РЕЗОНАНС

Щодо справи «врадіївських насильників»  не виключена перекваліфікація

Причетність усіх трьох підозрюваних по «врадіївській справі» до пограбування, жорстокого побиття і згвалтування 29-річної Ірини Крашкової підтверджена. Про це заявив прокурор Миколаївської області Андрій Курись. За його словами, слідчими призначено і проведено понад 30 експертиз. «У результаті проведених експертних досліджень видобуто достатньо даних, які підтверджують причетність підозрюваних осіб до вчинення злочину щодо Ірини Крашкової, — зазначив Андрій Курись. — Які саме експертизи, які конкретні дані ми отримали — все стане відомо після того, як сторони ознайомляться з матеріалами. Ми очікуємо результатів ще десяти експертиз».

На запитання «УК», які безперечні докази, окрім свідчень потерпілої та результатів експертиз мають у розпорядженні слідчі, обласний прокурор відповів таке: «Крім проведених експертиз, у слідчих достатньо матеріалів, які підтверджують причетність підозрюваних до скоєння злочину. Нині тільки один підозрюваний дає свідчення, інші двоє відмовляються від співпраці».

У Врадіївці триває слідство — і у справі Крашкової, і щодо бунту біля райвідділу. Фото з сайту glavnoe.ua

Обласна прокуратура зацікавлена в тому, щоб у якомога коротші терміни спрямувати справу до суду. Але існують процесуальні «перепони». Слідчі мають виконати всі дії протягом двох місяців. Відповідно до нового КПК, цей термін може бути продовжено і до 12 місяців, утім, на думку прокуратури, краще, щоб усе відбувалося «в розумних межах». Водночас кожна сторона має адвокатів. Потерпіла — трьох захисників, підозрювані — чотирьох. Ці люди повинні ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, які вміщують не один том. Скільки їм знадобиться часу, не знає ніхто. Прокурор області запевняє, що зловживати правами і зволікати з ознайомленням із матеріалами справи не дозволять.

Стало відомо, що адвокати Крашкової наполягають на перекваліфікації справи, тобто хочуть розцінювати дії насильників, як «закінчений замах на умисне вбивство». Прокурор області не заперечив, що у прокуратури також є подібні наміри: «Правильно буде, якщо кваліфікація винних осіб буде визначена до направлення справи до суду».

До речі, Андрій Курись відповів і на запитання стосовно термінів направлення до суду, судового засідання взагалі та можливості його проведення у Врадіївці. Річ у тому, що навіть приміщення Врадіївського суду не відповідає вимогам, які мають бути при слуханні справ про особливо тяжкі злочини. Немає там приміщення, яке вмістило б велику кількість людей, бажаючих бути присутніми у суді. Немає необхідних запобіжних заходів. Не виключена можливість раптового замаху на підозрюваних з боку місцевих жителів.

До того ж, як повідомив обласний прокурор «Урядовому кур’єру», з чотирьох суддів Врадіївського суду троє були задіяні у досудовому слідстві щодо цієї справи. Тож, відповідно до КПК, вони не мають права бути суддями на процесі. А всього у Врадіївці четверо суддів. Суд має складатися з трьох або з суду присяжних, якщо буде така вимога від підозрюваних. Висновок єдиний — найімовірніше, за рішенням Апеляційного суду області або колегії суддів, судове засідання щодо справи Ірини Крашкової відбудеться або в Миколаєві, або у Первомайську.

Щодо ситуації зі штурмом Врадіївського районного відділення УМВС у Миколаївській області, Андрій Курись підтвердив інформацію деяких ЗМІ, що в захопленні брали участь і особи, яких раніше притягували до кримінальної та адміністративної відповідальності. Втім, слідство триває. І по справі Крашкової, і по справі бунту біля райвідділу.