Коли на схід країни прийшла війна, жителі прифронтових населених пунктів потерпали не тільки від ворожих ракет і снарядів, а й від безвладдя. Це означало, що звернутися по допомогу стало нікуди. Більшість слуг народу покинули свій електорат. Така ситуація зберігалася тривалий час і призвела до зубожіння жителів багатьох населених пунктів.

Минулого тижня Президент України підписав ухвалений Верховною Радою закон про створення тимчасових військово-цивільних адміністрацій на територіях Донецької й Луганської областей (див. «УК» №40 від 4.03.2015 р., стор. 7), які мають навести лад і убезпечити людей від диверсій і гуманітарної катастрофи. «Урядовий кур’єр» поцікавився, як виконують у цих областях новий закон.

Донеччина. ОДА працює в режимі надзвичайної ситуації

«У нашій селищній раді було 24 депутати — виключно від ПР та комуністів, і всіх їх звідси вже давно немов корова язиком злизала! — емоційно розповідає житель населеного пункту, що підпорядковується Єнакіївській міській раді. — Представники тутешньої «еліти» дуже нагадували пацюків, які першими тікають із потопаючого корабля: спочатку вивезли звідси сім’ї, а потім зникли й самі. А люди із проблемами, які на них звалилися, тепер нікому не потрібні».

Після того як керівники та депутати з деяких населених пунктів області повтікали першими, владний вакуум призвів до загрози гуманітарної катастрофи. За попередніми підрахунками, нині на Донеччині понад два десятки сіл і селищ, жителі яких змушені самотужки долати безліч проблем і буквально виживати. Зачинені чи порожні продуктові магазини, затримка соціальних виплат, нестача побутового палива, брак медичної допомоги, правоохоронців чи просто представників влади — це, на жаль, суворі реалії режиму тимчасового безвладдя у прифронтових зонах.

Такі умови, складається враження, створюють депутати донедавна керівної тут партії влади (ПР) цілком свідомо. Бо як пояснити те, що депутати Донецької обласної ради на свою сесію востаннє збиралися торік 24 вересня, проігнорувавши навіть необхідність розглянути бюджет краю на 2015-й?

Набравши чинності, Закон України «Про військово-цивільні адміністрації» має нарешті повернути керованість і подальше життєзабезпечення регіону. Як повідомили у Донецькій обласній державній адміністрації, нині тут уже визначилися із набуттям статусу тимчасових органів влади у такому порядку: Донецька обласна військово-цивільна адміністрація, ВЦА Мар’їнського та Волноваського районів та у містах Красногорівка, Вугледар, Авдіївка. Саме до них перейдуть усі повноваження та функції рад, а також забезпечення громадського порядку і гарантування безпеки.

«Донецька обласна державна адміністрація з урахуванням реалій нині вже працює у стані надзвичайної ситуації: у нас діють спеціальна комісія і штаб, які взяли на себе вирішення найважливіших питань сьогодення, — коментує нововведення для «УК» голова Донецької ОДА Олександр Кіхтенко. — Маю надію, що запровадження на підконтрольній нам території військово-цивільних адміністрацій там, де не працюють органи місцевого самоврядування, посилить управлінську дисципліну і запустить механізм оперативного й ефективного розв’язання нагальних проблем. Наприклад, ми зможемо зрушити з місця вирішення питання перепускної системи, яке спричиняє багато нарікань, також з’явиться змога залучати кошти для виконання інших функцій — за рахунок державного бюджету України». 

Луганщина. Стане легше надавати допомогу жителям окупованої території

Набуття чинності закону про військово-цивільні адміністрації нарешті відновить керованість області, впевнений голова Луганської ОДА Геннадій Москаль. На його думку, закон сприятиме оперативному розв’язанню проблем жителів Донбасу, й не лише тих, що живуть на контрольованій українською владою території.

В області буде створено Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію, районні військово-цивільні адміністрації у Станично-Луганському, Попаснянському та Новоайдарському районах. У них були активні бойові дії й вони найбільше постраждали від обстрілів бойовиків. Також такі утворення будуть у населених пунктах: Трьохізбенка, Кримське, Новотошківка та Троїцьке. Вирішують питання про створення військово-цивільних адміністрацій і в інших населених пунктах.

«Для Луганщини цей закон дуже актуальний. Бо щойно починають обстрілювати населений пункт, першим утікає голова сільради із сім’єю, а за ним — весь депутатський корпус. І залишаються в селі звичайні громадяни, яким нічим і нікуди їхати. Настає гуманітарна катастрофа», — наголошує Геннадій Москаль.

За його словами, військово-цивільні адміністрації перебуватимуть у подвійному підпорядкуванні (голови ОДА й Антитерористичного центру). На ці органи покладатимуть абсолютно всі функції життєзабезпечення від народження людини і до її смерті. Адміністрація може обмежувати рух на певних вулицях і територіях, може закрити в’їзд у місто, заборонити продаж алкоголю, зброї, вилучити зброю, навіть придбану на законних підставах, ухвалювати рішення про комендантську годину і заборонити масові заходи, якщо є ризики для життя.

Допоможе цей закон і врегулювати механізм доставки гуманітарної допомоги на тимчасово непідконтрольній Україні території. В цьому зацікавлені представники міжнародних гуманітарних місій, зокрема Червоного Хреста. «У цьому законі передбачено пункт, відповідно до якого обласна військово-цивільна адміністрація формує сприятливі умови для перевезення вантажу для мирного населення, яке живе на території, не підконтрольній українській владі. Тобто я зможу видати розпорядження, обов’язкове для виконання на всій території області, згідно з яким надаватимуть дозвіл на доставку того чи іншого гуманітарного вантажу на окуповану територію», — повідомив Геннадій Москаль.

РОЗ’ЯСНЕННЯ «УК»

1. Що таке військово-цивільні адміністрації?

Військово-цивільні адміністрації — тимчасові державні органи, які діють на території Донецької та Луганської областей у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і призначені для забезпечення чинності Конституції та законів України, безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним виявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи.

2. Де можуть бути створені військово-цивільні адміністрації?

Можливість утворення військово-цивільних адміністрацій передбачена для тих населених пунктів, в яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження внаслідок саморозпуску чи самоусунення або невиконання своїх обов’язків. Військово-цивільні адміністрації районів та областей створюються у разі нескликання сесії відповідно районної, обласної ради. У разі ухвалення рішення про утворення цього статусу набуватимуть відповідні районні, обласні державні адміністрації.

3. Хто очолює військово-цивільні адміністрації?

Керівників військово-цивільних адміністрацій у населених пунктах призначає на посаду та звільняє Президент України, статусу керівників обласних, районних військово-цивільних адміністрацій набувають голови районних, обласних державних адміністрацій.

4. Який термін діяльності військово-цивільних адміністрацій?

Закон втрачає чинність через рік після його опублікування. Термін чинності цього закону може бути продовжено на підставі указу Президента України. Закон втрачає чинність у разі введення на території України або на окремих територіях воєнного стану чи оголошення війни.

Матеріали підготували Лариса КОНАРЕВА, Павло КУЩ, Олена ОСОБОВА, «Урядовий кур’єр»