До конференції «Міжнародна підтримка України», яка відбудеться в Києві 28 квітня, вперше в історії нашої держави буде видано книжку річних звітів державних компаній за 2013 та 9 місяців 2014 років. Вони свідчать, що Україна — поганий власник та управлінець, тому більшість державних об’єктів має бути приватизована. Активи, які не є стратегічними в енергетиці, хімічній галузі, інфраструктурі, виставлятимуть на продаж. Масова приватизація була проведена в 90-ті роки минулого століття, тому в держави залишилося не так багато привабливих активів. Про це під час брифінгу в Кабміні повідомив журналістам міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

Іноземці побачать усе на власні очі

Цей захід відбудеться в національному комплексі «Олімпійський». Його мета — продемонструвати західним партнерам, що реформи в країні провадяться, вони незворотні, і є чіткий план зі стабілізації економіки. Ідея проведення донорської конференції на підтримку України була вперше висловлена влітку 2014 року. Спочатку планувалося провести її в грудні минулого року, а потім — у січні 2015.

У ході конференції, як повідомив Айварас Абромавичус, обговорюватимуть питання бізнес-клімату, аграрної політики та реформ, зокрема в енергетичному секторі, відновлення східних регіонів, які постраждали від конфлікту. А відомості щодо цього, як кажуть, доволі невтішні.

За даними Мінекономрозвитку і торгівлі, обсяг реального ВВП України у третьому кварталі 2014 року скоротився на 5,3%, а за підсумками року (за прогнозами Національного банку та Міністерства фінансів України) падіння ВВП становитиме 6,7—7%. Найбільших втрат через агресію Росії зазнало промислове виробництво. У 2014 році спостерігалося скорочення обсягів промислової продукції на 10,7%, у тому числі у Донецькій області падіння становило 31,5%, у Луганській — 42%.

Саме на цій конференції буде сформована нова модель координації донорської допомоги Україні та сформульовані її конкретні напрями (через дискусії щодо цього питання).

«Ми не плануємо отримати під конференцію додаткові гроші, — зазначив міністр. — Іноземні партнери мають побачити, що політичні сили в Україні — парламент, уряд — єдині, й суперечок щодо того, що вона рухається в Європу, немає».

Розкіш спілкування

Айварас Абромавичус зазначив, що, за оцінками виробничих компаній, які є найбільшими партнерами Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні (ЄБРР), ситуація в країні буде тільки поліпшуватися: «10 компаній відповіли, що їхня виручка зросла, 3 — сказали, що ні, 11 компаній вважають, що ситуація покращиться, 2 — вважають, що навпаки, погіршиться», — підсумував міністр.  Міністр економічного розвитку і торгівлі України підкреслив, що міжнародні партнери матимуть унікальний шанс поспілкуватися з представниками усіх гілок нашої влади, тому що наше представництво буде на найвищому рівні. А це, звичайно, і Президент, і Прем’єр-міністр, спікер парламенту, і численні міністри. А участь міжнародних партнерів підтвердить солідарність з нами в цей нелегкий час і підтримку реформ у країні.

Зокрема на конференції, яка пройде наступного дня після саміту Україна — ЄС, свою присутність вже підтвердили голова Європейської Ради Дональд Туск і голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер. Загалом на конференцію мають прибути близько 400 делегатів з усього світу, зокрема представники Світового банку, ЄБРР, Міжнародного валютного фонду.

Міжнародні інвестори й досі не визначили, скільки Україні потрібно спрямувати коштів на реконструкцію та будівлю доріг, електростанцій, шкіл та лікарень. Також у них багато сумнівів щодо ефективності судової реформи й уникнення осідання грошей на рахунках корумпованих чиновників.

Передбачається, що остаточне рішення великі іноземні кредитори приймуть наприкінці цього року. Та, як зазначають європейські чиновники, конференція у Києві, найімовірніше, буде в якомусь сенсі кроком вперед, адже отримання Україною 17,5 мільярда доларів фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду створює під∂рунтя для залучення таких донорів, як  Європейський Союз, Норвегія, Швейцарія й Канада.