Під час сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі на засіданні політичного комітету було затверджено проект доповіді «Політичні наслідки конфлікту в Україні». Про головні висновки своєї доповіді «УК» розповіла автор документа депутат ПАРЄ від Чехії Крістіна Зелєнкова.

Доповідачка ПАРЄ Крістіна Зелєнкова. Фото з сайту zpravy.aktualne.cz

— Крістіно, знаю, що назву вашої доповіді в процесі роботи було змінено. Чому?

— Так, спочатку вона називалася «Політичні наслідки кризи в Україні». Проте потім на засідання політичного комітету слово «криза» ми замінили на «конфлікт». Оскільки «криза» означало, що Україна має якісь внутрішні проблеми. А насправді доповідь про те, які наслідки має для неї війна на Донбасі. Адже є багато доказів, що Росія — сторона цього конфлікту, вона надає зброю сепаратистам і бере активну участь у політиці, яку ведуть так звані ДНР-ЛНР. Тому треба називати речі своїми іменами.

Мою доповідь поділено на кілька частин. Одну присвячено Криму, бо ми не повинні забувати про Крим і про ситуацію з правами кримських татар. Є частина про політичну ситуацію в Україні. Бо надзвичайно важливо, щоб Україна мала стабільну державну систему, адже її дестабілізація може призвести до виникнення нової революції і зрештою до ускладнення ситуації в усій Європі. Ще в одній частині документа говорю про санкції проти Росії, які на сьогодні — єдиний інструмент, яким можемо стримувати воєнну ескалацію конфлікту на Донбасі. Ми дуже хотіли б використовувати лише дипломатичні засоби, але, як бачимо, російська сторона не демонструє жодного прогресу.

Можемо критикувати українську владу за недостатню волю до реформ, до боротьби з корупцією, дії Генпрокуратури та судову систему. Але ми зобов’язані повторювати, що Росія не демонструє волі для припинення воєнної агресії проти України.

— Тобто у доповіді ви кваліфікуєте конфлікт на Донбасі як війну, розв’язану Росією?

— На початку роботи над звітом я зробила висновок, що на сході України триває гібридна анексія Донбасу, проте сьогодні можу стверджувати, що це воєнна анексія. Тому що там є збройні сили РФ, десятки тисяч російських солдатів, зосереджених на українсько-російському кордоні з боку Росії. Це справжня війна.

— За вашими висновками, наскільки відчутний вплив російської агресії на ситуацію в Україні?

— Дуже сильний. Як на політичну, так і на економічну. Єдина мета дій Росії — дестабілізація ситуації не лише в Україні, а й в усій Європі. Погляньте на санкції. Саме дискусія щодо антиросійських санкцій нині розділяє уряди європейських країн. Ми вже не так об’єднані з цього питання, як раніше. А повинні виступати як одне ціле, бо санкції — єдиний спосіб впливати на Росію. Звичайно, ми хотіли б вести з нею діалог. Але, наприклад, мені як доповідачці ПАРЄ у процесі роботи над доповіддю не вдалося зустрітися ні з російською делегацією в асамблеї, ні з жодним російським політиком, щоб отримати від них інформацію, почути їхню точку зору. Адже я робила все, від мене залежне, щоб доповідь була збалансованою та об’єктивною, бо чудово розумію, що в політиці, як і в житті, не буває лише чорного і білого. І, на мою думку, російська сторона виявляє дедалі менше інтересу розв’язати проблему в мирний спосіб. Якби вона хотіла це зробити, то сама прагнула б діалогу, а не надсилала на Донбас надсучасну зброю. 

— Які рекомендації містить ваш звіт для української влади?

— Українці не повинні звертати зі шляху, який обрали, вони мають бути сильнішими і рішучішими не лише у внесенні змін до законодавства, а й імплементації цих змін. Європейські інституції демонструють щире бажання допомогти Україні. Крім того, Рада Європи, зокрема ПАРЄ і Європарламент, готові сприяти діалогу між Україною та Росією. Мінські угоди дуже важливі, ніхто не применшує значення переговорів у нормандському форматі, але ми маємо підтримувати діалог і на міжпарламентській платформі.

— Але ж ви щойно сказали, що російські депутати зумисне уникають будь-якого спілкування з ПАРЄ. Ви сподіваєтеся, що після виборів у Держдуму ситуація зміниться?

— У політичній обстановці в Росії спостерігаємо ледь помітні зміни. Проте не маю особливого оптимізму з цього приводу. Звичайно, хотіла б, щоб після парламентських виборів у РФ ситуація кардинально змінилася, щоб  прийшли політики, які скажуть: ось нова точка відліку, почнімо діалог. Але для цього потрібна воля, якщо її немає — немає результату.

І насправді це великий сором. Бо агресія Росії має не лише політичні наслідки. Я була близько біля зони конфлікту, бачила людей, які живуть там, похорони молодого українського солдата, поранених. Це не те, що хочеться бачити довкола себе, і мати таке життя.

— У Страсбурзі я багато спілкувалася із західними колегами. Вони переконані, що на Донбасі діє режим припинення вогню. І були вражені, коли розповіла їм, що там ледь не щодня гинуть українські солдати і мирне населення. Кажуть, у європейських мас-медіа про це нічого не повідомляють.

— Тут ми повинні запитати себе: чи це вина мас-медіа чи російської пропаганди, і як можемо їй протистояти. Ми повинні проводити зустрічі, інформувати суспільство про реальний стан справ, про те, що відбувається в Україні. Це важка робота. Але демократія і є важка робота, і ми повинні її продовжувати. Мені інколи дивно, що люди в моїй рідній Чехії не усвідомлюють повною мірою, яка велика цінність демократія, бо вони її отримали дуже легко і переконані, що вона нікуди не подінеться. А за демократію треба боротися весь час.

— Яка ваша позиція щодо проведення виборів на Донбасі?

— Щоб вибори на Донбасі пройшли вільно й відкрито, за українським законодавством та міжнародними стандартами, за участі багатьох партій, а також журналістів і спостерігачів, у регіоні має бути встановлено режим припинення вогню. Під час останнього візиту в Україну я висловила бажання потрапити на території, непідконтрольні українському урядові, проте ніхто, навіть ОБСЄ, не міг гарантувати мені безпеку. І, за моєю інформацією, ситуація в регіоні лише погіршується. Крім того, надзвичайно важливо, щоб до проведення виборів Україна повернула собі контроль над кордоном. Адже якщо цього не буде, то високий ризик, що під час виборів тисячі російських солдатів, зосереджених біля українсько-російського кордону, за лічені години будуть під Маріуполем чи навіть Харковом.

Вікторія ВЛАСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Крістіна ЗЕЛЄНКОВА. Депутат парламенту Чехії, член чеської делегації в ПАРЄ. Входить до складу політичної групи «Альянс лібералів і демократів за Європу» і до політичного комітету ПАРЄ. Доповідачка комітету з українського питання.