Нелюди били старих людей битками, вимагаючи віддати всі заощадження, після чого тікали, залишаючи їх помирати.

Один з випадків трапився ще в лютому. До бердянських міліціонерів звернулися місцеві жителі, які повідомили, що літнє подружжя тривалий час не виходять із власного будинку.

Коли правоохоронці прибули на місце, у помешканні виявили тіло 95-річного господаря з ознаками насильницької смерті та його дружину з численними тілесними ушкодженнями в напівпритомному стані.

Було встановлено, що з будинку пропали гроші в сумі близько 21 тисячі гривень, а також ордени і медалі.

Аналогічний злочин стався ще й у травні. Цього разу розбійний напад на літнє подружжя у власному будинку в селі Успенівка Бердянського району. На місці злочину правоохоронці виявили труп 76-річного чоловіка з ознаками насильницької смерті, поруч з ним була його дружина з численними тілесними ушкодженнями. 

«Картину» злочину встановлюють під час слідчого експерименту. Фото з сайту mvs.gov.ua

Міліціонери встановили, що вночі двоє невідомих у масках і в камуфляжі увірвалися в їхній будинок, після чого зв’язали пенсіонерів і, вимагаючи, щоб ті сказали, де цінні речі та гроші, били стареньких дерев’яною палицею. Відібравши 45 тисяч гривень, годинник, медалі та нагрудні знаки, зловмисники зникли в невідомому напрямку.

Відомості про кримінальні правопорушення було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 2 ст. 115 «Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб» і ч. 4 ст. 187 «Розбій» Кримінального кодексу.

Вживши розшукових заходів, правоохоронці встановили, що один зі злочинців був «навідником». Він обирав потенційних жертв із числа сімейних пенсіонерів, які мешкали у приватних будинках тільки вдвох і мали чималі заощадження.

Вночі злочинці чекали біля будинку, коли хтось із подружжя вийде на вулицю. Дочекавшись, вони нещадно били жертву і вривалися в будинок. Познущавшись і залякавши подружжя, зловмисники зв'язували нещасних і знову, вимагаючи віддати гроші та цінні речі, били пенсіонерів дерев’яною биткою. Отримавши бажане, нелюди тікали, не надавши першої допомоги стареньким, фактично прирікаючи їх на смерть.

Під час розслідування цих злочинів бердянські міліціонери встановили місцеперебування злочинців і вилучили частину викраденого майна. Також вдалося затримати бандитів: 45-річного та 60-річного раніше неодноразово судимих жителів Бердянська. Їм обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою у слідчому ізоляторі. Для них передбачено покарання: позбавлення волі на строк до 15 років із конфіскацією майна або довічне ув’язнення. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.