З початку року, за січень-червень, в Київській області виявлено понад 200 крадіжок газу шляхом самовільних врізок (найпоширеніший і найнебезпечніший вид його несанкціонованого споживання), накручування лічильника, використання приладів, що зменшують показання споживання газу тощо. Цікаво, що цього року істотно збільшилася кількість самовільних врізок у газопровід: за січень-червень їх виявлено вже 57, тоді як за 2014—2015 роки було зафіксовано 128.

«У такий спосіб зловмисники бажають не обліковуватися навіть у базі, тобто безкоштовно споживати газ. А в результаті вони економлять лише на своїй безпеці та отримують штрафи в середньому 150 тисяч гривень», — констатує фахівець зі зв’язків з громадськістю ПАТ «Київоблгаз» Анна Гляцевич.

Цього року у Київській області істотно збільшилася кількість самовільних врізок у газопровід. Фото з сайту rbc.ua

За фактами крадіжок складено акти, відключено газопостачання, порушено кримінальні справи. Більшість порушників — жителі приватного сектору пристоличних районів та власники будинків із чималою площею. Інші менш заможні споживачі, скажімо пенсіонери, сумлінно сплачують за використаний газ.

За даними ПАТ «Київоблгаз», причетним до несанкціонованого відбору природного газу споживачам у Київській області нараховано штрафи на загальну суму майже 1,5 мільйона гривень. В антирейтингу шахраїв, у яких виявили несанкціоновані газопроводи, в лідерах горе-споживачі з вулиці Примакова в смт Рокитне (Київської області), яким нараховано понад 205,9 тисячі гривень штрафних санкцій, жителі вулиці Польової села Бобриця Києво-Святошинського району (160,6 тисячі гривень).

А в селі Крюківщина (Києво-Святошинський р-н Київської області) жертвами шахраїв-чорномонтажників стали не окремі споживачі-нелегали, а ціле котеджне містечко (кілька вулиць). У результаті такої «співпраці» з шахраями жителі містечка залишилися без газу. До того ж їх чекають штрафи, які подекуди сягнули майже 400 тисяч гривень. Серед потерпілих прокурори, зірки шоу-бізнесу, народні обранці й навіть працівники правоохоронних органів Києво-Святошинського району.

«Іноді, бажаючи зекономити, люди звертаються до послуг чорномонтажників, які не мають жодних дозвільних документів на виконання робіт, що становить загрозу безпеці життя самого замовника. Газ — державна власність і товар. Окрім компенсації за вкрадений товар, недобросовісним споживачам доведеться оплатити роботи з відключення від газопостачання та після усунення порушень і сплати штрафів — з приєднання до газової мережі», — пояснює заступник голови правління з обліку газу Київоблгазу Дмитро Дронов.

Середня сума нарахування за несанкціоноване споживання газу — понад 50 тисяч гривень. Особливо небезпечні нелегальні врізки, які здійснюють із грубим порушенням правил безпеки, вони можуть призвести до нещасних випадків, зокрема до загазованості приміщення чи навіть вибуху.

Виявляють незаконне споживання газу завдяки регулярним перевіркам та обстеженню газопроводів сучасними приладами та технікою. У пригоді також стають анонімні телефонні дзвінки про факти крадіжок від користувачів. 

Звертаючись до шахраїв, люди наражають себе та рідних на небезпеку. Газ — це вибухонебезпечна горюча суміш, з якою не варто експериментувати. Усі роботи, пов’язані з ним, слід доручати відповідним фахівцям, які мають значний досвід та відповідають за безпеку експлуатації газових мереж.

ДОВІДКА «УК»

ПАТ «Київоблгаз» займається транспортуванням (розподілом) природного газу в Київській області. Посідає перше місце в країні серед газорозподільних підприємств за кількістю споживачів (понад 800 тисяч) та за протяжністю обслуговуваних газопроводів (понад 45 тисяч км). Рівень газифікації Київської області — 96%. У ПАТ «Київоблгаз» майже 4 тисячі співробітників. 

Повідомити про факти незаконних врізок, самовільних підключень чи втручань у роботу лічильника можна за телефонами контакт-центру: (044)394-91-04, (044)364-61-04, 097-104-51-04 та 050-104-51-04, на електронну пошту contact@kv.104.ua або у правоохоронні органи.