни після певного періоду — переосмислення причин виникнення конфлікту; проте він потребує значного проміжку часу.

Питання Криму, яке в Інституті стратегічних досліджень вважають питанням довгострокової перспективи, сприймають в українському суспільстві дуже емоційно. Проте ставлення до цього має бути раціональним. Серед можливих сценаріїв повернення анексованого Росією Криму, які запропонували науковці, — реконкіста, тобто воєнний спосіб, народна війна, коли боротьбу за Крим вестимуть активісти та громадянські рухи; мирна реінтеграція — коли Україна власним успішним прикладом реформ переконає кримчан у безперспективності перебування у складі Росії; дипломатична реінтеграція — коли пошуком рішень для Криму займуться світові політики.

Потрібна державна стратегія

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова заперечила популярну тезу, яка стверджує, що зростання рівня життя в Україні стане для жителів Криму й Донбасу переконливим аргументом для повернення. За її словами, жителів цих територій турбують не економічні проблеми. Вони просто стали жертвами тотальної дезінформації щодо подій на підконтрольних українському уряду територіях.

Екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко зазначив, що питання повернення Криму й Донбасу «викликають ступор» у більшості міжнародних експертів. На його думку, очевидно, що механізми ООН у цьому питанні не спрацьовують. «Нам потрібні конкретніші форми з реальними результатами, наприклад короткострокова перспектива членства в НАТО», — вважає дипломат.

Присутні на презентації політологи та експерти висловили сподівання, що представлена монографія ляже в основу державної стратегії щодо Криму та Донбасу, якої українська влада досі офіційно не представила.