На засіданні Ради Безпеки ООН, де вкотре обговорено російську агресію проти України, помічник Генсека Організації Іван Шимонович виступив із доповіддю про дотримання в нашій країні прав національних меншин, зокрема етнічних росіян.

Так, у ході моніторингової місії в Києві, Львові, Харкові та в Криму порушень прав росіян не виявлено. Дуже перебільшені й чутки про переслідування етнічних росіян українськими націоналістами на Майдані. За допомогою заангажованих ЗМІ для створення атмосфери страху серед місцевого населення і виправдання анексії півострова Росією було поширено дезінформацію про прибуття озброєних українських націоналістів для придушення російської громади в Криму.

Під сумнів поставлено й результати так званого кримського референдуму. Під час підготовки волевиявлення тиск Росії був надмірним, а нова Конституція, яку «проштовхнули» на півострові, не враховує прав кримських татарів і громадян, які не бажають змінювати громадянство. Тож висловлено побоювання щодо подальшого їх переслідування.

Доповідь прогнозовано розкритикував постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін, назвавши її однобокою та упередженою: «Влада в Києві погрожує силовим приборканням сходу України, що може спричинити масові порушення прав людини, насамперед російського і російськомовного населення». Твердження про можливі утиски кримськотатарського народу він назвав «брехнею та брутальною провокацією». Та й загалом питання Криму, мовляв, не може бути предметом засідання, присвяченого Україні, оскільки півострів є суб’єктом РФ.

У свою чергу постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв заявив, що антитерористична операція у східних регіонах країни проводиться виключно для захисту мирного населення від підтримуваних Росією збройних угруповань.

Говорячи про ситуацію з нацменшинами, він заявив: «План дій, представлений нашим урядом, є інклюзивним, враховує проблеми всіх регіонів, спрямований на пошук практичних способів розв’язання проблем, зокрема етнічних меншин. Аби ми змогли домогтися поставлених цілей, нам потрібно, щоб Росія залишила нас у спокої». Юрій Сергеєв також наголосив, що Крим є тимчасово окупованою українською територією. І доки півострів не повернеться до складу України, доти це питання буде на порядку денному міжнародних переговорів.

Доповідь Івана Шимоновича схвалили майже всі члени Радбезу ООН, які також висловили підтримку територіальній цілісності України та діям української влади.

Зокрема постійний представник Великобританії при ООН Лайалл Грант заявив: «Представник Росії знову говорив про надумані факти щодо того, що відбувається на сході України. Ми звертаємося до Росії з простим закликом: припиніть втручатися у внутрішні справи України. Відведіть свої війська від українського кордону. Відкличте дозвіл на використання російської армії в Україні. Почніть прямий діалог». Він також підкреслив, що в доповіді спростовуються заяви Росії, спрямовані на виправдання своєї агресії щодо України.

У схожому контексті висловилася і постійний представник США при ООН Саманта Пауер: «Незаконні дії Росії в Криму зараз повторюються на сході України. Ми вважаємо, що це добре організована, професійно зрежисирувана кампанія підбурювання до ворожнечі та саботажу. І цю кампанію веде Росія». 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»