ІХТІОФАУНА

Будемо з юшкою!

Випуск дволіток коропа, товстолоба, білого амура та  хижих аборигенних видів риб — судака, сома, щуки в акваторію Дніпра  на Набережній магістралі у Запоріжжі став справжнім святом. Подія перетворилася на грандіозний Рибний фестиваль з піснями, танцями, виступами місцевих художніх колективів і солістів  та  дегустацією смачної юшки, звареної тут  просто неба у  спеціально  доставленій на узбережжя  річки солдатській похідній  кухні. Захід було організовано в рамках реалізації державної програми з відтворення водних біоресурсів, згідно з якою передбачається  в українські водойми випустити   понад 9 млн штук зарибку.

— З 11 жовтня у Запорізькій області розпочалися комплексні великомасштабні заходи щодо  зариблення Каховського водосховища. У водойми випустять 1 млн дволіток рослиноїдних та  хижаків аборигенних видів риб. Це найбільше зариблення у Запорізькій області за всі роки Незалежності, — поінформував власкора «Урядового кур’єра» присутній на заході голова  Асоціації рибалок України  Олександр Чистяков.

За науковими даними, наші водойми сьогодні вже настільки залежні від людського втручання, що самостійно  не здатні до швидкого і повноцінного самовідтворення, тому програми штучного зариблення для них життєво необхідні.

Мальок пішов додому. Фото автора

Тож ще навесні цього року з ініціативи Асоціації рибалок України фахівцями Державного агентства рибного господарства України, ГУ Держрибоохорони у Запорізькій області, Інституту рибного господарства України  було розроблено науково-біологічне об∂рунтування на зариблення Каховського і Дніпровського водосховищ аборигенними видами риб. На кошти Асоціації рибалок України під час нересту відбулося   перше за останні 20 років зариблення Каховського водосховища щукою.

Комплексні моніторингові дослідження (малькові зйомки) іхтіологів ГУ Держ- рибоохорони у Запорізькій області, Інституту рибного господарства України та НДБІ Дніпропетровського держуніверситету засвідчили, що нерест пройшов плідно у сома, плітки, судака, щуки та ляща.

І це надало додаткового  позитивного імпульсу ініціаторам  державної програми  відтворення  водних біоресурсів. Завдяки тісній співпраці Державного агентства рибного господарства України та ВГО Асоціація рибалок України був розроблений комплекс заходів для проведення нинішнього великомасштабного зариблення. За тиждень до згаданих заходів рибопромислові підприємства під контролем Запорізької рибоохорони прибрали промислові знаряддя лову в радіусі 3 км від передбачуваної зони зариблення. Протягом наступних кількох тижнів, поки мальок не розійдеться акваторією водосховищ, на кожній дільниці будуть чергувати державні та громадські інспектори рибоохорони задля захисту  мальків від браконьєрів.

— Запорізький край не випадково був обраний для втілення такого пілотного для країни проекту, —  зазначив радник голови Державного агентства рибного господарства України Ігор Добрянський, що взяв участь в урочистостях з нагоди зариблення  Дніпра у Запоріжжі. —   Саме тут найкращим чином   з ініціативи та за участю громадськості спільно з органами Держрибоохорони був поставлений ефективний заслін хижацькому розграбуванню рибного багатства. І це  дає  нам вагомі підстави сподіватися на  успішне відродження місцевої іхтіофауни.

За інформацією організаторів заходу, малька для зариблення Дніпра  виростили на  Державному Ново-Каховському рибоводному заводі. Витрати на транспортування взяли на себе рибопромислові організації Запорізької області та громадські організації рибалок-любителів. За?риблення відбувається у  містах Запоріжжя, Енергодар та Дніпрорудне.

Ініціатори проекту  переконані, що  успішна реалізація цієї програми  в Запорізькій області, що  забезпечує  природним водоймищам України  шанс на  друге  життя, є красномовним прикладом величезного потенціалу об’єднаних зусиль громадськості і держави.