В Запоріжжі завершується будівництво заводу напівпровідників на 2 тисячі робочих місць, де випускатимуть полікристалічний кремній - матеріал майбутнього

Абсолютно нове інноваційне виробництво високотехнологічної продукції, попри економічну кризу, вже готуються запустити у роботу. Будівництво підприємства повного циклу з виготовлення полікремнію, одного з найефективніших напівпровідників, який через його високу застосовуваність, в першу чергу, у космічних технологіях називають матеріалом майбутнього, розпочалося торік, у лютому.

- У регіон зайшли потужні інвестиції - близько 500 млн євро. Головне - з'являться понад 2 тисячі нових робочих місць, - прогнозує піднесення в економіці регіону голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров. - Це буде сучасне високотехнологічне підприємство. Воно посяде флагманські позиції у вітчизняній промисловій електроніці.

Сьогодні ступінь готовності виробничих об'єктів нового заводу перевищує 80%.

- Плануємо вже нинішньої осені ввести в експлуатацію перший пусковий комплекс, - підтверджує високий ступінь готовності підприємства до роботи голова правління ВАТ "Завод напівпровідників" Юрій Реков. - Проектом передбачено, що тут виготовлятиметься не напівфабрикат, а готовий продукт. Отже, комплексно відтворюється повний цикл виробництва - від водню до безпосередньо мультикристалічного кремнію.

Монтується унікальний комплекс з виплавляння злитків монокремнію. Інноваційні технології, що застосовуватимемо на цьому виробництві, дозволять зробити нам справжній прорив у галузі. Планова потужність нашого заводу - 10 тис. тонн полікремнію на рік.

За словами фахівця, належну увагу тут приділяють вирішенню питань екологічної безпеки, що надзвичайно важливо саме для Запоріжжя. Адже місто (потужний промисловий центр, в якому працюють десятки металургійних підприємств) і його жителі потерпають від техногенної катастрофи. Викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря тут у кілька десятків разів перевищують гранично допустимі показники. Тому на новому заводі завчасно передбачили і одночасно із виробничими об'єктами зводять високоефективну систему очистки газів. Запланований ступінь нейтралізації шкідливих викидів ста- новить 99,9%(!).

Вже зараз на підприємстві, що тільки-но завершує своє будівництво, працюють близько 800 людей. До того ж понад 1200 фахівців з підрядних організацій щоденно виконують тут відповідні роботи. Ще кілька тисяч працівників виготовляють для новобудови необхідне обладнання, комплектуючі, будівельні конструкції тощо.

- Цей об'єкт, з огляду на необхідність забезпечити зайнятість населення, надзвичайно важливий для міста, - коментує ситуацію Запорізький міський голова Євген Карташов. - Завдяки високим технологіям і кваліфікованим спеціалістам таке підприємство дійсно гарантуватиме високу якість власної продукції, попит на яку сьогодні достатній як в Україні, так і за її межами. А якщо завод має портфель замовлень, значить, у людей буде робота і, відповідно, зарплата. Отже, місто отримає суттєві поповнення від податків у свою казну, а відтак, зможемо розв'язати нагальні житлово-комунальні проблеми запоріжців. Радію з того, що місто набуло унікального виробництва з точки зору як впровадження інноваційних технологій, так і щодо організації праці.