Обман, обіцянки, погрози. Вони застосовують весь свій сумнівний арсенал, щоб отримати бажане. Бо добре розуміють: діти їм довіряють або їх бояться. Вони — сліпі жертви тих, хто намагається за будь-яку ціну домогтися задоволення своїх потреб.

Диван із секретом

Ялтинським міліціонерам вдалося розшукати зниклого в Луганську хлопчика і чоловіка, який відвіз дитину в Крим і утримував в орендованій квартирі. Про це повідомили в секторі зв’язків із громадськістю України в АР Крим.

На початку грудня до Ялтинського міськуправління міліції від правоохоронців Луганської області надійшла інформація про те, що близько тижня тому в Луганську зник 11-річний хлопчик, який проживає в неблагополучній родині. За даними колег, дитину міг відвезти в Ялту малознайомий йому чоловік.

Під час оперативно-розшукових заходів співробітникам карного розшуку ялтинської міліції вдалося знайти підозрюваного, а через нього відшукати зниклого малолітнього хлопчика. «Під час перевірки однієї з передбачуваних адрес перебування розшукуваного двері відчинив чоловік, який пред’явив паспорт громадянина України. Але документ викликав підозри. Під час розмови чоловік зізнався, що купив підроблений паспорт у Луганську через Інтернет, сам вклеїв у нього свою фотографію», — розповів старший оперуповноважений відділу карного розшуку майор міліції Антон Яковлєв.

Правоохоронці встановили, що приїжджий —38-річний іноземний громадянин. «У зв’язку з тим, що чоловік перебуває в розшуку на території сусідньої держави за скоєння насильницьких дій сексуального характеру щодо особи, яка не досягла 14-річного віку, він купив і використовував підроблені документи, тому що хотів проживати на території України», — прокоментував начальник оперативно-пошукового сектору відділу карного розшуку Ялтинського УВС Олександр Іщенко.

Зловмисник зізнався, що хлопчик, якого шукають правоохоронці двох регіонів, перебував у квартирі, яку він орендує.

«Дитину зловмисник ховав у дивані. Хлопчик був роздягнений і переляканий. Він розповів нам, що познайомився з Денисом (так усім представлявся підозрюваний) у Луганську в комп’ютерному клубі. Дитина поскаржилася новому знайомому, як йому важко живеться в сім’ї, і чоловік запропонував хлопчику поїхати жити з ним на Південний берег Криму», — зазначив начальник відділу карного розшуку Ялтинського міського управління міліції Валерій Савенко.

Хлопчик також розповів міліціонерам, що зловмисник чинив стосовно нього розпусту й не випускав із квартири. Цю інформацію перевіряють і документують співробітники слідчого відділу міськуправління.

Встановлено, що батько дитини відбуває покарання в місцях позбавлення волі, а мати зловживає спиртним. У ході проведення первинних оперативно-слідчих дій у підозрюваного було вилучено жорсткий диск з дитячою порнографією.

За інформацією т. в. о. начальника Ялтинського ГУВС Сергія Поляніченка, підозрюваного затримано в порядку ст. 208 КПК України. Дії зловмисника кваліфіковані за ч. 1, 3 ст. 358 КК України (підроблення посвідчення або іншого документа та використання завідомо підробленого документа), а також за ч. 2 с. 146 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені щодо малолітнього).

Ця історія змусила згадати про інші, можливо, не настільки резонансні, але не менш жахливі факти сексуального насильства над дітьми чи їх розбещення, про які ми майже щотижня дізнаємося з міліцейських зведень. Серед них історія, яка сталася торік у Севастополі, де правоохоронці затримали 39-річного чоловіка, підозрюваного в розбещенні неповнолітніх. Він підшукував для своїх розваг дівчаток віком від 12 до 17 років. Дітей підстерігав біля шкіл, пропонував їм сфотографуватися і знятися у відеоролику. Якщо дівчинка погоджувалася, віз її додому.

Довіряючи дорослим, діти не думають про страшні наслідки. Фото з сайту iz.com.ua

Хто лояльний до педофілів?

