«Сьогодні день народження святкує народний депутат (далі йде прізвище і перелік ще деяких його статусних регалій)… Його вітають трудові колективи, освітяни, медики…» Ось таке пафосне вітання пролунало з радіоприймача під час ефіру обласного радіо одного з регіонів України. Подумалося: десь я схожий стиль вітання чула. А, згадала. Щось подібне було в кінці 70-х — на початку 80-х, коли ювілеї відзначали партійні чиновники. Їх теж вітали абстрактні «трудові колективи, медики, освітяни…» Не пам’ятаю, що далі йшло в радіопрограмах тоді, в 1970—1980-ті, але в цій програмі після інформації про те, хто вітає і що бажають нардепу, залунала пісня.

Та щойно вона закінчилася — знову зазвучало те саме повідомлення про день народження депутата. А після нього радіо вжарило… «Ламбаду». Трохи смішно стало. Депутат — і «Ламбада»! Знущаються на радіо з того державного мужа чи що? А ще смішніше стало, коли одну «Ламбаду» змінила інша, тобто з іншим виконавцем, а далі — ще одна, уже не англійською, а, здається, італійською. І відразу уявилася картинка: гості зібралися за столом, щоб привітати іменинника, далі дійшов час і до «Ламбади», тільки танці — не під живу музику чи магнітофон, а під радіоефір. Бо ж навіщо так багато «Ламбад» відразу? Та після них слухачам знову — утретє! — нагадали, хто відзначає день народження і хто вітає. І знову — музична композиція, співали про «крейзі мюзік». Так, наповнення того ефірного відрізка справді було схоже на «крейзі» (божевільне)…

Ось тільки… Що то було? Передачі на кшталт «На замовлення слухачів», де люди «замовляють музику» по радіо рідним чи друзям із нагоди тих чи інших урочистих подій, існують давно, але зазвичай журналісти стараються і їх зробити цікавими. А тут — неприхований несмак. Чи той ефірний час був проплачений «трудовими колективами, медиками, освітянами» з умовою саме такого формату? Тоді чому обрали таку крейзі-форму замість розповісти, приміром, що доброго і корисного він зробив. Чи справді танці під приймач — нині найкреативніша розвага? Чи то хтось на тому обласному радіо вирішив прогнутися перед депутатом? Доведеться розчарувати: прогин не вдався, бо це було схоже скоріше на знущання над іменинником з тією «Ламбадіадою». А водночас познущалися над слухачами, видавши в ефір відверте «крейзі». А може, так не люблять того чоловіка, що насправді хотіли «постьобатися»? Якщо так, то навіщо ж за рахунок засмічення ефіру таким контентом?

Та ще більш дивно, бо передачі саме цього обласного радіо я час від часу слухаю, і завжди із задоволенням. Колеги знаходять цікаві факти і цікавих співрозмовників, і так само цікаво подають інформацію: є що послухати і над чим подумати. А тут — те, що зовсім не вписується у звичний стиль їхньої роботи.

Звичайно, нічого крамольного в тому відрізку не було, просто ефірна дурниця. І демонстрація неповаги до слухача. Ну, а депутат… Цікаво, чи зросте його рейтинг після такої ламбадіади? Чи то «трудові колективи, медики, освітяни» так люблять «крейзі-мюзік»?..