Рада директорів МВФ в останні дні серпня завершила перший перегляд виконання Україною економічної програми, підтриманої кредитом stand-by, і схвалила виділення другого траншу цього кредиту на суму 1,39 мільярда доларів. Як уточнюється в повідомленні Фонду, кредит stand-by загальним обсягом 16,67 мільйона доларів було затверджено 30 квітня цього року для підтримки економічної програми уряду, спрямованої на відновлення макроекономічної стабільності, зміцнення економічного управління та прозорості, поновлення стійкого економічного зростання і захисту вразливих груп населення.  «Рішення безумовно позитивне, але запізніле. Якщо б транш було виділено своєчасно, то не відбулось би девальвації у серпні. Проте слід розуміти, що МВФ є бюрократичною установою і за неналежного виконання умов кредитування затримуватиме транші. Втім для України головне, що продовження співпраці з Фондом відкриває шляхи для отримання кредитів і допомоги від Світового банку, ЄБРР та Європейського Союзу», — вважає головний аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

Згідно із заявою директора-розпорядника Фонду Крістін Лагард, МВФ і далі очікує від України збільшення золотовалютних резервів. В умовах нестачі валюти та постійних стресів на цьому ринку таке завдання НБУ буде виконати тяжко. «Але маємо надію, що фінансування із різних джерел, у т. ч. зі Світового банку, допоможе НБУ у виконанні цього непростого завдання», — говорить Віталій Шапран.

 «Позитивно оцінюю схвалення Радою директорів МВФ виділення Україні другого траншу кредиту. Нинішні заходи Нацбанку України, з якими погодився МВФ, передбачають зміцнення гривні щодо іноземних валют. Постанова НБУ №540 планує кроки банківського регулятора зі зміцнення валюти і «фіксації» валютного курсу в певних рамках для запобігання подальшій негативній ситуації на валютному і фінансовому ринках та допоможе запобігти спекуляціям банків», — сказав «УК» голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

Зокрема, вищезгадана постанова НБУ продовжує з 2 вересня цього року на три місяці дію постанови №328 від 30 травня, яка обмежувала видачу валютних вкладів і купівлю валюти готівкою 15 тисячами гривень на добу.

Коментуючи ухвалене МВФ рішення, його директор-розпорядник підкреслила, що уряд України проводить політику, спрямовану на стабілізацію економіки й відновлення зростання. Водночас ескалація конфлікту на сході, посилення економічної кризи, геополітична напруженість лягають «важким тягарем на економіку й суспільство».

Такий несприятливий сценарій розвитку подій призвів до поглиблення економічної рецесії й відхилення від виконання показників розвитку в короткостроковій перспективі. Для того, щоб компенсувати ці відхилення, влада України зобов’язалася запровадити пакет серйозних політичних заходів, зокрема з накопичення резервів, консолідації державних фінансів на період 2015—2016 років, забезпечення фінансової основи роботи «Нафтогазу України» за допомогою покращення платіжної дисципліни й корегування тарифів на енергоносії. Тому Рада директорів МВФ погодилася з переглядом низки критеріїв ефективності програми, які стосуються накопичення міжнародних резервів Нацбанку, дефіциту бюджету і гарантованого державою боргу. Також МВФ на прохання Києва вирішив об’єднати третій і четвертий транші програми для можливості отримання їх до кінця року без змін загального розміру кредиту.

Міністерство фінансів України планує з другого траншу кредиту МВФ 1 мільярд доларів залучити до держбюджету, а 400 мільйонів доларів спрямувати Національному банку. Кошти залучаються під 3% річних з одноразовою комісією 0,15% за резервування і ставкою сервісного збору 0,5% від суми траншу. При цьому погашення кожного траншу починається після трирічного пільгового періоду (коли щоквартально платять лише відсотки) і здійснюється рівними частинами щокварталу протягом двох років.