Нова форма Податкового розрахунку (ф.1ДФ) відрізняється від попередньої відсутністю реквізиту «Сума податкового боргу станом на 01.01.2011 (грн., коп.)».

Щодо порядку подання Податкового розрахунку (ф.1ДФ), то зміни стосуються  способів його подання. А саме, Податковий розрахунок подається податковими агентами в один із таких способів:

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо використання електронного цифрового підпису відповідальної особи податкового агента у порядку, визначеному законодавством;

— на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;

— на паперовому носії, якщо кількість рядків у податковому розрахунку не більше п’яти.

В один із таких способів у вигляді окремої порції подається Податковий розрахунок (ф.1ДФ) за відокремлений підрозділ юридичної особи, який не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету.

Нагадаємо, що форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 21 січня 2014 року №49 (зареєстрований Міністерством юстиції України 5 лютого 2014 року за №228/25005).

Наказ №49 набирає чинності з 1 квітня 2014 року.

Водночас, з введенням в дію Наказу №49 втрачає чинність наказ ДПА України від 24 грудня 2010 року №1020. 

Визначення граничного терміну сплати податків  і зборів

Термін сплати податків і зборів не переноситься у зв’язку з перенесенням термінів подання податкових декларацій. Якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то Податковим кодексом (далі — ПКУ) не передбачено перенесення термінів сплати. 

Тобто, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації (без урахування перенесення термінів подання звітності у зв’язку з вихідними чи святковими днями).

Нагадуємо, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.  Тобто граничні строки подання податкової декларації збільшуються.

Відповідна норма визначена п.57.1 ст. 57 та п.49.20 ст.49 Податкового кодексу України. Також з цим та іншими питаннями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі Міндоходів — «ЗІР» (веб-портал Міндоходів, вкладинка «Інформаційно-довідковий ресурс»).

Інформаційно-комунікаційний департамент

Міністерства доходів і зборів України