МЕТА

Уряд обіцяє підтримку вітчизняним розробкам у програмі імпортозаміщення 

Загальнодержавний виставковий проект «Барвиста Україна», мабуть, таки припав до душі Прем’єр-міністру Миколі Азарову. Він вирішив не обмежуватися одним візитом, днями знову побувавши у Національному експоцентрі України. Цього разу його увагу привернув павільйон «Наука», де глава уряду ознайомився з найсучаснішими вітчизняними науковими розробками.

Гемофілію можна здолати

Реагуючи на проблему нестачі ліків для хворих на гемофілію, Микола Азаров пообіцяв, що уряд готовий виділити 30 млн грн на вітчизняне виробництво медичних препаратів високоочищених білків для таких хворих. Таким чином Україна зможе на все життя закрити себе від імпорту подібних препаратів.

Один із розробників цих ліків академік НАН України Сергій Комісаренко поінформував, що в НАНУ розроблено технологію отримання високоочищених білків системи згортання крові для хворих на гемофілію А і В. Хоча зараз в Україні й виробляються подібні медичні препарати, але вони низькоочищені і тому малоефективні, через що Україна імпортує значну частину ліків.

Микола Азаров не виключив, що у подальшому для виробництва високоякісних вітчизняних ліків для хворих на гемофілію буде застосовано методи приватного і державного партнерства.

Погода в он-лайн режимі

У павільйоні Миколі Азарову зробили експрес-кардіограму на вітчизняному приладі «ФАЗАГРАФ», призначеному для оперативної оцінки стану серцево-судинної системи, яка за допомогою портативного мікропроцесорного сенсора реєструє електрокардіосигнал  через пальці рук і за 30 секунд видає інформацію про стан серцево-судинної системи. «У вас все в порядку з серцево-судинною системою, і це надзвичайно хороший результат для вашого віку», — сказав розробник приладу Леонід Файнзільберг, звертаючись до Миколи Азарова.

Прем'єр хоче відстежувати погоду в он-лайн режимі зі свого кабінету. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Глава уряду ознайомився з найсучаснішими розробками практично в усіх наукових галузях та пообіцяв підтримку перспективним проектам, насамперед тим, які можуть бути застосовані у програмі імпортозаміщення, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр також попросив протягом тижня встановити  у його робочому кабінеті програмне забезпечення, розроблене вітчизняними вченими Інституту геофізики, яке дає змогу в он-лайн режимі спостерігати за змінами в атмосфері та власноруч відстежувати погоду на всій території України.

Крім того, для перевірки якості пального на вітчизняних АЗС Микола Азаров  доручив науковцям розробити прилад оперативного вимірювання октанового числа. «Ви знаєте, як на наших заправках розводять пальне? І оббирають наших людей! Нам потрібен прилад для оперативного вимірювання октанового числа на наших АЗС. Щоб приїхати на заправку, взяти пробу бензину і одразу ж, якщо є порушення, — пломбу на цю заправку і стягнути штраф», — наголосив Прем’єр-міністр.