ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Учора уряд ухвалив Програму розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності на 2011 рік і на період до 2015 року

У даному разі державні кошти повинні стати лише каталізатором для залучення приватних капіталовкладень. Основним ресурсом модернізації, на думку Прем'єр-міністра Миколи Азарова, будуть власні кошти компаній, банківські кредити, ресурси міжнародних фінансових організацій. Інакше кажучи, на кожну бюджетну гривню повинно припадати до шести приватно-інвестиційних.

За оптимістичними прогнозами глави уряду, поточний рік може виявитися рекордним щодо залучення додаткових інвестицій на суму 100 млрд грн, що має забезпечити 1,5 - 2,5% приросту ВВП від його запланованого рівня.

Документом визначено концентрацію інвестиційних і науково-технічних ресурсів України на основних напрямках: загальна модернізація економіки, збільшення частки високотехнологічних виробництв, створення високопродуктивних робочих місць.

Забігаючи наперед, зазначимо, що трохи пізніше на традиційному урядовому брифінгу перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв розкрив карти журналістам: від реалізації проектів, що увійшли до згаданої програми, очікується близько 700 тис. нових робочих місць.

Сам же Микола Азаров спрогнозував приріст промислового виробництва у цьому й наступному роках на рівні 7 - 8 %, вже 2013 - 2015 повинні дати до 10%. Зокрема, загальна частка машинобудування в загальній структурі промисловості має зрости до 20%.

Енергетика скрізь попереду

До слова, з легкої руки Прем'єра стає доброю традицією перший пункт порядку денного розглядати у відкритому режимі. Цього разу таку честь було надано саме Андрію Клюєву, який і презентував членам уряду означену вище програму, аналогів якої в Україні досі не існувало.

Після первинного відбору уряд залишив у силі 163 інвестиційні проекти інноваційного характеру загальною вартістю понад 368 млрд грн. Майже половина з них припадає на паливно-енергетичний комплекс, зокрема електроенергетику: модернізацію ТЕС, будівництво нових атомних енергоблоків, використання альтернативних джерел енергії та розвиток електромереж, реконструкцію нафто- та газотранспортної системи.

Серед інших перший віце-прем'єр виокремив угоди з компаніями "Шеврон" і "Шелл" на видобуток сланцевого газу і розробку родовищ вуглеводнів на шельфі Чорного моря. Триває також і робота з ТНК "Брітіш Петролеум" щодо виділення ділянок для видобування газу із щільних шарів породи, тобто шахтного метану. Від цього проекту будуть задоволені обидві сторони, бо йдеться і про газ, і про гроші, і про дегазацію шахт Донбасу.

Істотну увагу, повідомив урядовець, приділено розвитку інфраструктури - будівництву й реконструкції автошляхів загальнодержавного значення, зокрема в межах міжнародних транспортних коридорів, морських портів, міжнародних аеропортів та вокзалів, розвитку залізниці, створенню інфраструктурних об'єктів за програмою Євро-2012 тощо. А також модернізації об'єктів житлово-комунального господарства, житловому будівництву, поліпшенню стану водних об'єктів та систем водопостачання. Їх частка у загальному переліку становить 16%.

Житлове будівництво та комунальне господарство представлені національними проектами "Доступне житло" і "Чисте місто" на суму 17,1 млрд грн, тобто 4,7% всіх представлених проектів.

В агропромисловому комплексі передбачено створення нових і модернізацію наявних потужностей з виробництва, переробки й зберігання сільськогосподарської продукції, оновлення парку сільськогосподарської техніки, будівництво тваринницьких комплексів тощо. Це близько 3% загальної вартості усіх проектів, що надзвичайно мало. Тому Андрій Клюєв запевнив, що роботу з профільним міністерством буде значно посилено.

Недалеко вперед пішло машинобудування, частка якого не перевищує 5%. Зате в металургії, хімічній промисловості, вугледобуванні, видобуванні нафти і газу кількість проектів перевищує 12% від загальної суми інвестицій. Причому металургія, особливо наголосив урядовець, представлена недержавним сектором, показує ефективні проекти модернізації ринкового характеру. І сума в 1 млрд доларів додаткових фінансових вливань не виглядає тут фантастичною.

