Міжвідомчий цільовий центр із запобігання та виявлення порушень законодавства і два десятки спеціальних мобільних груп офіційно розпочали роботу на площі перед Будинком уряду. Зелене світло першій частині мобільних груп дав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на офіційній церемонії запуску їхньої роботи. Тепер хлопці виявлятимуть на митниці контрабанду й товари, які не пройшли належного митного оформлення.

Глава уряду назвав ці мобільні групи запорукою побудови системи якісного сервісу та протидії корупції на вітчизняній митниці. «Нам треба продовжувати створювати якісну систему, щоб чесний бізнес відчував якісний сервіс, а ті, хто намагаються знищити нашу економіку, недоплатити в бюджет, були покарані негайно, — акцентував Прем’єр. — Нам потрібен результат. Я б дуже хотів, щоб ті, хто чесно привозить товари в Україну або вивозить їх, отримали максимальний сервіс, але того, хто хоче ввезти контрабанду, «сі?рий імпорт», те, що не розмитнене або розмитнене за заниженою вартістю, було покарано».

Місячний прибуток — 2 мільярди гривень

Опісля Володимир Гройсман нагадав, що нещодавно співробітники департаменту боротьби з митними правопорушеннями на Одеській митниці затримали 9 контейнерів із цигарками орієнтовною вартістю понад 100 мільйонів гривень. Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Кошти, які мали б потрапити через розмитнення до державного бюджету, піти на фінансування армії, пенсій, заробітних плат, ремонт доріг, інфраструктури, намагалися передати в тіньові потоки і обороти, у кишені тих, хто зловживає і паразитує на національній економіці, на тому, що корумпують надзвичайно важливу систему митної служби країни». До речі, віднедавна цими питаннями опікуються представники Міжрегіональної митниці. Вони передовсім зобов’язані ввести систему відеоспостереження за здійсненням митного огляду.

Окремо йшлося про завершення роботи спеціальної місії США щодо оцінки потреб нашої митниці. У вересні українська сторона очікує на пропозиції з удосконалення роботи в цьому напрямі.

За даними Володимира Гройсмана, у серпні надходжень від митниці стало більше майже на 2 мільярди гривень. «Ми йдемо абсолютно правильним шляхом, — зробив висновок Прем’єр. — У нас єдина мета — відроджувати національну економіку, зміцнювати конкурентоспроможність українських виробників. Нині питання митниці має над?важливе значення».

Співробітникам нових мобільних груп він бажав успіхів та стійкості.

Свободу захищено законом

Уже під час спілкування з представниками ЗМІ Прем’єр заявив, що не бачить підстав для секвестру державного бюджету на 2016 рік, оскільки країна має достатній ресурс для виконання соціальних зобов’язань. Його позиція в цьому розрізі чітка: «Країна потребує відповідальної політики. Коли чую заяви політичних діячів, що хтось не отримує субсидій чи буде проведено секвестр, або все пропало, бо ситуація погіршується, можу сказати, що такі заяви абсолютно безвідповідальні. Зараз немає підстав говорити, що буде проведено секвестр. Ми навіть не обговорюємо це в уряді. Якщо таке питання виникне, Міністерство фінансів усе роз’яснить».

А події в офісі «Національні інформаційні системи», який є підрозділом телеканалу «Інтер», на думку Володимира Гройсмана, потребують негайного і об’єктивного розслідування, адже такі інциденти «працюють на руку тим, кому хотілося б показати, що в Україні свобода слова під загрозою».

«Ми будуємо демократичну правову державу, в якій маємо діяти виключно в межах закону, відповідно до закону нести відповідальність за свої дії й водночас бути захищеними законом у наших правах і свободах. Ми будуємо європейську демократичну цивілізовану країну. Мають бути верховенство права, закон у всіх проявах. Корупцію і злочинність потрібно карати вироком суду», — резюмував глава уряду.

Керівник Національної поліції Хатія Деканоідзе заявила, що поліція відкрила кримінальне провадження за фактом пожежі в будівлі телеканалу. Причину пожежі встановлюють. Щоправда, поки що за цією справою нікого не затримано.

До слова, Міжвідомчий цільовий центр із запобігання та виявлення порушень законодавства з питань державної митної справи утворено при Міністерстві фінансів. Його представники — службові особи Національної поліції, Державної прикордонної, Державної фіскальної служб. Керівником центру затверджено начальника головного міжрегіонального управління оперативного забезпечення зони проведення антитерористичної операції ДФС — полковника податкової міліції Олександра Власова. 20 мобільних груп створено для посилення боротьби з контрабандою та корупцією на митниці, підвищення ефективності митного контролю товарів та боротьби з митними правопорушеннями. Основою їхньої роботи будуть звіти спеціальної аналітичної групи Міжвідомчого центру. Робота аналітичного центру та мобільних груп триватиме цілодобово.