«Хочу спитати про пенсії. Родичка працювала на шкідливому виробництві, вийшла на пенсію, але їй платять мінімальну. Вона хоче, щоб зробили перерахунок і додали грошей. Куди потрібно звертатися і які документи надати, щоб розв’язати цю проблему?»

Ольга Іванівна НЕСТЕРЕНКО, м. Чернігів:

Консультує Олег ДУБОВИК,
заступник генерального директора ЮК «Астон Бізнес Сервіс»  

— Орган, відповідальний за оформлення, а також перерахунок та виплату пенсій, — Пенсійний фонд та його територіальні органи. Тож вашій родичці слід звернутися саме до територіального управління Пенсійного фонду за місцем її проживання з відповідною заявою.

Стосовно конкретного переліку документів, які потрібно надати, то слід зауважити, що ви не вказали, на якому саме шкідливому виробництві працювала ваша родичка, а тому перелік документів, необхідних для перерахунку пенсії, найкраще з’ясувати безпосередньо в управлінні Пенсійного фонду.

Що робити, якщо співвласники житла не мають згоди

Тетяна ОВЧАР, Полтавська обл.:

«Маю третину спільної часткової власності нерухомого майна, тобто одну кімнату трикімнатної квартири. Мої мати й брат, яким належать решта дві третини житла, хочуть продавати свої частки. Як юридично правильно розділити кімнати у цій квартирі, адже вони різні за площею (12, 18 і 15 кв. м відповідно)? До того ж, я із сім’єю (чоловіком і маленькою донькою) живу в найменшій кімнаті, а вони хочуть продати дві більших. Можливо, є якийсь юридично прописаний порядок користування квартирою?»

— Ви всі є співвласниками квартири. Законодавство визначає, що співвласники за спільною згодою вирішують усі питання використання спільного майна.

У цьому разі ви як співвласники можете укласти договір між собою щодо порядку користування спільною квартирою, але питання відчуження частин (кімнат) квартири він не вирішить, оскільки окрема кімната може відчужуватися лише після виділення її в натурі як окремо визначеного майна.

Але цей процес, тобто виділення однієї кімнати в квартирі в натурі, досить складний, оскільки відповідно до нормативних і технічних документів, виділення може бути неможливим, якщо не можна облаштувати окремий вхід, у разі якщо кімнати різні за площею і співвласники не дійшли згоди щодо компенсацій тощо.

Зазвичай якщо співвласники так і не доходять згоди, виділення в натурі об’єктів нерухомості здійснюють через суд. Суд призначає відповідну будівельно-технічну експертизу, яка й робить висновок щодо можливості та варіанта виділення кімнати в натурі. Але перш ніж звертатися до суду, варто таки спробувати домовитися з родичами й вирішити спірне питання за взаємною згодою.

Як продати будинок «у садку»

Семен Петрович, Полтавська обл.:

«Підкажіть: чи можна оформити договір купівлі–продажу будинку, розташованого на приватизованій під садівництво ділянці? Будинок придбано ще 2004 року, земельну ділянку приватизовано торік, а під садівництво тому, що вона поза межами селища. Нам сказали, нині змінити її цільове призначення неможливо. І як бути у такій ситуації?»

— Договір купівлі-продажу нерухомого майна оформляють у нотаріуса. Якщо під час укладення відповідного договору продавець будинку надасть нотаріусові усі передбачені законодавством документи, а також у відповідному реєстрі не буде обмежень щодо продажу цього будинку, договір купівлі-продажу буде укладено.

Тобто якщо право власності на вказаний будинок оформлене продавцем і відповідні відомості занесено до реєстру, про що видано відповідний витяг, то не вбачається жодних перешкод для купівлі-продажу такого будинку.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його на адресу: редакція газети «Урядовий кур’єр», вул. Садова, 1, м. Київ, 01008 або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua

Сторінку підготувала Лариса УСЕНКО,«Урядовий кур’єр»