У селищі Комсомольське Харківської області безглузда смерть забрала життя лейтенанта міліції, а ще двох людей покалічило. Такий сумний наслідок надзвичайної події, яка сталася на території одного з приватних підприємств, де вибухнула протитанкова касетна авіабомба повоєнних років. Як вона сюди потрапила? Імовірно, разом з металобрухтом із військового полігона «Шебелинка», розташованого неподалік. На елементах пристрою, що вибухнув, є військове маркування.

Не обійшлося  без жертв

За інформацією першого заступника прокурора області Володимира Суходубова, трагедія розігралася о 12:30 на відкритому майданчику з металобрухтом. Найбільше від вибуху постраждав 26-річний дільничний інспектор районного відділу міліції. Його з роздробленням правої руки і травматичною ампутацією обох ніг на рівні верхньої третини гомілки доставили у Зміївську центральну районну лікарню. Уже там медики встановили, що у потерпілого були пошкоджені ще й внутрішні органи. На жаль, врятувати міліціонера не вдалося. О десятій годині вечора він помер.

Крім нього під час того вибуху постраждали ще двоє молодиків, один з яких безробітний, а інший — сторож, товариш міліціонера. Із травмами різної важкості їх також доставили в лікарню. В одного діагностували ушкодження стопи, і він уже перебуває вдома, у другого — гомілки, і поки що хлопець у лікарні.

За словами обох потерпілих, вибух стався несподівано. «У хлопця, який загинув, у руці був вибуховий пристрій. Нібито він ним маніпулював і об щось ударив», — розповів Володимир Суходубов.

Вивчають обставини

Чому дільничний інспектор і ще двоє інших потерпілих перебували на майданчику, прокуратура ще не встановила. Відомо лише, що міліціонер на момент вибуху не був при виконанні службових обов’язків. Також відомо, що місце трагедії не входило в межі ділянки обслуговування правоохоронця. «До події він перебував на лікарняному і в день трагедії мав підтвердити його в поліклініці УМВС. Причини перебування міліціонера на місці події не встановлено. Він був у цивільному одязі, без зброї», — сказав Володимир Суходубов.

У прокуратурі області також з’ясовують, яке було призначення території, де сталася надзвичайна подія: нелегальний пункт прийому металобрухту, склад чи просто звалище. Працівники правоохоронних органів ніде не виявили ваг, які зазвичай мають бути на пункті прийому брухту, однак поряд із майданчиком на стовпі знайшли напис: «Прийом металу — 50 метрів».

Також за рішенням прокуратури на Харківщині перевірять усі пункти прийому металобрухту — неофіційні й офіційні, щоб з’ясувати, чи є там вибухові пристрої, й не допустити їх потрапляння в печі для переплавлення металу. Адже тоді, на думку правоохоронців, наслідки можуть бути ще серйознішими.

Особливу увагу, за словами Володимира Суходубова, під час проведення перевірок звертатимуть на пункти прийому брухту, розташовані неподалік військових частин, схожих на «Шебелинку». Імовірно, саме звідти й привезли снаряд, що вибухнув. Вона розташована за 15 кілометрів від місця надзвичайної події, її охороняють, на території розташований великий полігон з майданчиком для знищення боєприпасів. Там правоохоронці виявили автомобіль, завантажений металобрухтом. Куди цей вантаж збиралися вивезти, ще належить з’ясувати.

На місці трагедії працює слідчо-оперативна група, яка перевірить також, чи не залишилися на території приватного підприємства ще якісь вибухонебезпечні пристрої. Як кваліфікуватимуть саму подію, говорити ще зарано, бо вивчають усі її обставини. Досудове розслідування проводять спільно із працівниками військової прокуратури.