ПРОБЛЕМА

Багато автомобілістів виявилися морально неготовими  до серйозних снігопадів

З приходом до нас снігопадів на дорогах країни сталося кілька жахливих аварій, внаслідок яких загинули люди. Та й офіційна статистика кількості ДТП зросла. Приміром, згідно з довідкою Міністерства надзвичайних ситуацій на ранок 10 січня, коли опадів не було, протягом доби в Україні зафіксовано 63 дорожньо-транспортні пригоди, а от на ранок 16 січня, коли снігу було вдосталь, зафіксували вже 82 ДТП. Водночас водії кажуть, що аварій сталося значно більше: через те, що вони були дрібними, на місце подій інспекторів ДАІ не викликали — ситуацію автомобілісти вирішували власними силами. За словами автолюбителів, причиною більшості ДТП в цей період є складні погодні умови. Однак комунальні служби вони не звинувачують, адже ті спрацювали відносно оперативно: дороги почистили та посипали піском і сіллю.

Зараз вам не літо

Причиною дорожніх аварій професійні водії називають неготовність своїх колег до зими. Причому проблема не технічна, бо на середину січня у водія, який себе поважає, автомобіль повністю готовий до снігопадів та морозів. Річ у психології. Думками з цього приводу з «УК» поділився член Українського клубу власників автомобілів марки Mitsubishi Іван Когут.

«Смішно говорити, що в середині зими автомобіль не готовий до морозів і снігу. Зимова гума стоїть, «протитуманки» відрегульовано тощо. Водії морально не готові до різкої зміни погоди. Треба в мізках переключити тумблер і усвідомити, що зараз не літо чи суха осінь», — порадив Іван. За його словами, за останні дні сталося багато незначних аварій, причиною яких є саме неуважність водіїв: десь не дотрималися небезпечної дистанції, десь перевищили швидкість і не розрахували гальмівний шлях.

«За таких умов жодна гума не врятує. Треба забути про те, як їздили останні 9 місяців. Кермувати потрібно спокійно, обережно, без різких маневрів, дотримуючись швидкісного режиму», — наголосив досвідчений автолюбитель. А новачкам він порадив у перші сніжні дні взагалі не виганяти «залізного коня» на дорогу. Та додав, що цим правилом не нехтують і водії зі стажем. У період першого снігу вони обирають громадський транспорт, мовляв, і нерви здоровіші, і автівка ціліша.

Також Іван поділився враженнями від стану автодоріг. За його словами, вночі та зранку 16 січня дороги в Києві не були прибрані. Проте вже по обіді ситуація змінилася на краще: їх прибрали спеціальною технікою та посипали реагентами.

Оперативність «шкутильгає»

На не зовсім швидку реакцію комунальників та дорожників на зміну погодних умов звертають увагу й інші водії. Приміром, Сергій Григораш вранці 16 січня їздив по роботі з Києва до Білої Церкви. Дорога до пункту призначення в нього викликала неприємні враження. «З Києва виїхав десь о пів на одинадцяту. Починаючи з Одеської площі і впродовж усього часу поїздки до Білої Церкви траса не була почищена. Єдину снігоочисну машину побачив на 40—50 кілометрі Одеської траси. Умови були аварійні, тож не дивно, що поблизу Василькова побачив фуру, що перекинулася в кювет», — розповів «УК» Сергій.

За його словами, вийшовши з машини в Білій Церкві, побачив, що його «залізний кінь» з білого окрасу перетворився на брудно-чорний. Тож довелося витрачати час та кошти на автомийку.

Повертався до Києва Сергій близько 16 години, і, за його словами, траса вже була прибрана: за 80 кілометрів дороги машина практично не забруднилася. Отож у цього водія робота комунальників та дорожників викликала неоднозначні почуття. Однак на них він не дуже нарікає, мовляв, багато хто був не готовий до різкої зміни погоди. Водночас Сергій, як і Іван, радить водіям покладатися на власні сили: «У будь-якому випадку, буде щасливою дорога чи ні, — залежить від водія. За такої погоди треба бути максимально сконцентрованим і дотримуватися елементарних правил дорожнього руху».

ДОВІДКА «УК»

За оперативними даними Міністерства інфраструктури, станом на ранок 16 грудня проїзд дорогами загального користування України, включаючи гірські перевали, забезпечено. Через погіршення погодних умов на території України жодних порушень у функціонуванні об’єктів транспортного комплексу та зв’язку (залізничного, авіаційного, морського, автомобільного транспорту та підрозділів Держспецтрансслужби) немає. На зимовому утриманні доріг по всій території України працює 1460 одиниць техніки та 2450 дорожників.

 Для прибирання снігу техніка готова. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Київ розчищають від снігу

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

СТОЛИЦЯ. Ще минулого тижня голова КМДА Олександр Попов розповів, що завдяки безсніжній зимі Київ заощадив до 30% бюджетних коштів (майже 15 млн грн), передбачених на боротьбу з негодою. Водночас він зауважив: «Ми готові до будь-яких викликів, адже підготувалися заздалегідь, і своєчасно прибиратимемо сніг».

Не минуло й кількох днів, як засніжило. Білі мухи порадували киян якраз на Cтарий Новий рік. У понеділок сніжок продовжував сипати на радість дітлахам, які дістали санчата —  свій улюблений «транспорт» для такої погоди. Разом з ними вивели на вулиці свій транспорт і комунальники. Понад 300 одиниць техніки прибирали столицю від снігу на вихідних. У ці дні використали 2600 тонн солі та 1330 тонн піщано-соляної суміші. Зупинки громадського транспорту, підходи до підземних пішохідних переходів та тротуарів очищали майже 300 осіб. А в понеділок місто від снігу прибирали 582 одиниці техніки та понад 5,5 тис. працівників.

Отже, комунальники показали готовність до боротьби зі снігом. Втім, якби вони навіть і захотіли десь «проволинити» свою роботу, їм це не вдасться. Адже якість прибирання снігу — під жорстким наглядом інспекторів з благоустрою. Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак зауважив, що в місті працює 40 інспекторів. Зокрема вони контролюють, скільки одиниць техніки вийшло на лінії та скільки людей працює. «Ми притягуватимемо порушників до адміністративної відповідальності доти, доки не буде налагоджено чітку роботу в цьому напрямку», — підкреслив він.

Прес-служба КМДА повідомила, що від самого початку снігопаду рух транспорту в місті не зупинявся. Роботи із зимового утримання вулично-шляхової мережі тривають у посиленому режимі. Водночас «Київавтодор» просить водіїв під час негоди бути обачливими і з розумінням ставитися до роботи дорожніх служб. А Головне управління МНС України в Києві попросило мешканців столиці за можливості обмежити в цей час користування власним автотранспортом.

До речі, в цьому році київські комунальники вирішили захистити від солі та хімічних реагентів дерева — вкрити їх спеціальною «ковдрою». Директор «Київзеленбуду» Микола Назаренко зауважив:«Цієї зими ми застосовуємо абсолютно нову для столиці технологію: дерева вкриваємо плівкою, що дасть змогу вберегти зелені насадження від потрапляння солі до кореневища».