За словами Андрія Клюєва, понад 40% з усіх проектів мають визначені джерела фінансування й конкретні плани виконання. А їх успішна реалізація залежатиме від швидкості дерегуляції, політичної стабільності й незмінності правил оподаткування. Таку позицію обстоюють усі потенційні інвестори, які вже сьогодні готові вкладати кошти в економіку України.

На боржників очікує "розбір польотів"

Від результатів роботи у першому місяці року, наголосив Микола Азаров, залежатиме траєкторія розвитку країни впродовж року. Так, надходження до державного бюджету перевищили 19 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2010 року приріст становить 3,31 млрд, або 21%.

Так само повністю профінансовано чорнобильські видатки, Пенсійного фонду, харчування й медикаменти в лікарнях, субсидії населенню за комунальні послуги та енергоносії тощо. Зросли й доходи місцевих бюджетів, залишки яких сягають 10 млрд грн.

Тому непідробне здивування Прем'єра спричинила величезна заборгованість на місцях перед підприємствами теплокомуненерго - вона зросла до 3,2 млрд грн: "Очевидно, що жодних об'єктивних підстав для цього немає. Які ще можуть бути "першочергові" витрати місцевих бюджетів, коли не сплачено за спожитий газ? Насправді все це -безпринципність і відсутність дисципліни певних керівників!"

Не помітив Микола Азаров і чіткої позиції профільного міністерства, яке повинно було висунути боржникам жорсткі умови. Він зажадав, аби на наступне засідання Кабінету Міністрів для предметної та принципової розмови було викликано тих керівників регіонів, які дозволили собі найбільші борги.

Мінімуми приростають матеріально

Цьогоріч уряд, запевнив його керівник, продовжуватиме розпочатий раніше процес підвищення соціальних стандартів: мінімальних пенсії та зарплатні, прожиткового мінімуму, державної допомоги родинам з дітьми, зокрема й при народженні дитини. Скажімо, прожитковий мінімум для дітей до 6 років зросте до 870 грн, від 6 до 18 сягне 1042 грн, а для непрацездатних буде зафіксовано на рівні 1004 грн.

Загалом субвенція на виплату допомоги родинам з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам і тимчасової державної допомоги дітям сягне позначки в 26,4 млрд грн. Тобто порівняно з 2010 роком зросте на 4 млрд. Крім того, зазначені виплати коригуватимуться в бік зростання відповідно до змін прожиткового мінімуму.

"Хочу підкреслити, - промовив Микола Азаров, - що в 2011 році уряд поставив собі за мету нарешті зрівняти розміри мінімальної зарплати і мінімальної пенсії з відповідним прожитковим мінімумом".

Все озвучене Прем'єром стосується допомоги найвразливішим верствам населення. За його словами, уряд зробить усе від нього залежне, аби вихід із кризи для таких громадян був максимально м'яким. Навіть попри підвищення тарифів і несприятливу цінову кон'юнктуру на продовольчому ринку. "Ми не допустимо зниження рівня життя в країні. Навпаки, зростання реальних доходів населення є основою основ наших планів виходу з кризи", - впевнено заявив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

* Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2003 р. N 1989 (щодо пропуску через державний кордон транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними) (постанова Кабінету Міністрів);

* Про збільшення статутного капіталу публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" та внесення змін до його cтатуту (постанова Кабінету Міністрів);

* Про затвердження Порядку та умов надання у 2011 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими для оновлення парку автобусів та тролейбусів у містах проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу (постанова Кабінету Міністрів);

* Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення у 2011 році 20-ї річниці незалежності України (розпорядження уряду);

* Про підписання Рамкової програми партнерства Уряду України - ООН на 2012 - 2016 роки (розпорядження уряду);

* Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2011 рік (розпорядження уряду).