Висока худорлява жінка, тримаючи за руку хлопчика років п’яти, похитнулася на порозі магазину. З ким не буває? Спіткнулася, напевне, подумалося. Однак сила тяжіння чомусь повстала саме проти цієї молодиці: хитань було забагато як для випадковості.

Мадонна нашого часу напідпитку — саме така картина стає, на жаль, звичним явищем. Причини цього різні: від соціально-побутових до життєво-драматичних. А посередині — невміння молоді обирати правильні пріоритети, протистояти обставинам, виявляти характер.

Навіщо напружуватися? Адже можна зробити кілька ковтків хмільного і підняти самооцінку та відгородитися від проблем. Ніхто не думає, що через певний час все одно доводиться повертатися у реальність, де, як виявляється, нічого не змінилося на краще. Тому що не було зроблено для цього жодних зусиль. Затуманений похміллям розум не хоче ворушити звивинами, а рука знову тягнеться до пляшки. При цьому особливо жорстка віддача чекає на дівчат. Адже алкогольна залежність у представниць слабкої статі настає швидше, ніж у чоловіків. Найстрашніше те, що схильні до оковитої юнки рано чи пізно стають мамами, народжуючи дітей з різними вадами здоров’я.

В одній родині на Чернігівщині сталася трагедія: немовля прокинулося серед ночі, заплакало, посиніло і затихло навіки. Під час розслідування причин цього розглядали дві найімовірніші версії: «нітратна» вода в колодязі та… перевищений вміст алкоголю в крові дитини.

Однак дедалі частіше зустрічаєш на вулицях матусь із дитячими візочками й пивними банками. Чи варто говорити, що такі немовлята вже у групі ризику?

Деякі жінки, народивши дитину, хочуть позбутися шкідливих звичок. Та змусити себе звернутися по допомогу і визнати, що є проблема, під силу далеко не всім.

Нещодавно в одну з районних центральних лікарень привезли напівроздягнену породіллю, непритомну від алкоголю. Мало того що її дитина з’явилася на світ на дві декади раніше, ніж потрібно, можлива ще й вада серця у немовляти. Неважко спрогнозувати, як ростиме це маля, коли про старшу дитину мати нічого не знає: чи в дитбудинку, мовляв, чи хтось уже всиновив. На словах жінка готова лікуватися від алкоголізму, але нічого не робить.

Підсумовувати це явище страшно. Діти жінок з алкогольною залежністю підростають і стають такими самими, як і їхні матусі. Уже є навіть термін: пивне покоління. Це молодь, яка не знає чи не зважає на те, що її улюблений напій призводить до складних хвороб. Науковці дослідили, що пиво — перший легальний наркотик, за яким ідуть інші — сильніші й небезпечніші.

Пивне покоління — слабке і роздратоване. Замість спорту — комп’ютерні ігри, замість активного відпочинку — підворіття, замість життєвих ідеалів — байдужість і схильність до депресії. Їх лають, соромлять, виховують. Та чи замислюються про те, що перший ковток спиртного зробила за дитину її мати?