Понад 150 сертифікатів на озброєння та військову техніку, виготовлену або відремонтовану підприємствами вітчизняного оборонно-промислового комплексу, отримали вчора військовослужбовці кількох військових частин з рук Президента Петра Порошенка. Глава держави завітав на базу авіаційної частини Збройних сил в Озерному, що на Житомирщині, де ознайомився зі зразками озброєння та військової техніки.

Головнокомандувач оцінив техніку на «відмінно». Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Захід розпочався церемонією вручення державних нагород військовослужбовцям, які проявили професіоналізм та героїзм, захищаючи суверенітет і незалежність нашої країни. Президент спочатку вручив високі державні нагороди військовослужбовцям 14-ї, 95-ї, 24-ї, 51-ї механізованих бригад та Центральної артилерійської бази Збройних сил України, а потім — сертифікати на техніку військовим пілотам, командирам екіпажів і водіям. Вояки щиро раділи літакам МіГ-29 та Су-27, 122-мм самохідним гаубицям 2С1 «Гвоздика», БМП-2, БМД-2, 82-мм автоматичним мінометам 2Б9 «Васильок», багатоцільовим тягачам МТЛБ-АТ та автомобілям КрАЗ-6446. Артилеристи поповнили своє озброєння 203-мм самохідними гаубицями 2С7 «Піон» та машинами комплексу управління вогнем самохідної артилерії. Інші підрозділи сухопутних військ також отримали нові зразки стрілецької зброї — штурмові гвинтівки «Форт» (221 та 224).

Звертаючись до захисників Вітчизни, Президент привітав їх з Новим роком та Різдвом Христовим і висловив сподівання, що 2015-й стане для України роком перемоги та миру. «Нова українська армія буде опорою і гарантом незалежності й територіальної цілісності держави, — цитує главу держави його прес-служба. — Для мене велика честь бути Верховним головнокомандувачем такого війська».

Сподіваючись на зусилля дипломатів у досягненні миру на сході України (Президент має на увазі консультації в Берліні у нормандському форматі представників МЗС України, Німеччини, Франції та Росії і майбутню зустріч у женевському форматі за участі керівництва Європейського Союзу, США), глава нашої держави найбільшу надію покладає на українське військо.

— Бойовий дух наших військових дуже високий, — наголосив він. — Ефективність дій дуже висока, і всі налаштовані на перемогу. З таким військом нам вдасться найближчим часом принести мир на українську землю, вичавити ворога з української землі, закрити кордон і забезпечити відновлення української влади на окупованих територіях. Цьому буде присвячено найближчі зусилля влади у військовій та дипломатичній сферах.

А на трудовому фронті перемогу наближатимуть трудові колективи оборонних підприємств. Глава держави подякував працівникам і керівництву Державного концерну «Укроборонпром», Житомирського бронетанкового заводу, Харківського автомобільного ремонтного заводу, Шепетівського ремонтного та Кременчуцького автомобільного заводів, науково-виробничого об’єднання МВС «Форт» — усім, хто долучився до надзвичайно важливої справи створення та відновлення військової техніки.

Петро Порошенко наголосив на тому, що захисники Вітчизни мають бути забезпечені всім необхідним. Не забув він і про копітку роботу волонтерів у питаннях забезпечення армії та в процесах реформи Міністерства оборони і запевнив, що залучення громадських активістів до роботи МО сприятиме якнайшвидшій модернізації як самого відомства, так і армії в цілому. 

Тетяна КИРИЛЕНКО 
для «Урядового кур’єра»