Майже щодня діячі мистецтв виступають перед учасниками АТО. Досі маршрути обирають самостійно. І так уже виходить, що в одних місцях артисти бувають частіше, а інші й зовсім випадають із поля зору. Проблеми виникають не лише географічні. І учасники АТО, і жителі прифронтових районів потребують не лише пісень. Посил культури має зцілювати й бути просвітницьким.

Саме про це йшлося на зустрічі віце-прем’єр-міністра — міністра культури В’ячеслава Кириленка із громадськими активістами та працівниками бюджетних закладів мистецького спрямування — організаторами і виконавцями культурно-мистецьких акцій для учасників АТО та мирного населення прилеглих територій.

Настя Приходько підтримує всі мистецькі проекти для воїнів АТО. Фото з сайту uapress.info

Пріоритет культурної політики в часи російської агресії — допомога учасникам АТО, заявив В’ячеслав Кириленко. Тож у Мінкультури запропонували створити постійно діючу координаційну раду з надання практичної допомоги всім ініціаторам, організаторам та учасникам мистецьких акцій для АТО. Ідеться про творчі колективи, які фінансують із бюджету, і про громадські та приватні організації. Всі погодилися, що крім концертів у структуру діяльності слід запровадити поширення агітаційної літератури, виступи істориків.

До складу робочої групи ввійшли представники різних міністерств і відомств, а також ЗМІ та громадських і волонтерських організацій.

АВТОРИТЕТНО

В’ячеслав  КИРИЛЕНКО,
віце-прем’єр-міністр —
міністр культури:

— Міністерство має певні кошти для фінансування культурно-мистецьких заходів. Але в нас триває війна. Тому фінансувати просто певні заходи немає сенсу і потреби. Звичайно, з цього приводу будуть дискусії, бо вже є заявки. Винятком можуть стати лише державні заходи, присвячені певним датам. Усі інші кошти пропоную скерувати на заходи для бійців АТО та мирного населення прилеглих територій.

Анжеліка  РУДНИЦЬКА, 
співачка:

— На лінії фронту вакуум інформації. Крім усього, там чекають радіоприймачів. На Донбасі є потреба в усьому українському, але не всі знають, де його шукати. Треба підказувати, читати популярні лекції з історії. Маємо нести не лише слово, а й займатися просвітницькою діяльністю. Тому слід забезпечити симбіоз видів мистецтва.