НАДЗВИЧАЙНІ РЕАЛІЇ

Вчорашні події у московському метро нагадували сюжет однойменного фільму-катастрофи

Надмірна забудова і грубі  помилки проектувальників призвели до того, що між двома станціями метрополітену  утворилася величезна тріщина, яка за кілька хвилин наповнилася водою. Звісно, більшість людей ніколи вже не уникнуть пастки, та  залишилася невелика кількість щасливчиків, яким дивом вдалося вижити. Саме вони ще поборються за своє життя і за життя слабших, неспроможних  вибратися назовні самостійно…

Це  зав’язка російського фільму «Метро», знятого торік. Щоправда в основу кінотвору ліг не однойменний роман Дмитра Сафонова, як вважалося, а призабутий радянський «Прорив», фільм про реальні події у метрополітені ленінградському.

Та автори,  напевне,  не хотіли накликати чергову катастрофу. І добре, що вчорашні події у московському метро кваліфікують лише як надзвичайну ситуацію, бо обійшлося  майже  без жертв.

Московська підземка вчора горіла двічі. Фото з сайту metronews.ru

В офіційному  повідомленні  російських рятувальників зазначено, що пожежа сталася на перегоні між станціями «Охотний ряд»  і «Бібліотека імені Леніна» зранку, фактично ще у годину пік. На перегоні загорівся силовий кабель і кілька поїздів виявилися заблокованими в тунелі, а на платформах через надмірне скупчення пасажирів почалася давка. За даними російського МНС, постраждали  майже півсотні людей,  семеро з них госпіталізовані.

Одну з центральних станцій «Охотний ряд» оперативно  закрили для входу і, підтягнувши застряглі в тунелі потяги, евакуювали потерпілих: забруднених кіптявою, з сильним кашлем і утрудненим диханням. Коли всі пасажири вже були в безпеці, за справу взялися пожежники.

Нині на місці надзвичайної події працюють слідчі. Їм належить також перевірити, чи відповідають послуги підземки  вимогам безпеки в цілому. А москвичі змушені певний час користуватися наземним транспортом і мають намір ретельно вивчити правила поведінки в надзвичайних ситуаціях.  До речі, за свідченнями очевидців, столичні жителі поводилися досить спокійно й організовано, а панікували переважно приїжджі. Скільки серед них було тих, хто встиг переглянути російську стрічку «Метро», достеменно невідомо.

font-size:medium;