Саме про це йдеться в законопроекті уряду «Про внесення змін до Податкового кодексу», затвердженому на нещодавньому засіданні Кабміну. Аби стимулювати розвиток нафтохімічної галузі в Україні, уряд має намір оптимізувати оподаткування сировини, необхідної для виробництва її продукції. Так, на засіданні Кабінету Міністрів було узгоджено законопроект, відповідно до якого передбачається прийняти зміни до Податкового кодексу України з 1 січня 2014 року і  ввести нульову ставку акцизного збору на нафтопродукти та зріджений газ, які вироблені в Україні, а потім як сировина постачаються на підприємства суміжних галузей.

Зміни ініціював Мінфін, фахівці якого вирішили врегулювати проблему стабільного постачання вітчизняних товаровиробників продукцією нафтохімічної галузі (зокрема етиленом). Крім того, така умова міститься в меморандумі про взаєморозуміння, підписаному у квітні 2013 року з найбільшим російським інвестором — компанією «Лукойл», якій в Україні належить завод «Карпатнафтохім» ( місто Калуш, Івано-Франківська область). Участь у  відновленні його роботи брав  Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Пріоритет — власний видобуток. Фото з сайту vedomosti.ru

На переконання розробників документа, попри те, що фіскальне навантаження на українських нафтохіміків буде знижено, це не призведе до скорочення надходжень до державного бюджету. «Навпаки — вони зростуть за рахунок більш активної та ефективної роботи підприємств галузі», — стверджують у відомстві. «Пропозиція Мінфіну з  розширення можливостей щодо використання нульової ставки акцизного збору для сировини в нафтохімії покликана виправити сформовану несприятливу ситуацію», — таку думку висловили експерти ринку нафтопродуктів.

На думку керівника Консалтингової  групи «А – 95» Сергія Куюна, цей законопроект спрямований на відновлення роботи «Карпатнафтохіму». «Такий крок я вважаю цілком виправданим, оскільки підприємство використовує ці енергоносії  як сировину, а не для кінцевого споживання. Можна рахувати, скільки недоотримає держава певних податків, але якщо цього не зробити, не буде взагалі нічого — ні податків, ні роботи потужного підприємства», — констатував він.

Прогнозується, що ця ініціатива не лише забезпечить здешевлення сировини і диверсифікацію джерел її постачання, а й залучить додаткові інвестиції на підприємства, і виробництво стане більш рентабельним, а отже, підвищиться віддача від вкладених коштів у його розвиток. Будуть створені  передумови для збільшення завантаження наявних в Україні потужностей з переробки пропілену, бензолу, вінілхлориду, полівінілхлоридної смоли, поліетилену. Крім того, у вітчизняних нафтохіміків з’явиться можливість узагалі відмовитися від імпорту необхідної для виробництва сировини.

Очікується, що протягом терміну дії меморандуму про взаєморозуміння, підписаного з Кабміном, який закінчується 30 квітня 2016 року, «Лукойл» інвестує у розвиток діяльності «Карпатнафтохіму» близько 100 мільйонів доларів. Стабільна робота цього підприємства забезпечить зайнятість близько 3 тисячам осіб. Зі свого боку, уряд зобов’язався здійснити низку заходів для захисту вітчизняного товаровиробника, в тому числі створити сприятливий фіскальний режим при поставках виробничої сировини.