ПРОГНОЗ

В Україні затверджено спільний план заходів з підготовки водогосподарських споруд та підприємств зони відчуження і зони безумовного обов'язкового відселення до пропуску паводків та весняної повені 2010-2011 років. Напрацьовані схеми взаємодії на транскордонних річках з Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Молдовою та Румунією.

За попереднім прогнозом Укргідрометцентру, повінь у 2011 році очікується нижчою за середні багаторічні значення. Проте, за словами першого заступника голови відомства Михайла Яцюка, розроблено різні сценарії роботи водогосподарських систем та водосховищ. На каскаді Дніпровських водосховищ підготовлено до безперебійної роботи 31 насосну станцію, які у цілодобовому режимі перекачують води річок Ірпінь, Трубіж, Базавлук, Тясмин, захищаючи від затоплення та підтоплення 200 тис. га територій. Тут розташовано 190 населених пунктів, разом з містами Переяслав-Хмельницький, Чигирин, Кременчук, Верхньодніпровськ, Нікополь та інші.

Крім того, запобігаючи руйнівній дії повені та паводків, на всій території України створено невідкладний аварійний запас будівельних та пально-мастильних матеріалів, повідомляє Укрінформ.

На Дніпрі забезпечено безперебійну роботу 26 питних водозаборів. Вільні ємності створено на водосховищах басейнів Дністра, Сіверського Дінця, Південного Бугу. Режими роботи водосховищ уточняються та забезпечується контроль за їх дотриманням залежно від гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки.