Так він прокоментував журналістам у Києві затримання в анексованому Криму одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза.

Нині на півострові проживає близько 300 тисяч татар. Це нащадки тих, кого депортували за сталінських часів. Те саме намагається робити путінська влада. Способи для того, щоб змусити людей виїхати з рідної землі, не менш цинічні.

— Моєму народу погрожують, вдаються до насильства. Окупаційна влада мовчить, коли йдеться про розслідування загибелі закатованого активіста, і проявляє небачену активність у судових справах проти борців за права кримськотатарського народу. За час окупації 150 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності, з них 120 осіб — лише за те, що зустрічали на кордоні Мустафу Джемілєва, — сказав Рафат Чубаров.

Вони найбільше хочуть жити на рідній землі. Фото з сайту 15 minut.org

Самопроголошена влада Криму розробляє закон про так звані самозахоплення земельних ділянок. Поза сумнівом, це передовсім завдасть удару по кримських татарах — вони можуть втратити домівки. Крім того, понад вісім тисяч людей втратили надію взагалі отримати житло.

— Ці люди роками стояли в черзі на отримання земельної ділянки, але нині самопроголошена влада Криму заявила, що українські закони тут не чинні, тож усі черги скасовано, — повідомив Рефат Чубаров.

За словами омбудсмена Валерії Лутковської, на території півострова зафіксовано численні порушення прав людини.

— Те, що тут відбувається, — це спланована системна дискримінація кримських татар. Крім того, ми фіксуємо ще один феномен — дискримінацію української меншини. Відома величезна кількість випадків, коли окупаційна влада заявляє, що людина автоматично втратила українське громадянство.

Чи може наша держава своїми силами захистити тих, хто вважає себе громадянами України? Спікери зазначили, що це можна зробити тільки за підтримки світової спільноти.

— Маємо спільно розв’язувати цю проблему. Потрібні міжнародні місії, які постійно перебуватимуть у Криму, впливатимуть на владу, щоб захистити наших громадян, — сказала Валерія Лутковська.

Вона розповіла, що зверталася з цією пропозицією в ОБСЄ, проте відповіді не отримала. У Раді Європи відповіли, що готові це зробити, якщо сторона в Криму прийме таку місію. Ясно, що цього годі чекати.

За словами Рефата Чубарова, Крим — це військовий об’єкт РФ, тому Кремль намагатиметься витіснити з півострова значну частину місцевих жителів. Але, запевнив він, кримськотатарський народ буде відданим своїй землі.