На Житомирщині поховали ще одного військовослужбовця, який загинув на Донеччині. Ще двоє наших земляків поклали голови в бою, захищаючи Вітчизну. Мати 22-річного хлопця, якому під час обстрілу українських позицій відірвало нижню щелепу, дякує Богу, що він живий, і просить небайдужих допомогти коштами на реабілітацію сина. В ще одному райцентрі поліщуки зібрали вантаж для своїх захисників, які воюють у зоні АТО.

Усе це вже звична, однак від того не менш моторошна хроніка ще одного дня, прожитого за умов не оголошеної, але такої реальної російської агресії проти України та її народу. І диким дисонансом повідомлення: «Житомирянка здобула титул «Міс грація» на конкурсі краси в анексованому Росією Криму». Виявляється, там відбувся вже XVIII міжнародний конкурс «Жемчужина Черного моря–2014», який через бойкот іноземних модельних агентств цього разу став би суто російським, якби не вже закордонні дівчата з України. Серед всього-на-всього 15 учасниць аж четверо наших землячок з Маріуполя, Києва, Житомира і Рівного.

Найогидніше, що організатори конкурсу, які на словах декларували аполітичність заходу та звично повторювали гасло «Краса врятує світ», на ділі вдягнули конкурсанток у маєчки з зображенням обвішаних зброєю путінських «зелених чоловічків» та знущально-красномовним написом «Вежливые люди». Пікантність ситуації дійшла навіть до українських «жемчужин», які в цьому етапі конкурсу вийшли на подіум в тільняшках чи, за словами самих дівчат, «полосатих футболках».

Найуспішніша серед «наших» призерок — рівненчанка Катерина Калиняк, яка стала першою віце-міс, а заодно не відмовила журналістам у коментарях: «Я не считаю, что ситуация с Крымом – это серьезная проблема. Если человек думает о негативе, он притягивает негатив, а я на позитиве и со мной все в порядке».

З нею погоджується вже просто віце-міс Анастасія Горлакова з Маріуполя: «Все это игры, но народ везде один и тот же».

Найскромніша 18-річна житомирянка Анна Бут невимушено пояснила, що звикла щорічно відпочивати в Криму, а тому скористалась «возможностью побывать здесь» та поскаржилась, що «нам сейчас ничего хорошего о полуострове не рассказывают, говорят, что Россия ведет войну».

Намагаюсь з’ясувати, хто така Анна Бут. Всезнаючий Інтернет підказує: одна із учасниць конкурсу «Студміс Житомира — 2014», майбутній еколог. Втім, вже нині очевидно, що ніякий диплом не допоможе стати другом природи людині, яка не любить ні рідної землі, ні свого народу.

Не сумніваюсь, що кожна з цих дівчат знайде, чим виправдати своє сумління. Так, Анна Бут вже заявила, що «наши земляки наоборот должны гордиться тем, что я не побоялась туда поехать и представить Житомир». Та, судячи з дошкульних коментарів під публікацією цього «одкровення», у житомирців кардинально інші оцінки «героїчного вчинку» моделі.

Втім, нехай суддею українським учасницям конкурсу краси в анексованому Криму буде Бог та вбиті і скалічені на війні, якої, на переконання аж ніяк не безграмотних чи малописьменних «жемчужин», немає, як і негативу та совісті у голівках титулованих «красунь»…

Натомість відповідальність номінально українських модельних агентств, що делегували не обтяжених розумом дівчаток на пікнік до Криму, має бути цілком конкретною і не лише моральною.