Під час революційних подій, як відомо, разом із суспільно значимими явищами на поверхню спливає й усілякий непотріб. Звідкіля тільки беруться різні шахраї та пройдисвіти, що намагаються скористатися з ситуації для власної вигоди! До вас, приміром, можуть завітати «соціальні працівники», пропонуючи взяти участь у сумнівному проекті. На власні очі доводилося бачити «біженців» із Криму, які обдзвонювали в під’їздах квартири з проханням допомогти. Люди в нас совісні, допомагають. Але коли йдеться про колишнє місце проживання, «біженці» починають плутатися, а про документи їх краще взагалі не питати.

У Черкасах невідомі поширювали інформацію з номерами карток, на які просили переказувати гроші для лікування 25-річної Ольги Галушко, яка постраждала під час штурму облдержадміністрації в січні цього року. Називалися її братами чи батьком, хоча дівчина — єдина донька у матері і виховувала її жінка без чоловіка. Про це повідомила мама Ольги Наталя Галушко.

Як вирахувати, чи справді кошти підуть за призначенням? Фото Володимира ЗAЇКИ

А недавно в Каневі викрито зловмисника, який, навіть перебуваючи за гратами, продовжував протизаконні діяння. Він, представляючись працівником міліції, телефонував жителям міста й вимагав грошей «для вирішення питання непритягнення до кримінальної відповідальності їхніх рідних». Дехто таки ловився на цей гачок і лише згодом дізнавався, що його ошукали, а з рідними все гаразд.

Як підрахували правоохоронці, збитки, завдані шахрайською діяльністю, перевищили 16 тисяч гривень. Як з’ясувалося, до скоєння серії шахрайств причетний 24-річний житель Київської області, який засуджений і вже три роки відбуває покарання у місцях позбавлення волі. Проводиться перевірка щодо причетності чоловіка до скоєння інших аналогічних злочинів на території міста та району.

Пройдисвіт же, який уже кілька разів з’являвся в Умані, за оригінальністю перевершив колег по злодійському «цеху» — бо діє під маскою… майданівця. Відвідує з перевірками місцеві підприємства, його можна побачити й серед торговців на уманських ринках. Називає себе позаштатним працівником податкової служби і активним учасником подій на столичному Майдані. Навіть якесь посвідчення показує. Правда, швидко згортає, аби не встигли вчитатися в його зміст.

Новітній Остап Бендер може проявити «пильність» у боротьбі з порушниками податкової дисципліни та зловживаннями, вимагає для перевірки відповідну документацію й нібито навіть перевіряє її, знаходячи ті чи інші порушення. Звичайно, за прорахунки керівникам доведеться розплачуватися, а тому перевіряльник пропонує переслати певну суму «на допомогу родинам загиблих на Майдані». В Умані навіть склали словесний портрет фальшивого майданівця: років 25-30, високий, худорлявої статури. Спілкується чистою російською мовою. І місцеві майданівці, і податкова служба застерігають людей стерегтися шахрая.

Як бачимо, у креативі новоявленим шахраям не відмовиш. Саме тому будьмо справді пильними й перебірливими у подібному спілкуванні!