Програма робочого візиту до Литви Президента Петра Порошенка була доволі насиченою. Опісля проведення важливих зустрічей з керівництвом цієї Республіки він узяв участь у роботі Українсько-литовського економічного форуму. Спочатку глава держави нагадав представникам бізнесів обох країн про підписання у Брюсселі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ручкою, привезеною йому особисто Президентом Литви Далією Грібаускайте з Вільнюса (там у 2013-му документ провалила попередня влада). Він навіть переказав слова своєї литовської колеги: «Я хочу, щоб європейська інтеграція України була пов’язана з Вільнюсом».

Від себе Петро Порошенко додав, що Україна не дозволить себе шантажувати ні постачанням природного газу, ні економічними санкціями Росії. З 1 січня запрацює поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі України з ЄС. І цей процес працюватиме на ефективність, конкурентоздатність і якість бізнесу.

Президент хоче бачити нашу молодь у Європі. Фото з сайту president.gov.ua

У перспективі — нові газопроводи

Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Литви Альгірдасом Буткявічюсом Петро Порошенко дякував за послідовну та рішучу підтримку України в умовах нинішньої агресії Росії та окупації Криму. Він підкреслив важливість збереження санкцій ЄС щодо Росії до повного виконання мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності нашої держави й окремо подякував співрозмовникові за гуманітарну допомогу, що надає Литва Україні, та практичне сприяння у процесі імплементації євроінтеграційних реформ.

Окрему увагу сторони приділили питанням активізації торговельно-економічного співробітництва, розвитку спільних проектів у галузях транспорту, енергетики, сільського господарства. Вони узгодили подальші кроки двох країн в контексті набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС з початку наступного року. Зокрема Україна створить групу з вивчення досвіду Литви у виведенні товарів на європейські ринки.

А ще Президент України та Прем’єр Литви говорили про перспективу будівництва нових газопроводів з метою постачання в Україну газу з Клайпедського LNG-термінала. Петро Порошенко запропонував долучити до будівництва газопроводу GIPL між Литвою та Польщею українські компанії.

Про можливості подальшого розширення двосторонніх обмінів у галузях культури та освіти, реалізації нових гуманітарних проектів йшлося також.

Зі спікером Сейму Литовської Республіки Лоретою Граужинєнє глава держави говорив про підтримку України та чітку позицію литовських депутатів щодо засудження агресії Росії та окупації Криму, дотримання жорсткої санкційної політики щодо цієї країни-агресора, а також необхідності належного виконання всіх положень мінських угод.

«Ми цінуємо кожну із 14 резолюцій, які ухвалив литовський Сейм на підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та засудив окупацію Криму і вимагав звільнення Надії Савченко. Ми розуміємо вашу рішучість у боротьбі за свою свободу. Литва завжди підтримувала і підтримуватиме ваше прагнення до свобод», — запевнила Президента спікер литовського Сейму. Окремо вона відзначила демократичний характер проведення наших місцевих виборів.

А Президент високо оцінив зусилля литовських парламентаріїв, спрямовані на консолідацію підтримки України у межах Європейського Союзу, зокрема в Європарламенті.

Молодий Кобзар вселяє надію

Глава держави зустрівся з представниками української громади Литви біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Вільнюсі. «Ваш величезний внесок у тому, що Вільнюс став символом європейського вибору України. Ви робите все можливе, щоб допомагати Україні», — такими словами він нагадав присутнім про події дворічної давнини, коли молодь з України та всієї Європи приїхала у Вільнюс підтримати Україну на шляху євроінтеграції. Саме там і народилося гасло «Україна — це Європа».

Петро Порошенко резюмував, що за рік українській владі вдалося створити світову коаліцію на підтримку України. В результаті цього агресор опинився в тотальній міжнародній ізоляції.

Він також поінформував українську громаду Литви про домовленості щодо активізації запровадження електронного урядування в Україні за участі литовських експертів. «Досвід Литви — надзвичайно корисний для України», — цитує слова Президента його прес-служба.

Опісля глава нашої держави поклав квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку та вшанував пам’ять великого Кобзаря. «Тарас у Вільнюсі втілений в образі молодої людини. Саме тому я хочу бачити нашу молодь у Європі», — символічно наголосив Президент.

А українці з різних куточків Литви розповіли главі держави про те, що вони уважно стежать за подіями в Україні й намагаються підтримувати її. «Ми живемо співзвучно з Україною», — говорили вони.

До речі, у Вільнюсі підписано Програму співробітництва між міністерствами культури України та Литви на 2016—2020 роки. Вона передбачає обмін досвідом щодо участі у програмах Європейського Союзу та Ради Європи у сфері культури, розвитку креативних індустрій.