Проект реалізовують за ініціативи Львівської обласної державної адміністрації та департаменту агропромислового розвитку. Підтримку надає Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Основна ідея проекту полягає у підтримці розвитку малих сімейних господарств, яких на Львівщині налічується понад 280 тисяч. І як зауважив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, це один з пріоритетних напрямів розвитку регіону на 2016 рік.

Директор департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Наталія Хмиз каже, що пілотними районами стали  чотири: Кам’янка-Бузький і Золочівський, де вирощуватимуть овочі, й Жовківський та Перемишлянський, де є і ягідництво. Під час реалізації проекту, розрахованого на три роки, до нього можуть долучатися й інші райони. Важливе у проекті залучення до співпраці молоді з аграрною освітою, вимушено переміщених осіб та демобілізованих учасників АТО.

Нині у визначених районах провадять підготовчо-роз’яснювальну роботу: відбуваються зустрічі з громадами сіл, щоб розповісти власникам паїв про нові можливості та запропонувати приєднатися до проекту «500 успішних сімейних господарств».

Учасникам кооперативів обіцяють фінансову підтримку й гарантований збут продукції. Фото Володимира ЗAЇКИ

— Власники наділів, — роз’яснює Наталія Хмиз, — об’єднуватимуться у кооперативи — по 12—15 учасників, які й укладатимуть угоди з підприємствами — замовниками вирощеної продукції.

Як зауважує керівник управління агропромислового розвитку одного з пілотних районів — Жовківського — Микола Верещак, після численних обговорень і дискусій відчувається інтерес до заснування кооперативів. Селяни вже почали складати списки охочих вступити в кооперативи, проводять облік земельних наділів.

В усіх нюансах їм допоможуть розібратися партнери проекту: Львівська аграрна дорадча служба та МБФ «Добробут громад»; підприємство «Яблуневий Дар» та ОРСП «Шувар»; кредитна спілка «Вигода»; адвокатське об’єднання «Кубара і партнери» тощо. Проводитимуть трирівневі  навчальні семінари, де пайовики оволодіватимуть азами фінансової грамотності: розраховуватимуть собівартість продукції, вартість праці, працюватимуть з банками тощо.

Ще одна тема семінарів — земля. Надаватимуть консультації щодо якості грунту, родючості, зрошування, меліорації, добрив, посадкового матеріалу. А ще планують виїзні семінари у зразкові господарства. Серед таких — кооператив у селі Лосятин, що на Тернопільщині. Там селяни вже шостий рік успішно вирощують суницю для переробних підприємств (торішній результат: на 35 гектарах землі зібрали 300 тонн ягід).

До речі, посадковий матеріал, а його потрібно чимало (на один гектар — 7 тисяч саджанців, це приблизно 70 тисяч гривень), нададуть кооператорам безплатно. Цьогоріч у бюджеті області на підтримку агропромислового комплексу закладено 11 мільйонів гривень. Левова частка з них піде саме на розвиток дрібних господарств. Передбачено і співфінансування з район них бюджетів, а також часткове відшкодування відсотків за залученими кредитами. До співпраці залучено банки «Львів» та «Райффайзен Банк Аваль».

А ще заступник міністра агрополітики з питань європейської інтеграції — куратор Львівської області Владислава Рутицька провела перемовини з іноземними фондами щодо грантів для сприяння  нашим фермерам. Уже зголосився допомогти один такий фонд із Канади.

Щодо збуту продукції, то, згідно з договором, укладеним із підприємством-замовником, її вартість буде нижчою від ринкової на 10—15%. Надалі, після завершення проекту, селяни самі вирішуватимуть, чи продовжувати співпрацю, чи шукати інші ринки збуту. Хоч, як зауважив директор «Яблуневого дару» Роман Марків, їм цікава співпраця саме із земляками, це ще й вигідно територіально, а потужності підприємства такі, що воно з легкістю впорається з переробкою. Так, лише на одному майданчику за добу переробляють 150 тонн продукції.

Отож проект має дати поштовх для розвитку селянських господарств, допомогти знайти партнерів. 

Орест КОЛТУЦЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»