Вочевидь, коли стоїть питання національної безпеки країни, а також захисту прав і свобод українців, уже не до симпатій чи антипатій. Діють чіткі законні рішення. Особливості здійснення прикордонного контролю громадян, які прямують з АР Крим на материкову частину України, конкретизував начальник управління прикордонного контролю та реєстрації адміністрації Державної прикордонної служби Олександр Жданенко.

Документи, які дозволяють переміщення

Він зауважив, що частина відповідних рішень лежить у площині так званих непопулярних. Бо вони вносять дискомфорт у ще донедавна усталене життя людей. Функції ж Держприкордонслужби — виконувати поставлені завдання. Олександр Жданенко зауважив, що прикордонники керуються законами «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».  

Контроль здійснюють у двосторонньому порядку пересування громадян на адміністративній ділянці з АР Крим на семи контрольних пунктах. З них три — для автомобільного сполучення і чотири — для залізничного. Олександр Жданенко наголосив, що громадяни України мають право на вільне пересування і їх не можна обмежити в кількості поїздок з окупованої території й назад.

Посадовець зосередив увагу на необхідних документах, які слід мати при собі для переміщення з території півострова на материкову частину країни і навпаки. Відповідно до Єдиного державного демографічного реєстру, це такі документи:

Для вільного пересування необхідні лише українські документи. Фото з сайту dpsu.gov.ua

 паспорт громадянина України;

 паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

 дипломатичний паспорт;

 службовий паспорт, паспорт моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну;

 тимчасове посвідчення громадянина України.

Діти переміщуються за свідоцтвом про народження або з проїзним документом дитини віком до 16 років. Діти, які не досягли 14 років, переміщуються без батьків за згодою у супроводі інших осіб (для цього має бути доручення від батьків за їхньої відсутності). Якщо підліток прямує через територіальний кордон лише з мамою, то необхідно ще мати згоду тата. І навпаки.

«Цей порядок, — пояснив Олександр Жданенко, — ми доводимо до відома громадян через ЗМІ, а ще він розміщений на сайті Держприкордонслужби».

Іноземці та особи без громадянства так само в’їжджають-виїжджають через пункти пропуску за паспортними документами за наявності віз, якщо інше не передбачено міжнародними угодами чи законодавством України. При цьому імміграційну картку в іноземців не вилучають. Іноземні громадяни, які потрапили на тимчасово окуповану територію через закриті пункти пропуску, не мають права перетинати адміністративний кордон із тимчасово окупованої території АР Крим на материкову Україну.

Фальсифікату, зброї й наркотикам – СТОП!

— За 9 місяців цього року під час перевірки документів виявлено 717 випадків порушення вимог чинного законодавства, — наголосив офіцер прикордонної служби. — У 6 з них підроблені документи, 1 особа мала чужий паспорт, 709 пред’явили недійсні документи, 1 підробка відмітки Держприкордонслужби. За результатами перевірки другої лінії контролю виявлено та передано в СБУ 12 осіб, причетних до сепаратистської діяльності. Були й спроби незаконного переміщення зброї, наркотиків та інших заборонених предметів. Прикордонники вдало цьому запобігли.

Після окупації півострова певна кількість паспортних документів залишилася там. Вони згодом опинилися в осіб, які не є громадянами України. Завдання прикордонників — уважно звіряти документи з базою даних. Адже втрачені мали серійні номери. Щоб перестрахуватися, довелося ввести додаткові заходи безпеки. Так, прикордонники мають право запитати іншу інформацію для детальнішого вивчення особи. А ось із «липовими» документами їхні власники на контрольних пунктах виїзду прощаються. Громадян з паспортом, виданим нинішньою «владою» Криму, без паспорта громадянина України на материкову частину держави не допускають.

— Нині чинна угода між Україною й Росією, де передбачено документи, за якими можливе пересування громадян обох країн, — повідомив Олександр Жданенко. — Росіяни мають змогу переміщатися і за закордонним, і за внутрішнім паспортом. Так само громадяни України можуть переміщатися територією Росії із внутрішнім паспортом. Якщо щось раптово зміниться, то, звісно, ніхто не заперечуватиме поверненню громадянина України в Україну за будь-яким паспортом.

Ще військовий наголосив, що перетин кордону дозволено лише в діючих пунктах пропуску або за наявності контрольних органів. Перехід через ділянки кордону, захоплені сепаратистами, вважають порушенням.

Також згідно із законодавством України, документи, видані окупаційною владою на території АР Крим, недійсні. Якщо водій матиме документи на транспортний засіб із кримською реєстрацією, його з машиною на материкову територію України не допустять. Власник разом із автівкою повертається. Машина конфіскації не підлягає, це власність громадянина.

— В’їзд іноземців на територію України також здійснюється через контрольні пункти пропуску. Стосується це правило і транзиту, — пояснив прикордонник. — Якщо машини потрапили поромом до Керчі, де пункт пропуску закрито, а потім намагаються в’їхати на територію України, — це порушення. Такі машини не пропускають. Нині добре видно, що потік транспортних засобів з російської сторони помітно зменшився. Здебільшого на пунктах в’їзду-виїзду — вітчизняні перевізники.

Начальник управління прикордонного контролю розповів також про заходи із запобігання протиправній діяльності серед персоналу відомства. За його словами, реакцією на скарги громадян на роботу підрозділів Держприкордонслужби стали 196 службових розслідувань. У результаті притягнуто до дисциплінарної відповідальності 260 осіб, переміщено до інших підрозділів 15, звільнено двох офіцерів і трьох контрактників, понижено в посадах 84 особи, щодо шістьох питання розглядає прокуратура, в одному випадку внесено дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наприклад, на пропускному пункті в Мелітополі прикордонники порушували технологію здійснення прикордонного контролю — виводили громадян у тамбур, де проводили з ними бесіду на власний розсуд. Таке порушення технології тягне за собою відповідальність.