За три дні до Нового року Прем’єр-міністр Микола Азаров вийшов у прямий ефір на Першому національному каналі, окресливши для майже 45 мільйонів українців перспективи розвитку 2014-го. Година і 25 хвилин «Іспиту для влади» — за цей час глава уряду встиг розлого розповісти про, умовно кажучи, п’ять важливих для України блоків, яким можна дати назви: «Європейська перспектива», «Домовленості з Росією», «Дефіцит Державного бюджету на 2014 рік», «Зниження ціни на газ для населення» та «Оптимістичні сподівання уряду».

В Іспанії Азарова немає

Микола Азаров відповідав на запитання тележурналістів лаконічно, розважливо й послідовно. Тож, підсумовуючи рік, він згадав події, пов’язані з Майданом. «Усі ми перебуваємо в полоні міфів, казкових уявлень. За помахом палички ми не матимемо країну з європейськими автошляхами, лікарнями. Скажіть, будь ласка, чи є рівноцінними підписання Угоди про зону вільної торгівлі та вступ України до ЄС?! Нас туди ніхто не кличе і не запрошує! В Угоді про асоціацію немає навіть згадки про європейську перспективу України», — ось так Прем’єр почав вести мову про міфи, які навіяли українцям під час революційних настроїв представники опозиції.

Другим хибним уявленням, на його думку, є мрія, що Угода про безвізовий режим одразу набере чинності після підписання Угоди про асоціацію з ЄС. За доказ прозвучало дещо радикальне висловлювання: «Ніхто в цьому світі однобічних поступок не приймає!» Для більшого розуміння ситуації він навів приклад — вимогу європейської сторони ухвалити закон щодо рівності сексуальних меншин. «А що це значить? Вони хіба в нас утискаються при прийомі на роботу чи в процесі виплати платні? Цієї рівності немає в Україні лише в наданні для таких людей права укладати одностатеві шлюби. Цей закон лежить у Верховній Раді із січня, і його ніхто з парламентаріїв не бажає ані розглядати, ані приймати», — сказав Прем’єр.

Європейська перспектива також вимагатиме для нашої країни нового закону «Про біометричні паспорти», а від усіх їхніх власників — відбитків пальців. Тут Микола Азаров згадав уже про етичні норми й те, що за європейськими вимогами на українських кордонах потрібно було б обладнати пункти для прийому біженців з Європи, утримувати їх за власний рахунок і відправляти за свої ж кошти до інших країн.

Ось так, плавно, Микола Азаров підійшов до головної своєї думки: «Оратори на Майдані замовчують найголовніше! Підвищення вдвічі тарифів на комунальні послуги для населення при нинішніх пунктах документа, в такому самому розмірі зростання цін на імпортні товари та глибока девальвація національної валюти (долар був би не на рівні 8 гривень, а в півтора, а то й удвічі дорожчим)». За імовірним прогнозом Прем’єра, подорожчав би й імпортний товар та всі категорії продуктів харчування вітчизняного виробника. Окрім цього, знецінилися б пенсії... «Чи згодні опозиціонери з тим, що ми маємо закрити вітчизняну вугільну промисловість і досягти кризової ситуації в селі загалом та в сільськогосподарському комплексі зокрема? — не стримав емоцій Микола Азаров. — Яку мрію у вас украли? Це якісь дитячі образи, коли тато не купив обіцяний дитині велосипед. Потрібно передовсім працювати, щоб реалізувати мрію робочих людей. Уряд розуміє глибину проблеми, навіть в умовах світової економічної кризи. Ось, наприклад, в Іспанії: близько 55% молоді без роботи! І там Азарова немає!».

Тому Прем’єр переконаний, що відступом від підписання Угоди про асоціацію Україні вдалося уникнути катастрофічних наслідків. Найголовніше — не допустити падіння ВВП до нуля.

«Знекровлення валютних резервів не давало нам змоги спрямувати достатньо коштів на кредитування вітчизняної економіки, — пояснив глава уряду. — Кредит Росії допоміг нам забезпечити сталість валютних резервів і навіть дещо їх збільшити. Ще ми отримали змогу знижувати ставки за кредитами. В оцінках міжнародних рейтингових агентств завжди на перший план виноситься питання політичної складової країни», — заявив він і додав, що від МВФ Україна не отримала того, на що сподівалася.

Микола Азаров дав вичерпні відповіді на всі ключові питання сьогодення. Фото з Урядового порталу

Який формат готують для відносин із ЄС?

Відповів на це запитання Микола Азаров однозначно: «Все залежить від позиції Європейської комісії. Наші умови прості: тристоронній формат переговорів Україна—Росія—ЄС, наявність взаємовигідних інвестиційних проектів та створення спільного газового консорціуму».

Микола Азаров деталізував ці моменти прикладами. По-перше, митний захист країн ЄС порівняно з вітчизняним утричі вищий, тому конкурентна промисловість ЄС за умови відкриття українських ринків одразу витіснить технологічну продукцію наших підприємств. «У нас 10 мільярдів доларів негативного торговельного сальдо з ЄС! Це в умовах, коли ми були здатні хоч якось свій ринок захистити! — не приховував обурення глава уряду. — Коли ці питання в ЄС розглянуть та вирішать, одразу з’являться й перспективи. Ми не маємо права залишити без роботи наших людей. До прикладу, через територію України проходять три європейські транспортні коридори. Чому б нам спільно з ЄС не створити інвестиційну і взаємовигідну для обох сторін програму?».

