Розмаїта політична метушня, непорозуміння та партійні колотнечі працювати продуктивно та спокійно Тернопільській обласній раді не дають щонайменше сім років. За цей час вона навіть дочасні вибори витримала. А за останні три роки наткнулася на велику перешкоду — територіальний виборчком ніяк не міг внести на місце вибулих депутатів наступних за списком кандидатів. Тим часом за цей період голова облради, представник Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олексій Кайда зумів здобути в обласному центрі на виборах до Верховної Ради впевнену перемогу. Тож з’явився ще один камінь спотикання в роботі народних слуг. На посаду очільника представницького органу краю свободівці, оскільки мали чисельну депутатську більшість, висунули знову свого кандидата, але підтримки від своїх колег не отримали. І заручником такої незрозумілої та дивної для мешканців Тернопільщини ситуації став бюджет області.

 Почалася веремія, яка затягнулася ледь не на цілих одинадцять місяців. Кожна з фракцій, зважаючи на власні партійні інтереси, висипала цілі гори розмаїтих словесних тверджень, турбот, хвилювань, обіцянок. Воістину, як кажуть у народі, багато мовилося, та не було що слухати. Торішнього грудня колегія обласної держадміністрації, як і годиться, рекомендувала очільникові краю підписати головний кошторис і спрямувати до облради. Виконавча влада навіть запевнила, що загалом бюджет 2013 року буде кращим, ніж торішній. Але депутатів від «Свободи» це аж ніяк не втішило, навпаки — вони заявили, що проект головного фінансового документа області подали народним обранцям «без жодного попереднього вивчення». Зримо постала ідея бюджетних громадських слухань.

Маховик непорозумінь між депутатськими фракціями набирав дедалі більших обертів. Повідомляли про скликання чергових пленарних засідань із розгляду головного кошторису краю, та марне, бо ніхто не хотів поступитися своїми засадами і партійним гонором. Минули у сварках і обопільних звинуваченнях зимові місяці, повоювали слуги народу й виконавча влада з вітряками впродовж весни, а влітку, звісно, відпочивали, не надто вже переймаючись соціально-економічними клопотами своїх краян. Осінь принесла не лише депресивну погоду, а й  істотну недофінансованість усім галузям господарки краю.

17 жовтня голова облдержадміністрації Валентин Хоптян виступив у ЗМІ із заявою щодо ситуації, що склалася в облраді, та повідомив: станом на цю дату на майже 50 мільйонів гривень не профінансовані обласні програми, «зависли» 30 мільйонів гривень, призначених на ремонт і реконструкцію комунальних доріг, у тривалому чеканні на вісім мільйонів гривень, які заклали в проект бюджету на будівництво та реконструкцію об’єктів соціально-культурного призначення. «Маємо можливість спрямувати майже вісім мільйонів гривень вільних залишків коштів загального та спеціального фондів на вирішення найнагальніших питань. До того ж очікується значна сума додаткових коштів із державного бюджету для забезпечення виплати зарплатні бюджетникам», — переконував тоді Валентин Антонович. А ще він поставив вимогу: депутати обласної ради повинні негайно повернутися до виконання своїх прямих обов’язків для розв’язання важливих соціально-економічних проблем краю.

І диво, нарешті,  сталося: народні обранці дослухалися і до прохань очільника області, і до краян. Звісно, провівши серію погоджувальних зустрічей. Домовленості між виконавчою владою, депутатами цього разу увінчалися напрочуд доброю результативністю. Роботу представницького органу краю  розблокували. 31 жовтня  скликали друге пленарне засідання 45-ї сесії облради. На розгляд винесли понад 120 питань. Першою у порядку денному, звісно, була інформація голови обласної виборчої комісії про рішення цієї структури щодо обрання депутатами наступних за черговістю кандидатів у депутати у виборчих списках відповідних місцевих організацій партій. 19 осіб отримали депутатські посвідчення, з них 16 свободівців (це все одно не дасть їм змоги мати переконливу більшість в облраді) і три  представники «Єдиного центру». Серед чи не найголовніших питань сесії стали: прийняття обласного бюджету на цей рік і заодно — внесення змін до нього, а також деяких важливих соціальних програм, обрання голови обласної ради.

У розгляді  всіх винесених на сесію облради питань депутати від різних політичних сил демонстрували завидну скоординованість, злагодженість, активність. За бюджет області проголосували 92 з 93 зареєстрованих у сесійній залі депутатів. Розподіл бюджетних коштів на потреби області та виплату соціальної допомоги тепер проводитимуть за нормами Бюджетного кодексу 2013-го, а не 2012 року, як було впродовж десяти місяців. Бюджетний пиріг остаточно поділять на наступній сесії. Наразі ж народні обранці затвердили виділення коштів для найбільш нагальних соціальних потреб.

Обласна рада з прийняттям головного кошторису краю водночас отримала й нового очільника. Ним став Василь Хомінець, який має досвід роботи й у виконавчій структурі влади, й в органах місцевого самоврядування. Цікаво, що його кандидатуру на цю посаду «Свобода» висувала і торік, але аж тепер зуміла домогтися бажаного. 87 голосів «за» віддали на користь пана Василя.

«Ми довели, що працювати можемо ефективно, якісно», — мовила із сесійної трибуни окрилена результатами пленарного засідання голова депутатської фракції «Свободи» Марія Чашка. Воно так, але було б ще краще, якби така фраза прозвучала, щонайменше,  ще одинадцять місяців тому. Тоді б не було нікчемного рекорду в Україні, на яке спромоглися депутати Тернопільської обласної ради — 10 місяців тримати край без головного кошторису. Та, як сказала  поетеса, гетьте, думи сумні. Потішимося, що все-таки вдалося знайти раду на ту раду.