За словами психолога Олени Гаєвської, педофіли часто притягують до себе дітей увагою, якої немає в сім’ї. Наприклад, батьки кажуть: відчепися, піди, не смій, а потім приходить дядько, який дає цукерку і каже: який ти хороший, підемо пограємося. Дитина цілком може піти за ним. Такого не станеться, якщо батьки в сім’ї поводяться з дитиною добре і поважають її як особистість, як людину, з якою потрібно рахуватися, застерігає психолог.

Вона впевнена, що не потрібно залякувати дітей, розповідати їм страшні речі, але варто чітко пояснити, що розмовляти, а тим паче кудись іти з незнайомцями не можна, хоч би які байки вони розповідали.

А вони, на жаль, не гребують нічим. Дев’ятирічна дівчинка дала себе з∂валтувати 23-річному покидькові, щоб захистити свого собаку. Він затягнув жертву в стару господарську споруду і пригрозив, що вб’є пса, якщо вона не буде його слухатися.

Покори від своїх жертв домігся ще один мерзотник, який серед білого дня з∂валтував 4-річну дівчинку, що разом з 7-річним братом ішла в магазин. Нелюд підійшов до дітей і попросив йому допомогти врятувати кошеня, яке нібито застрягло в сараї. Довірливі малюки пішли з незнайомим чоловіком, нічого не підозрюючи. Дитячий крик і плач почув перехожий. Він увірвався всередину споруди і перешкодив педофілові продовжити знущання. Зловмисник утік з місця події, але його через лічені години заарештували правоохоронці.

Як правило, педофілів усе-таки затримують. Але тільки-но справа доходить до суду, служителі Феміди несподівано згадують про поблажливість. Наприклад, у Чернівецькій області був випадок, коли вихователя інтернату засудили до 8 років позбавлення волі, хоч від його дій постраждали 15 дітей, а слідчі довели 24 епізоди насильства. Сексуальним розбещенням дітей вихователь займався 13 років.

Лояльні до педофілів не лише українські судді. Наприклад, у Німеччині суд міста Брауншвейг, визнавши провину священика-педофіла за 253 епізодами, засудив його на шість років.

Зв’язок зі своєю першою жертвою священик встановив ще в 2004 році у Брауншвейгу. Він возив хлопчика на відпочинок, дарував йому дорогі подарунки. У 2006 році мати хлопчика, запідозривши недобре, поскаржилася єпископові. Тоді священикові заборонили бачитися з дитиною. Після цього він переїхав в інше місто та одружився з жінкою, яка виховувала двох синів. Вони й стали його новими жертвами. Лише в червні 2011 року один із підлітків розповів матері про насильство. Після її звернення до поліції священика затримали.

Якщо вину педофілів у суді доводять, їм загрожує від 8 до 12 років в’язниці. Тому що така санкція статті 156 Кримінального кодексу України. Чи достатнє це покарання, коли йдеться про злочини, скоєні проти дітей? Напевно, це навіть великий термін, щоб вижити на зоні, де дуже жорстко розправляються з тими, хто засуджений за подібне. Але будь-яка мама, дитина якої постраждала від педофіла, скаже, що хоч би яким був термін, він уже не зможе виправити те, що було вчинено.

В Україні вже робили спроби посилити покарання для педофілів. На розгляд парламенту минулого скликання було подано відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо протидії вчиненню злочинів проти статевої свободи та недоторканності неповнолітніх)».

Він пропонував ввести в Україні процедуру фармакологічної кастрації для осіб, які скоїли злочин проти статевої свободи та недоторканності неповнолітніх або суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки складу такого злочину.

Відповідно до законопроекту, примусовий захід протидії скоєнню злочинів проти неповнолітніх повинен застосовувати суд довічно незалежно від призначеного покарання (позбавлення волі) або застосованих примусових заходів медичного характеру щодо осіб, визначених Кримінальним кодексом.

Але парламентарі так і не підтримали цей законопроект, вважаючи його занадто радикальним. А ось у Росії на це зважилися. Держдума РФ ухвалила закон, який уперше ввів у кримінальне законодавство цієї країни термін «педофілія». Він передбачає примусову хімічну кастрацію для педофілів, які скоїли злочин щодо дітей, молодших 14 років. Водночас закон передбачає довічне покарання для рецидивістів і педофілів, які вчинили насильство над дітьми, молодшими 12 років.