Микола Азаров заявив, що Україна втрачає кошти, постачаючи газ до Європи. Згадав він обрану Україною позицію невтручання, коли Росія працювала над будівництвом Південного та Північного потоків в обхід України: «Чому система, яка має стратегічне значення для Європи, не викликає інтересу для європейців, а Україна сама має зазнати за все це витрат? Наша пропозиція Європі — створити спільний консорціум. Думаю, рано чи пізно, швидше рано, переговори просуватимуться, і ми отримаємо рішення з усіх вищезгаданих питань».

Кожна третя гривня — з Росії

Журналісти Першого національного каналу між кожним з розділів переговорів транслювали тематичні сюжети з регіонів. В одному з них згадувався обсяг щорічного двостороннього товарообігу з Росією — 8,2 мільярда доларів. Таким чином організатори «Іспиту для влади» поставили три крапки перед темою «Московські домовленості». Тож Прем’єр намагався розповісти, на які конкретно проекти витрачатимуться 15 мільярдів від північного сусіда. «Ми розширюватимемо програми з енергозбереження й видобутку нових джерел енергії. За годину в Західній Європі робітник виробляє значно більше продукції, аніж на підприємстві України. Протягом 25 років 65% технологічного оснащення наших промислових територій можна здавати на брухт. Лише 35% обладнання забезпечує роботу на більш-менш сучасному рівні», — резюмував Прем’єр, додавши, що у високотехнологічних країнах ступінь зношеності обладнання не перевищує 25%.

Що стосується використання кредиту від Росії. Спочатку влада виплатить усі соціальні заборгованості. А потім запустить повною мірою Програму активізації економічного розвитку на 2013—2014 роки. Головна мета уряду — модернізація підприємств.

До слова, Микола Азаров висловив нерозуміння, чому представники ЗМІ проігнорували важливу в історії подію — пуск другого енергоблоку Дністровської ГАЕС. Найбільшу в Європі гідроакумулюючу електростанцію зводили понад 30 років, тепер вона дає змогу знизити пікові навантаження на об’єкти. «99% країни нормально працює й живе, а 1% простоює на Майдані. І до них прикуто всю увагу ЗМІ, водночас викривлюється реальна картина життя», — наполягає Прем’єр.

Зниження ціни на газ стосуватиметься всіх

Торкнувшись завдання Президента, Прем’єр наголосив: процеси відбуватимуться поетапно і поступово. «Весь 2013 рік ми закачували газ за понад 400 доларів, накопичили 17 мільярдів кубометрів, аби перезимувати. Звісно, він змішуватиметься з дешевшим газом від РФ в цьому році. Тож уряд працює над тим, аби для промислових об’єктів ціна на газ не перевищувала 200 доларів. Для підприємств теплокомуненерго показник сягне 268 доларів за кубічний метр. Опісля проведення роботи нашим регулятором НКРЕ та регулятором в галузі ЖКГ буде переглянуто ціну на газ для населення. Ефект люди обов’язково відчують, проте поки що не можу сказати, на якому саме етапі розробки програми», зауважив Прем’єр.

Він також наголосив, що українці торік витратили на теплокомуненергосистему 8,5 мільярда кубометрів газу, у 2013-му влада змогла вийти на показник 8 мільярдів. «З огляду на цю доволі теплу зиму ми вийдемо, найімовірніше, на 7 мільярдів кубометрів споживання газу», — заявив Прем’єр.

А насамкінець  Микола Азаров з упевненістю заявив, що влада, звісно, прагне для українців «вивести» більші розміри заробітних плат. На цьому шляху бачить лише один правильний вихід, який полягає в реформуванні країни, її модернізації, поліпшенні умов ведення бізнесу, пошуку конкурентної продукції, яка б дала нам змогу обстоювати позиції на світових ринках. «Нетерпіння, забігання вперед, переоцінювання своїх можливостей — це гальма розвитку країни. Якщо у нас економіка зросла порівняно з 2009 роком на 10% ВВП, а зарплати вдвічі, то, виходить, нам вдалося ефективно та раціонально використати кошти? А спекулювати й казати при цьому можна все, що завгодно. Корінь — це наша економіка», — ніби звернувся до представників опозиції глава уряду.

Перспективи у 2014 році

Їх можна описати трьома словами: держбюджет, кошторис, дефіцит. За словами Миколи Азарова, дефіцит державного бюджету на 2014 рік укладається у традиційні для європейських країн рамки — 3,5%. На переконання Миколи Азарова, такий показник дефіциту фінансового документа країни є нормальним. «Можна було поставити й нульовий дефіцит. Але ми в такому разі були б вимушені скоротити витрати. Ніхто таке рішення не прийматиме. Ми можемо фінансувати дефіцит за рахунок приватизації, здійснення рефінансування (заміни одних кредитів іншими), — деталізував Микола Азаров. — Я тут проблеми не бачу, і дефіцит не є для нас аж надто великим. У деяких країнах Європи, до речі, цей показник сягає і 8, і 11%. Без затвердження держбюджету фінансування країни обмежується лише соціально захищеними статтями. Що швидше ми затвердимо державний бюджет-2014, то швидше зможемо розвивати наступний рік».