РОЗСЛІДУВАННЯ

Кореспондент "Урядового кур'єра" перевірив об'єктивність сенсаційних заяв про масову загибель риби в річці Сула

Інформація про масову загибель риби на заплаві річки Сула, оприлюднена 14-15 березня на всю Україну через низку телеканалів, викликала неабиякий резонанс. У Полтаві цей сюжет обговорювали навіть ті, хто нічого не чув і не бачив. Ще не забулися минулорічні події на Київському водосховищі, де, упереджуючи можливе підтоплення, штучно знизили рівень води, що призвело до масової загибелі живих водних ресурсів. А Сула і Кременчуцьке водосховище, в яке вона впадає, частково розташовані на території області. В уяві любителів рибної ловлі і природоохоронців виникали жахливі картини: смердюча вода, гори поснулої риби...

"Я сама дізналася про те, що в нас гине риба із телебачення. Жодних сигналів нам не надходило", - відповіла мені помічник начальника ГУ МНС України в Полтавській області Світлана Рибалко. І тут же зателефонувала своєму колезі в Глобинський район, де, до речі, розташований офіс Сулинської держрибінспекції. Той також розводив руками, посилаючись при цьому на районну екологічну службу та інші зацікавлені організації. "Так, - лунав його голос у слухавці, я читав в Інтернеті про замор на Кременчуцькому водосховищі. Але це, нібито, сталося на Черкащині..."

Ситуацію прояснили начальник державної екологічної інспекції в Полтавській області Андрій Нерета та його перший заступник Сергій Лученко. Вони повідомили, що тривогу підняв начальник Сулинської державної інспекції охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства Юрій Антоненко. Він, начебто, провів обстеження території ландшафтного заказника загальнодержавного значення "Сулинський" на предмет загибелі (задухи) водних живих ресурсів в урочищі "Драчки" Семенівського району Полтавської області, в районі сіл Мирони та Горошино на ділянці 30000 кв. м. При цьому виявив під кригою масу мертвої риби - сомиків, окунів, линів, карасів, гірчаків, амурських чубучків, тюльок-верховодів тощо. В акті обстеження написано, що комісією, до складу якої ввійшли крім нього, фахівці-іхтіологи, представники Головрибводу, в присутності сільського голови села Лящівка Чорнобаївського району Черкаської області А. Карасовської і депутата селищної ради Л. Гелюх було прорубано на водоймі 8 ополонок, розміром метр на метр, у кожній з яких виявили під кригою в середньому від 227 до 837 рибин!

Виконавши певні арифметичні дії, члени комісії визначили, що загальна кількість загиблих водних живих ресурсів в урочищі "Драчки" становить аж 16 мільйонів штук!

Тільки щось нам не віриться, щоб стільки задихнулося мальків, в один голос заявили керівники державної екологічної інспекції у Полтавській області. Тут щось не так, тут треба розібратися конкретно, з виїздом на місце.

Попри сумніви, в уряді до сенсаційної заяви Юрія Антоненка поставилися серйозно, і вже зранку 16 березня на аеродромі Кременчуцького льотного коледжу приземлився вертоліт, на борту якого перебувала солідна комісія на чолі з міністром екології та природних ресурсів України Миколою Злочевським. За лічені хвилини кортеж із машин узяв курс на Лящівку, а це від Кременчука 80 кілометрів. Чогось поїхали саме сюди, а не в Семенівський район Полтавської області, де, власне, й виявлено отих 16 мільйонів мальків.

Не буду переповідати, як високоповажні гості тряслися по "післявоєнній" дорозі, що веде до заплави Сули, як потім місили черевиками грязюку... Констатую лише факт: масового замору риби в заплаві не виявлено. Не було чутно й запаху сірководню, який утворюється в результаті гниття водної рослинності. Біля води пахло лише намулом, що цілком природно для цієї пори року, та ще в такому місці.

Марно Юрій Антоненко з відчаєм бив ломом крихку вже кригу зі слідами від коліс на її поверхні. Дехто припустив, що то були сліди браконьєрської машини. Марно намагався переконати всіх там присутніх у своїй правоті. Ну не було там мертвої товарної риби, і все тут! Хоча дрібних мальків карася, завдовжки 5-6 сантиметрів, справді бачили, але місцями. Ні про які 800 рибин на квадратному метрі водойми і мови не могло бути. Така загальна думка майже всіх, хто там побував. Та й не на річці ми були, а на так званій відшнурованій ділянці, звідки до Сули далеко.

З власного рибальського досвіду знаю, що на будь-якій водоймі після танення льоду навесні сне частина малька. Це природний відбір. Про це спеціалісти говорили й Юрію Антоненку. Здається, він і сам це розуміє.

Проте, начальник Сулинської рибінспекції зробив добру справу, хоча б тому, що перед нерестом привернув увагу громадськості до проблем Сулинської заплави і Кременчуцького водосховища. Проблем тут справді вистачає, і їх треба терміново розв'язувати. Хіба що не в такий незвичний спосіб.

А щодо стану води і рибних багатств у річці Сулі і на Кременчуцькому водосховищі, на території Полтавщини, то про це ми повідомимо в одному із найближчих номерів, коли закінчиться обстеження.
 

ТOЧКA ЗOРУ

Міністр екології та природних ресурсів України
Микола ЗЛОЧЕВСЬКИЙ

- Ми не можемо говорити, що це буря в склянці води. Це наше національне багатство - річка і живий водний світ. Разом із цим, ми не можемо сьогодні сказати, хто тут винний. Зібрані акти всіх комісій. Усі документи будуть передані в прокуратуру. І вона з'ясує, з чиєї вини трапився цей інцидент. з чиєї вини і в якому розмірі завдано збитків державі... Ми не пустимо ситуацію на самоплив. Винуватці будуть покарані.

Карасики поснули, і це факт. Тому сьогодні і приїхав сюди голова Водгоспу України, щоб під час нересту риби не повторилася ситуація із скидом води. І щоб риб'яча ікра потім не загинула. Захистимо і диких качок у післяпаводковий період, щоб їхні гнізда не плавали по воді. Намагатимемось об'єднати задля цього Рибгосп, Водгосп і енергетиків. А завдання місцевої влади, на мою думку, закривати місця збуту добутої браконьєрським способом риби, щоб їм було невигідно цим займатися.

ПРЯМA МOВA

Голова Державного агентства водних ресурсів України
Василь СТАШУК

- Щороку, щоб пропустити повеневі води, ми робимо скиди води. Цього року за прогнозом метеорологів нам потрібно пропустити через каскад у весняну повінь 28 кубокілометрів води. Ми її розміщаємо у Київському, Канівському, Кременчуцькому водосховищах. Торік проблем з рибою не було. Сьогодні, як заявили наші колеги - рибогосподарники, вони з'явилися. Було гучно заявлено через ЗМІ, що неправильно працює міжвідомча комісія. Я особисто переконався, що комісія працює, бо всі доповідачі сказали, що різкого перепаду рівня води не було. Це підтвердив своїм підписом і сам Антоненко. Це була просто гучна заява...