У день Водохрещі негода вирувала на повну. Свій максимум вона найбільше проявила на півдні країни та в Сумській, Полтавській, Чернігівській, Черкаській, Харківській областях. Ліквідувати наслідки стихії, принесеної на територію нашої країни циклоном з потужними поривами вітру та снігопадами, взялися всі підрозділи ДСНС і Укравтодору. Звичайні лопати українцям цього разу не допомогли.

Лише за останню добу Військово-морські сили Збройних сил України розчистили від снігу 70 кілометрів автомобільних доріг в Одеській і Миколаївській областях та визволили із сніжного полону 13 автомобілів. Наприклад, особовий склад Центру оперативного і бойового забезпечення ВМС ЗСУ застосовував гусеничний шляхопрокладач БАТ-2 і полкову землерийну машину ПЗМ-2 під час розчищення автомобільної дороги на ділянці Чорноморське — Коблеве.

Люди не можуть вплинути на стихію, але можуть мінімізувати людський чинник. Фото з websu.info

На Дніпропетровщині випало найбільше снігу

На Сумщині з ранку вівторка призупинено рух міжміського й приміського пасажирського транспорту через поземку (хуртовина з низовим вітром). Щоправда, місцеві перевізники намагаються робити із Сум пробні рейси до Новгород-Сіверського й Полтави. А в обласний центр вирушали поодинокі автобуси з Охтирки, Шостки, Глухова. Окрім цього, негода позбавила електропостачання 11 населених пунктів Сумщини.

На Одещині та Миколаївщині дороги в завмерлому стані й дотепер. У Полтавській, Херсонській, Дніпропетровській, Кіровоградській — вжито запобіжних заходів, щоб уникнути аварійних ситуацій. Йдеться про обмеження і заборону руху. У Херсонській області відкрито рух автотранспорту на автодорозі державного значення Одеса — Мелітополь — Новоазовськ, у Дніпропетровській навпаки — обмежено рух вантажного й пасажирського транспорту на автодорогах державного значення Бориспіль — Дніпропетровськ — Запоріжжя, Дніпропетровськ — Царичанка — Решетилівка. У Кіровоградській області заборонено рух вантажних автомобілів.

Під час тематичного брифінгу голова ДСНС Микола Чечоткін, озвучуючи оперативні дані, резюмував, що служби цивільного захисту запобігли виникненню надзвичайних ситуацій чи заторів попри те, що в «проблемних» регіонах випало від 50 до 63 міліметрів снігу (найвищу позначку зафіксовано в Дніпропетровщині). До речі, цей показник перевищує місячну норму в 1,5 раза. За даними посадовця, протягом 18—19 січня евакуйовано 1800 автотранспортних засобів і надано допомогу 3700 особам. У 284 населених пунктах країни аварійні бригади обленерго налагоджують енергопостачання.

Працівники ПАТ «Укрзалізниця» також беруть активну участь в ліквідації наслідків снігової стихії. Потяги рухаються по всій території країни з незначними затримками. Так, за добу із залізниць України вивезено понад 30 тисяч кубометрів снігу 65 одиницями снігоприбиральної техніки. Загалом до справи долучилися 12,5 тисячі залізничників. Від снігу очищено 21 тисячу стрілочних переводів, 216 станційних, 1708 під’їзних колій та 974 пасажирські платформи. Наймасштабніші роботи з очищення залізничної інфраструктури від снігу проведено на Південній залізниці. Там прибрано понад 9,5 тисячі кубометрів снігу, на Придніпровській — 9 тисяч кубів, на Одеській — 7,8 тисячі кубометрів, а на Південно-Західній — 3,7 тисячі кубічних метрів снігу.

25 із позначкою «мінус»

Український гідрометеорологічний центр попросив громадськість готуватися до ще одного погодного шторму. Керівник відомства Микола Кульбіда спрогнозував на 20—22 січня невеликі опади у вигляді снігу, а з 23 — зниження температури повітря до мінус 13—19 градусів вночі, у лівобережній частині країни — до 20—25 градусів морозу, у межах північних, центральних та східних областей — до мінус 24—25. 25 та 26 січня повітря прогріється на 5—10 градусів, проте з 27 по 29 — морози посиляться до позначки мінус 20—25. Передовсім ідеться про лівобережжя, центр і північ. На решті території очікується 13—19 градусів морозу (цей показник навіть нижчий від норми цього періоду на 4—6 градусів).

Спеціалісти аналітично-диспетчерської групи Укравтодору вже порадили водіям, які планували поїздки Чернігівщиною, Сумщиною чи Полтавщиною, утриматися від ризиків потрапити в снігову пастку. У повідомленні йдеться про те, що 19 січня, окрім західних областей, пориви вітру будуть у межах 15—20 метрів за секунду, хуртовини; у східних областях місцями ожеледь, вночі в Чернігівській, Сумській, Полтавській областях сильний сніг.

До слова, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щочотири години збирає дані стосовно ситуації в регіонах з подачею електроенергії, тепла, води, роботи комунальних служб та аварійних бригад. Головне, аби керівництво областей завчасно направляло заявки в центральний штаб про надання необхідної технічної і матеріальної допомоги чи додаткової техніки для подолання наслідків негоди. Коли температура повітря ставатиме нижчою, постане питання забезпечення безперебійної подачі електроенергії.