Популярний російський актор, який нещодавно «прославився» тим, що під час тимчасового перемир’я стріляв у Донецьку з великокаліберного кулемета бойовиків у бік позицій українських військ, гарячково шукаючи «відмазку», щось бовкнув про постріли у повітря та салют… Отож якщо виходити з цієї убогої і цинічної логіки, мешканці обласного центру останнім часом даремно днюють і ночують у напівтемних сирих підвалах чи взагалі залишають межі міста — виявляється, озброєні представники самопроголошеної «ДНР», які контролюють більшість території міста, просто салютують. Буває, зі стрілецької зброї, а буває, із мінометів, важких гармат чи систем залпового вогню «Град». Приміром, стріляти майже з усіх видів зброї у місті почали у ніч на середу. «Або перепилися на інавгурації свого «прем’єр-міністра», або проходять «курс молодого бійця» оті нещодавно прибулі сюди бойовики, яких тут помітно побільшало, — каже мешканець відносно безпечного Ленінського району. — Нас попереджували, що після так званих виборів «нова влада» відразу ж порушить перемир’я, якого не дуже й дотримувалася, і, схоже, це починає підтверджуватися».

Ракета на спортмайданчик прилетіла з окупованої бойовиками Макіївки. Фото з сайту podrobnosti.ua

«У місті зберігається дуже напружена обстановка, — прокоментували у Донецькій міській раді перші кроки новообраних керівника «республіки» та депутатів «Верховної Ради» «ДНР». — Протягом дня не затихають звуки залпів і вибухи. Особливо неспокійно у Петровському, Київському та Куйбишевському районах». Саме в останньому із названих під час обстрілу загинули двоє підлітків, а ще четверо юних донеччан із різноманітними пораненнями опинилися у реанімаційному відділенні обласної травматології. Трагедія сталася на території загальноосвітньої школи №63, точніше, на спортивному майданчику, де діти та підлітки саме грали у футбол. Очевидці розповідають про кілька снарядів, які сюди влучили, внаслідок чого загинули 14-річний восьмикласник та 18-річний випускник цього навчального закладу. Ще чотири підлітки отримали поранення, причому одного з них госпіталізували у дуже важкому стані.

Згадана школа №63 — особлива, адже тут свого часу навчався відомий бізнесмен, президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов, який дуже опікувався навчальним закладом і не шкодував для цього коштів.  Наприклад, 1 вересня минулого року тут було відкрито суперсучасний навчально-спортивний комплекс, на реконструкцію якого витрачено понад 47 мільйонів гривень. Нині ж пан Ахметов, вражений трагедією на спортмайданчику рідної школи, оперативно висловив співчуття родинам загиблих і потерпілих, пообіцявши надати їм усю необхідну допомогу. 

Зайве казати, що заклики до терористів припинити вогонь поки є голосом волаючого у пустелі: у ніч на четвер та вранці  Донецьк знову здригався від залпів і вибухів, а особливо моторошними видавалися «бахи» від «Градів». «Салютували» загиблим і пораненим мирним жителям, серед яких є й діти?..