Мій батько, 1925 року народження, під час Великої Вітчизняної війни був насильно вивезений до Німеччини на примусові роботи. В пресі читала, що начебто він має  право отримувати надбавку до пенсії як жертва нацистських переслідувань. Нині він отримує надбавку до пенсії як учасник війни. Ми звернулися до управління праці та соціального захисту населення та до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання й отримали пояснення, що це – одна й та сама надбавка. І все ж хочу уточнити, так це чи ні?

Михайло ЧЕРНУХА,
м. Олевськ, Житомирська обл.

Тетяна МАТЮХ,
заступник директора

Департаменту пенсійного
забезпечення Мінпраці:

— Відповідно до статті 6-3 Закону «Про жертви нацистських переслідувань» особам, які були насильно вивезені на примусові роботи на територію Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни з колишнім Союзом РСР, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, іншим особам, зазначеним у цій статті, — на 10 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Пунктом 12 постанови Кабінету Міністрів від 27.09.2000 року № 1467 «Про затвердження порядку виготовлення та видачі посвідчень жертвам нацистських переслідувань» посвідчення їм видають на заміну посвідчень ветеранів війни, раніше виданих відповідними органами, які здають до регіональних органів праці та соціального захисту населення.

Згідно зі статтею 14 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищується на 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, іншим учасникам війни — на 10 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Ветеран війни, який підпадає під дію Закону «Про жертви нацистських переслідувань» та не змінив статусу ветерана війни на статус жертви нацистських переслідувань, має право на пільги, гарантії та підвищення до пенсії, передбачені Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, які мають право на отримання підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії відповідно до законів «Про жертви нацистських переслідувань» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», це підвищення провадиться за їхнім вибором згідно з одним із законів.

Враховуючи викладене, призначення вашому батькові підвищення, передбаченого Законом «Про жертви нацистських переслідувань», не приведе до збільшення розміру його пенсії.