Напередодні Новоріччя з’являється багато атрибутів майбутнього святкування. Місто прикрашають яскравими вогниками й мішурою, на головній площі встановлюють красуню-ялинку, поряд ярмаркують.

На вигляд усе дуже красиво і по-європейськи. Тут тебе нагодують, пригостять глінтвейном, запропонують сувеніри. Загалом усе чудово, ніби все для людей. Але чи так це насправді?

До цьогорічних святкувань у столиці влаштували майже десяток точок для поринання у різдвяну атмосферу і для дорослих, і для дітей. Ось фестиваль європейської зими на реконструйованій Поштовій площі, а ось ярмарок на Софійській, Made in Ukraine із джазовими виступами й атракціонами — на Контрактовій. «Зимова країна» працюватиме в Експоцентрі України, а в мальовничому куточку середмістя, на Співочому полі — «Країна мрій». Святкуватимуть і за містом у «Стародавньому Києві».

Тож є куди піти сім’єю чи з друзями. Всюди вас приймуть із розпростертими обіймами й запропонують розважитися.

Будь-яка забаганка за ваші гроші, бо всі ці розваги не безкоштовні. Глінтвейну? Плати. Щось скуштувати? Плати. Фото з аніматором у костюмі пінгвіна чи мавпочки? Плати. Сувенір? Плати. Добре, якщо доречна ціна, але ж де там… Це якщо йдеться про фестивалі з позначкою «Вхід безкоштовний».

Найбільше обурюють ярмарки, за вхід на які беруть гроші. Наприклад, «Зимова казка» у «Стародавньому Києві», де за квиток для дорослого беруть 105 гривень, для пенсіонерів — 75 гривень, а для школярів — 50. Та й не дуже багато там розваг, щоб провести весело день. Тож усе може закінчитися простим блуканням територією цієї «казки».

В Експоцентрі вхід 25 гривень, а плата за всі розваги окрема. Ковзанка — 100 гривень, льодяна гірка — ще сотня, веселий павільйон «Гуляндія» чи вхід до резиденції Діда Мороза — 200 гривень, а якщо цікавлять скульптури з льоду — ще сотня за дорослого і 50 гривень за дитину. Так, оформлення гарне, святкове, але ж навіщо казати, що «в нас найбільша ковзанка», а насправді — як в одному з торгово-розважальних центрів, де й ціна нижча і не треба додатково платити за вхід. Територія цього фестивалю вражає, та тут одразу і мінус — сміття. Хтось недокинув папірець до смітника, хтось зачепив, відкинувши його далі, а потім якась дитина це підніме. Антисанітарія. Туалети не встигають прибирати, тож і це псує свято.

Ось так пішов з родиною відпочити — і залишив півзарплати, а попереду ще купівля подарунків і святковий стіл. Начебто йшов по новорічний чи різдвяний настрій, а в підсумку отримав те, що отримав…

Анна КУЩ
для «Урядового кур’єра»